EXCLUSIV | Noi informații din afacerea ”Combustibil pentru Mig-uri”: ”Probe de laborator falsificate” + ”O amenințare la adresa securității naționale și capacității de apărare a țării” (RECHIZITORIU)

EXCLUSIV | Noi informații din afacerea ”Combustibil pentru Mig-uri”: ”Probe de laborator falsificate” + ”O amenințare la adresa securității naționale și capacității de apărare a țării” (RECHIZITORIU)
Publicat: 06/10/2022, 14:30
Actualizat: 06/10/2022, 14:38

Un contract încheiat între Ministerul Apărării Naționale (MApN) și un distribuitor de combustibil s-a transformat într-un scandal de proporții. Mai multe Mig 21 Lancer au fost avariate, carburantul livrat fiind necorespunzător. În timpul cercetărilor efectuate au fost descoperite informații halucinante, o ”rețea” infracțională desfășurată pe mai multe paliere punând în practică o schemă prin care însăși securitatea națională a fost amenințată, iar capacitatea de apărare a României diminuată.

Mecanismul prin care MApN a fost prejudiciat cu peste 6,5 milioane de euro a fost unul complex, iar Mig-urile 21 Lancer stricate au avut nevoie de reparații la SC Aerostar Bacău SA.

Gândul a prezentat, în exclusivitate, primele informații despre această ”afacere” care a lăsat la sol avioanele de luptă, punctul de pornire fiind un acord-cadru încheiat între MApN și firma SC Jetfly Hub SRL, în luna februarie a anului 2018.

Rechizitoriul întocmit scoate în evidență nu numai pericolul major pe care această ”acțiune” organizată l-a reprezentat pentru flancul estic al NATO, ci și lipsa de scrupule a celor care au fost implicați în schema prin care MApN a fost ”tras pe sfoară”.

”Operatorul economic urma să furnizeze combustibil turboreactor de aviație”

Potrivit informațiilor obținute de anchetatori, Cristian Berendel – administrator al SC Jetfly Hub SRL – și fratele acestuia, Florin Berendel (reprezentant legal al Master Chem Oil Dubai, persoană  juridică asociat unic al SC Jetfly Hub SRL) au fost cei care au pus la cale întreaga afacere, după semnarea acordului-cadru nr. A1784 cu MApN.

Unitatea militară delegată din partea MApN pentru încheierea/executarea contrctului a fost UM 01836 Otopeni. SC Jetfly Hub SRL urma să livreze căre unitățile militare beneiciare două tipuri de carburant – Jet A1 și Jet A1 Premium.

La data de 27.02.2018, SC Jetfly Hub SRL a încheiat cu Ministerul Apărării Naționale – pentru o perioadă de 4 ani – acordul cadru cu nr. A1784, prin care operatorul economic urma să furnizeze combustibil turboreactor de aviație către beneficiar, reprezentat de unități militare din subordine. Unitatea contractantă delegată din partea MApN pentru încheierea și executarea contractului a fost UM 01836 Otopeni.

S-a convenit livrarea a două tipuri de carburant (kerosen), respectiv Jet A1 și Jet A1 Premium. Conform caietului de sarcini, reprezentat de anexa nr. 1 la actul adițional nr. 1 la acordul cadru A1784/27.02.2018, diferența dintre cele două tipuri de carburanți o reprezentau nivelurile impuse cu privire la trei parametri, după cum urmează:

  • Început de cristalizare sau punct de îngheț (freezing point): -47 grade Celsius la Jet A1, respectiv -53 grade la Jet A1 Premium.
  • Concentrația de hidrocarburi aromatice: maxim 25% Jet A1 și maxim 20% Jet A1 Premium.
  • Concentrația de sulf mercaptanic: maxim 0,0030% în cazul Jet A1 și maxim 0, 0010% în cazul Jet A1 Premium.

Atât carburantul tip Jet A1, cât și carburantul Jet A1 Premium, trebuia să conțină doi aditivi obligatoriu, respectiv aditiv antioxidant (AO) în cantitatea de 17-24 mg/l, respectiv aditiv antistatic (SDA) în cantitatea de maxim 3 mg/l.

În egală măsură, procentul de componenți nehidroprocesați trebuia să fie zero”, se arată în rechizitoriul din care Gândul prezintă informații în exclusivitate.

8 unități militare au primit carburant de proastă calitate

Afacerea ”Combustibil pentru Mig-uri” a afectat nu mai puțin de 8 unități militare ale MApN.

Șapte dintre acestea – Unitățile Militare 01912 Borcea, 01837 Mihail Kogălniceanu, 01969 Câmpia Turzii, 019679/E Giarmata, 01838 Boboc, 02015 Bacău și 01915 Cristian – ar fi trebuit să primească doar carburant Jet A1 Premium, iar una –  Unitatea Militară 01961 Otopeni – carburant Jet A1.

Anchetatorii au stabilit că, în toată perioada analizată, combustibilul furnizat de SC Jetfly Hub SRL a fost necorespunzător, ceea ce a avut ca rezultat deteriorarea avioanelor de luptă Mig-21 Lancer.

”Conform graficului de livrare convenit, la Unitățile Militare 01912 Borcea, 01837 Mihail Kogălniceanu, 01969 Câmpia Turzii, 019679/E Giarmata, 01838 Boboc, 02015 Bacău și 01915 Cristian urma să se livreze doar carburant tip Jet A1 Premium, iar la Unitatea Militară 01961 Otopeni carburant tip A1 Jet.

Pentru aprovizionarea cu combustibil turboreactor de aviație provenit din import, respectiv Grecia și Turcia, au fost închiriate de SC Jetfly Hub SRL două rezervoare în cadrul Oil Terminal SA Constanța (rezervoarele R22P și R23P).

Produsele furnizate de SC Jetfly Hub SRL au fost în perioada de referință necorespunzătoare, atât sub aspectul parametrilor din caietul de sarcini, cât și sub aspectul eficienței în conformitate cu standardele NATO.

”Neconformitățile existente, constatate cu privire la specificațiile tehnice carburanților au condus la deteriorarea unor aparate de zbor tip Mig 21 Lancer, care au ajuns în custodia SC Aerostar SA Bacău, unitatea de specialitate din România responsabilă cu reparația și service-ul aeronavelor militare”, se mai arată în rechizitoriul întocmit”

Extras din rechizitoriu

”Analizele efectuate sub antetul «Petcom» creau aparența caracterului conform al mărfurilor”

În urma cercetărilor s-a stabilit că personajele implicate în această infracțiune care s-ar fi putut solda cu accidente tragice au fost organizate pe nu mai puțin de cinci paliere, iar membrii aveau ” roluri bine definite”.

  • ”Pe primul palier a activat Berendel Dan-Florin, administrator al Master Chem Oil Dubai, asociat unic al SC Jetfly Hub SRL.

Acesta a avut calitatea de lider al grupării, asigurând în calitate de principal factor de decizie pregătirea, organizarea, controlul și coordonarea activității infracționale desfășurate de grupare, inclusiv relaționarea cu factorii de decizie din cadrul Ministerului Apărării Naționale.

  • Pe al doilea palier a activat fratele liderului grupării, Berendel Angel-Cristian, administratorul SC Jetfly Hub SRL, care a semnat acordul-cadru încheiat cu Ministerul Apărării Naționale, contractele subsecvente la acordul-cadru, actele adiționale, caietul de sarcini și facturile de livrare a combustibilului turboreactor de aviație către unitățile militare.
  • Pe al treilea palier a acționat T. S, care – deși nu era încadrat cu contract individual de muncă în cadrul SC Jetfly Hub SRL –  a fost împuternicit de Berendel Angel-Cristian să reprezinte persoana juridică la diverse instituții ale statului, precum DGRFP – ANAF Prahova, Biroul Vama de Interior Prahova, Biroul Vamal de Interior Constanța, Agenția de Protecția Mediului Prahova, Inspectoratul de Stat în Construcții Prahova, Inspectoratul de Stat pentru Situații de Urgență Prahova, Primăria Municipiului Ploiești, Direcția Management Patrimoniu Ploiești, Biroul Vamal de Interior Prahova, Comisia pentru autorizarea operatorilor de produse supuse accizelor armonizate, dar și la alte instituții ale statului pentru orice problemă derivată din relațiile cu instituțiile respective.
  • Pe al patrulea palier a activat numitul C. L. C., angajat al SC Jetfly Hub SRL, care deși nu figura încadrat în funcția de șef-depozit în cadrul SC Jetfly Hub SRL, avea veritabile atribuții de decizie în cadrul societății.

C.L.C. era responsabil cu circulația pe teritoriul național a petrolului importat, el fiind cel care asigura relația cu Oil Terminal SA din partea SC Jetfly Hub SRL, doar cu acordul și știința sa efectuându-se încărcări de produs petrolier din facilitățile depozitarului Oil Terminal.

  • Pe al cincelea palier a activat numita P. M. E. – SC Petcom Inspection Independent Surveyor SRL -, cu care SC Jetfly Hub SRL a colaborat în vederea prelevării probelor de carburant și efecturării analizelor de laborator.

Contribuția pe care și-a adus-o în cadrul grupării a constat în ”albirea” mărfurilor importate de SC Jetfly Hub SRL de la furnizorii străini. Așa cum s-a arătat mai sus, carburantul importat în vederea livrării către bazele militare nu era unul conform, însă analizele efectuate sub antetul ”Petcom” creau aparența caracterului conform al mărfurilor”, se precizează în rechizitoriu.

”Aeronavele militare de luptă reprezintă bunuri de interes strategic”

Dincolo de prejudiciul cauzat Ministerului Apărării Naționale – 32.553.147,19 lei -, această ”schemă” premeditată s-a dovedit a fi o adevărată amenințare la adresa securității naționale, putând fi considerată chiar un ”act de diversiune”.

România – membră a Alianței Nord-Atlantice – și-a asumat asigurarea flancului estic al NATO, iar o astfel de acțiune premeditată  (cu scopul de obține profit) a reprezentat o ”lovitură sub centură” dată nu numai MApN, ci și capacității de apărare a României.

”În urma analizării actelor de urmărire penală, coroborate cu sumele de bani evidențiate în cuprinsul raportului de constatare tehnico-științifică, s-a stabilit că valoarea totală a prejudiciului produs de reprezentanții SC Jetfly Hub SRL în dauna Ministerului Apărării Naționale a fost în cuantum de 32.553.147,19 lei.

Potrivit dispozițiilor art. 3 lit. ”f” din Legea nr. 51/1991 privind securitatea națională a României, constituie amenințări la adresa securității naționale a țării, între altele, orice acțiuni care pot aduce atingere capacității de apărare a țării, precum și actele de distrugere, degradare ori aducere în stare de neîntrebuințare a structurilor necesare bunei desfășurări a apărării naționale.

Dispozițiile art. 403 Cod Penal sancționează actele de diversiune, prin aceasta înțelegându-se, inclusiv distrugerea, degradarea sau aducerea în stare de neîntrebuințare, în întregime sau în parte, prin orice mod, a mijloacelor de transport sau a oricăror alte bunuri, dacă fapta pune în pericol securitatea națională”, se mai precizează în rechizitoriul din care Gândul a prezentat extrase în exclusivitate.

”Or aeronavele militare de luptă, care au suferit serioase degradări din cauza alimentării, pe parcursul perioadei infracționale, cu un combustibil turboreactor de aviație necorespunzător, reprezintă bunuri de interes strategic, a căror avariere a constituit o amenințare la adresa securității naționale și capacității de apărare a țării, cu atât mai mult cu cât este de notorietate că, în cadrul NATO, România și-a asumat asigurarea securității flancului estic al NATO, fiind extinse pe parcursul urmăririi penale, prin ordonanța din data de 08.07.2021, cercetările și pentru această infracțiune”

Extras din rechizitoriu

Andrei Dumitrescu
Andrei Dumitrescu este un jurnalist specializat în realizarea de articole legate, în special, de activitatea Ministerului Afacerilor Interne și toate mai mult
Cristian Lisandru
S-a născut în București, pe data de 18 iulie 1968, și este absolvent al Facultăţii de Jurnalism, specializarea Comunicare. Activitatea jurnalistică mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
O femeie bolnavă de cancer a decis să se mute împreună cu familia în „zona...
Milioane de români rămân fără pensii, în prag de Paşte! Veste teribilă pentru pensionari
FOTO. Cea mai sexy femeie din lume s-a filmat în timp ce se îmbrăca! Fanii...
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Unde este Fito? Povestea celui mai notoriu infractor din Ecuador, care a fugit din închisoarea...
Au păcălit poporul cu televizorul! Ce înseamnă, de fapt, cifrele scrise de Sorin în baracă,...
Face furori la aproape 60 de ani! Vedeta curtată de toți bărbații are un fizic...
Experiment: un tânăr a devenit om al străzii pentru a demonstra că poate ajunge milionar...
A murit de 8 ori! Bărbatul care i-a șocat pe medici!
Gestul controversat făcut de judecătoarea din dosarul lui Vlad Pascu în fața jurnaliștilor. Ancuța Ioana...
Poveştile de iubire care au rămas doar o amintire! Imagini tari cu Gina Pistol, Răzvan...
Poate fi anulat ITP-ul dacă mașina scoate prea mult fum?
Biden a promulgat pachetul de ajutor pentru Ucraina
LAC de lavă SPECTACULOS, observat din satelit! Are peste 200 km lungime
DECIZIE FINALĂ pentru milioane de șoferi din ROMÂNIA. Tocmai s-a stabilit că este obligatoriu
Decizie crucială pentru șoferii din România. Totul s-a decis astăzi
Ce legătură este între Anamaria Prodan și Gabriela Lucuțar. Impresara și Regina Întunericului se cunosc...
Când cresc salariile în România! Breaking news
Gabriela Cristea, dezamăgită de lipsa de curaj pentru a-i refuza pe alții! Prezentatoarea TV și-a...
Lovitura dură pentru TikTok! Comisia Europene suspendă noul program al platformei: ”Există riscuri pentru sănătatea...
BANCUL ZILEI. Bulă: - Nevastă, dacă un arab ţi-ar da o mie de parai te-ai...
A fost făcută prima radiografie din lume cu un singur atom