VIDEO | Art Safari 2022, eveniment dedicat tuturor iubitorilor de cultură, și-a deschis porțile: ”Dacă în corpul nostru este un suflet, hrana sufletului este cultura” (DECLARAȚII EXCLUSIVE)

Publicat: 12/05/2022, 18:25
Actualizat: 12/05/2022, 20:53

Sub patronajul Ministerului Culturii, expoziția Art Safari 2022 și-a deschis porțile pentru cei care apreciază frumosul, în general, și arta în special. Până pe 7 august, iubitorii de cultură pot păși în Centrul Vechi din București pentru una dintre experiențele care au darul de a hrăni atât ochiul, cât și sufletul.

Palatul Dacia-România găzduiește ediția cu numărul 9 a Art Safari, pe afișul evenimentului cultural fiind prezenți artiști de renume precum Theodor Aman – primul artist român modern -, Picasso, Dali & Falla, Irina Dragomir, Marcel Iancu (considerat artist fenomen al secolului XX) și Barbara Klemm.

GÂNDUL a fost prezent la deschiderea Art Safari 2022, evenimentul beneficiind de prezența celor care au fost și sunt dornici să descopere arta în forme cât mai variante. Printre numele de referință pe care GÂNDUL le-a surprins la Art Safari 2022 au fost filozoful Horia-Roman Patapievici, o prezență de seamă a spațiului cultural, dar și europarlamentarul Rareș Bogdan, susținător înfocat al fenomenului cultural.

”Art Safari este cea mai mare expoziție de artă din România, cu cel mai mare număr de vizitatori. Este și un eveniment monden, lumea vine să vadă și să fie văzută. Este foarte important, oamenii care au contact cu arta înțeleg și sunt educați de cei care operează în spațiul cultural. Este un spațiu cultural de cultivare… dacă pot să spun așa. Art Safari e un fenomen”

Raluca Ilaria Demetrescu, organizator

Rareș Bogdan: ”Suntem oameni, ne îndrăgostim, iubim, plângem, simțim, pentru că asta este arta!”

Europarlamentarul Rareș Bogdan a punctat că Art Safari este unul dintre evenimentele culturale care ”a reușit să pună Bucureștiul pe hartă”, chiar el realizând mai multe emisiuni, de-a lungul timpului, din diferite locații.

Arta poate și ar trebui să fie ”o vindecare”, a mai spus Rareș Bogdan, o ”bucurie” și un ”tratament pentru suflet”.

Pentru mine, Art Safari este unul dintre puținele evenimente ale Bucureștiului, de artă plastică, care a reușit să se impună și care a reușit să pună Bucureștiul pe hartă. Am realizat cred că vreo 5-6 ani emisiuni de la Art Safari, din diverse locații. Eu sper să fie o vindecare arta. Arta românească veche, arta modernă, pentru că aici este o îngemănare, este indiscutabil o bucurie și un tratament pentru suflet. După doi ani în care am avut pandemie, război, cred că sufletul are nevoie de vindecare, iar eu am venit în calitate de prieten al Art Safari, în calitate de iubitor de artă, de colecționar de artă. Se vede în declarația de avere.

E o situație complet nouă pe care o traversează omenirea și această parte. Iată că traversăm un război, pe care îl vedeam în filme. Cred că lumea încearcă să renască și să se întoarcă la viața cotidiană, sper să nu ne retrimită nimeni după modelul Shanghai, în case, să nu ne scoată dintre tablouri, dintre flori și dintre terasele de pe Calea Victoriei, pentru că nu poți trăi doar cu mâncarea fizică, avem nevoie și de puțină hrană sufletească.

Iar fără carte, fără artă, fără rugăciune, pentru cei credincioși, fără bucuria privitului, cred că nu am fi decât niște roboți. Totuși, suntem oameni, ne îndrăgostim, iubim, plângem, și în același timp, simțim, pentru că asta este arta!”, a transmis, ÎN EXCLSUSIVITATE pentru GÂNDUL, europarlamentarul Rareș Bogdan.

”Iar fără carte, fără artă, fără rugăciune, pentru cei credincioși, fără bucuria privitului, cred că nu am fi decât niște roboți. Totuși, suntem oameni, ne îndrăgostim, iubim, plângem, și în același timp, simțim, pentru că asta este arta!”

Rareș Bogdan

Rareș Bogdan: ”Suntem oameni, ne îndrăgostim, iubim, plângem, simțim, pentru că asta este arta!”

Horia Roman Patapievici: ”Miracolul lumii se dezvăluie dacă o privim cu atenție”

La rândul său, filozoful Horia Roman Patapievici a declarat că sufletul ”are nevoie de hrană”, iar această hrană, dincolo de toate, este chiar cultura.

Dacă în corpul nostru este un suflet, sau dacă ceea ce suntem noi nu se reduce numai la un complex neurofiziologic, și există ceva pe care-l putem numi suflet, atunci, așa cum corpul are nevoi materiale pe care le satisfacem, care pot fi superioare, așa cum este distracția, și sufletul are nevoie de hrană, iar această hrană, o spun cu toată simplitatea și fără niciun fel de pompozitate, este, iertați-mi cuvântul, cultura.

Trecem pe lângă lucruri grăbiți sau pentru că suntem proști. Miracolul lumii se dezvăluie dacă o privim cu atenție. Și atunci, ce ne dăruiește e cu asupra de măsură. Toate astea pe care le vedeți pe pereți, uitați-vă la ele cu atenție. Nu doar analitic, citiți, nu știu ce, dar și ca spectacol vizual, ca și carnalitate, ca textură vizuală, care-i material”, a declarat Horia Roman Patapievici, ÎN EXCLUSIVITATE pentru GÂNDUL.

”Dacă nu avem atenție, nu vedem nimic. Dacă avem atenție, atunci ceea ce este în stare de ascundere, e scos la iveală…”

Horia Roman Patapievici

Horia Roman Patapievici: ”Miracolul lumii se dezvăluie dacă o privim cu atenție”

”Vor fi parcurse cele mai semnificative, dar și cele mai neașteptate și surprinzătoare lucrări”

Vizitatorii Art Safari 2022 vor putea opta pentru tururi ghidate, o ocazie unică de explorare a universului artistic pentru a afla secretele din spatele expozițiilor și pentru a participa la prezentările lucrărilor atent alese ca introducere în expoziții.

”Vor fi parcurse cele mai semnificative, dar și cele mai neașteptate și surprinzătoare lucrări, sub forma unui tur atent structurat, suficient lămuritor și prietenos”, au transmis organizatorii evenimentului.

Organizatorii Art Safari 2022 au anunțat și programul evenimentului care va avea loc între 12 mai – 7 august, la Palatul Dacia-România, Lipscani 18-20, cu mențiunea că accesul pentru copiii până în 12 ani este gratuit.

  • Program vizitare: joi, vineri, sâmbătă, duminică 12:00-21:00.
  • Tururi de noapte: joi, vineri, sâmbătă, duminică 22:00-01:00 (vizitatorii sunt rugați de către orgnizatori să nu întârzie, fiindcă intrarea are loc chiar la 22:15)
Cristian Lisandru
S-a născut în București, pe data de 18 iulie 1968, și este absolvent al Facultăţii de Jurnalism, specializarea Comunicare. Activitatea jurnalistică mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Una dintre celebrele gemene siameze Abby și Brittany s-a căsătorit. De ce nu au făcut...
Este incredibil ce le-a spus Mirel părinților săi! Au ieșit înmărmuriți după dialogul cu fiul...
FOTO. Ea este cea mai sexy sportivă din culturismul românesc! Are un singur vis: „Asta...
Andreea Bălan a recunoscut tot despre certurile cu Victor Cornea: „Nu există împăcare”
Un bărbat din Ploiești a fost ucis de un individ nemulțumit de cum parcase mașina
Imaginile durerii! Mama Andreei a clacat la înmormântarea fetiței sale. Scene îngrozitor de dureroase pe...
Actriţele din filmele pentru adulţi fără pic de machiaj. Galerie foto FABULOASĂ!
Tatăl criminalului Mirel, în lacrimi după ce şi-a vizitat fiul. "Ne pare rău şi de...
Imagini tulburătoare de la înmormântarea Andreei! Tânăra ucisă Mirel Dragomir va fi condusă astăzi pe...
''Să-i fie țărâna ușoară!'' Dana Roba, mesaj neașteptat despre Daniel Balaciu. Cum a amenințat-o soțul...
S-au despărţit cu scandal! Cele mai scurte căsnicii ale vedetelor din România
Inspectorii RAR au ieșit la control în trafic. Ce au descoperit? GALERIE FOTO
Actorul Steven Seagal le-a vizitat pe victimele atacului terorist de la Moscova
Boala CIUDATĂ care apare DOAR în creierul oamenilor SĂRACI
EXCLUSIV Ungurii, la ani lumină de România. Ungaria ne-a luat fața complet: Profit maxim
Umilință maximă pentru noii Chefi la cuțite: Niște habarniști
Geamăna siameză Abby Hensel s-a căsătorit. Imagini cu ea și sora Brittany în rochie de mireasă....
Mama Andreei, prăbușită de durere la înmormântarea fiicei sale, ucise fără milă de studentul la...
Cum a petrecut mama Geta ziua ei de naștere și ce cadouri a primit? „N-am...
Apropiații criminalului din Timișoara, detalii de-a dreptul șocante. Mirel Dragomir și-a agresat și fosta iubită....
BANCUL ZILEI. Tatăl către Bulă: Ce mai e nou pe la școală, băiete?
Un studiu arată ce se întâmplă chiar înainte de cele mai fericite momente din viață