EXCLUSIV | Pacienții vor beneficia de mai puține servicii medicale decontate de Casa Națională de Asigurări de Sănătate? Președintele CNAS: „Nu există nicio limitare. Din contră, susținem dezvoltarea ambulatoriilor de specialitate”

EXCLUSIV | Pacienții vor beneficia de mai puține servicii medicale decontate de Casa Națională de Asigurări de Sănătate? Președintele CNAS: „Nu există nicio limitare. Din contră, susținem dezvoltarea ambulatoriilor de specialitate”
Publicat: 08/12/2022, 10:00

Informaţiile potrivit cărora noul Contract-cadru elaborat de Casa Naţională de Asigurări de Sănătate ar viza reducerea numărului de servicii medicale decontate de CNAS au creat un val de confuzie în rândul pacienților. Președintele CNAS susține că aceste informații nu reprezintă altceva decât o „interpretare greșită a ceea ce s-a citit într-un prim draft de proiect”, iar explicațiile oferite de Casa Națională de Asigurări de Sănătate au fost scoase din context.

Proiectul de Ordin privind aprobarea Normelor metodologice referitoare la pachetele de servicii din Contractul-cadru, care reglementează condiţiile acordării asistenţei medicale, a medicamentelor şi a dispozitivelor medicale, elaborat de specialiştii CNAS, a fost publicat pe site-ul instituției, în data de 29 noiembrie. La scurt timp, în spațiul public au apărut informații potrivit cărora aceste reglementări vin cu schimbări importante pentru asigurați, iar românii vor fi obligați să scoată bani din buzunar pentru serviciile medicale.

Printre schimbările enunțate în presă se număra faptul că pacienți nu vor mai beneficia de mai mult de un serviciu medical pe zi, iar investigațiile CT simultane, pentru mai multe segmente, vor fi decontate diferit, motivarea fiind aceea de a face economii și de a permite accesul la servicii medicale pentru un număr cât mai mare de asigurați.

În acest context, Ministerul Sănătăţii a declarat că serviciile medicale ambulatorii trebuie să rămână cât mai accesibile pacienţilor, iar această poziţie a Ministerului Sănătăţii va fi susţinută „ferm” în discuţiile cu reprezentanţii Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate.

„Finanţarea cât mai bună a activităţii de medicină de familie şi a asistenţei medicale ambulatorii de specialitate trebuie să fie prioritară pentru a realiza reforma necesară sistemului de sănătate din România, inclusiv pentru a putea dezvolta programele de prevenţie şi de screening care fac parte din cadrul strategic al sistemului medical”, au transmis reprezentanții Ministerului Sănătății.

„Unii beneficiază de prea multe servicii, iar alții nu beneficiază deloc”

Vicepreședintele Asociației Medicilor de Familie București-Ilfov, Rodica Tănăsescu, a declarat, pentru Gândul, că deși informațiile prezentate în proiectul noului Contract-cadru sunt neclare și trebuie lămurite, nu crede că va exista o reducere a numărului de servicii medicale decontate de Casa Națională de Asigurări de Sănătate.

„Nu scrie nicăieri «reducere». Sigur că pot fi, dar deocamdată este un proiect de norme, se mai discută. Părerea mea este că unii beneficiază de prea multe servicii – unii care au aceleași nevoi medicale, vreau să spun -, iar alții nu beneficiază deloc. Probabil că aceasta este motivația CNAS, dar, pe de altă parte, dacă avem un pacient care are o neoplazie, un cancer, și se suspectează metastaze și la alte niveluri, atunci este normal să facă tomografia și la mai multe segmente.

Nu cred că se va întâmpla așa ceva (n.r.– reducerea numărului de servicii medicale decontate), cel mult, se va întâmpla pentru cei care nu au boli severe. Dacă un cardiolog face o consultație cardiologică și vrea să facă și un EKG, asta înseamnă că se consideră și consultația un serviciu, și EKG un serviciu sau consultația e consultație și EKG-ul e serviciu? Sunt neclare informațiile, trebuie clarificate”, a afirmat Rodica Tănăsescu.

„Oamenii sunt din ce în ce mai bolnavi, medicamentele și investigațiile sunt din ce în ce mai scumpe”

Întrebată dacă motivația din spatele deciziei CNAS de a limita numărul de servicii medicale decontate ar fi aceea de a face economii, Rodica Tănăsescu este de părere că „pur și simplu acei bani care sunt alocați nu sunt suficienți”.

„Sunt aceiași bani, dar avem din ce în ce mai mulți bolnavi, cu boli grave, și din aceeași sumă este greu să plătești mai multe servicii, iar clinicile care fac investigații de performanță nu vor accepta să ia 5 lei pe o tomografie. Pentru unele suspiciuni de diagnostic, nu pot să cred că vor face așa ceva (n.r – reducerea numărului de servicii medicale), nu pot să cred, nu că n-ar fi în stare.

Sigur că este vorba de o decizie economică, de economii, dar chiar dacă este aceeași sumă ca anul trecut, ca acum doi sau trei ani, oamenii sunt din ce în ce mai bolnavi, medicamentele sunt din ce în ce mai scumpe, investigațiile sunt din ce în ce mai scumpe. Dacă o clinică își cumpără acum un aparat de RMN, dă mai mult pe el decât dădea acum trei ani, deci, ca să-și scoată cheltuiala, ar trebui să primească cel puțin tot atât cât primea acum trei ani, nu se pune problema să accepte să primească mai puțin”, a explicat Rodica Tănăsescu.

Vicepreședintele Asociației Medicilor de Familie București-Ilfov a afirmat că unii pacienții ar putea fi dezarmați, ca să nu mai facă investigațiile medicale minime, în contextul în care medicilor li se permite să facă doar 20 de consultații pe zi.

„Lucrurile economice, până la urmă, sunt matematice – unu și cu unu nu pot face decât doi -, deci singura soluție ar fi să crească finanțarea pentru serviciile de sănătate, în general. Dar acest lucru, după cum vedem, nu se întâmplă, cum nu s-a întâmplat nici în medicina de familie. S-a afirmat ca a crescut nu știu ce, dar, de fapt, n-a crescut nimic, pentru că, nemaifiind în pandemie, nu sunt permise decât 20 de consultații pe zi, restul nu se plătește.

La serviciile adiționale, la fel, au pus niște condiții – de exemplu, dacă vreau să fac EKG sau Holter și am contratură, deci nu pot să prelungesc programul, trebuie să fac acel Holter sau EKG în locul altor două consultații. Nu poți să adaugi, ceea ce înseamnă că rămân alții fără consultații și, uite așa, practic, ești dezarmat, să nu mai facem investigații minime, ce se pot face la cabinet. Dacă suma este la fel, până la urmă, tot aia e, luăm dintr-un buzunar și punem în altul.

Din ce scrie acolo, dacă un om are cancer cu metastaze, îi faci numai tomograful de burtă sau îi faci și pe plămâni și pe cap? Dacă are metastaze, poate să aibă și în cap, și în oase, și așa mai departe -, deci nu cred că se va aplica în această formă”, a precizat Rodica Tănăsescu.

„Este o interpretare greșită a ceea ce s-a citit într-un prim draft de proiect”

Președintele Casei Naționale de Asigurări de Sănătate, Adela Cojan, a spus, pentru Gândul, că instituția pe care o reprezintă, alături de Ministerul Sănătății, susține dezvoltarea serviciilor ambulatorii de specialitate și că nu există nicio îngrădire a drepturilor pe care pacienții le au.

„Este vorba despre o misinterpretare, adică o interpretare greșită a ceea ce s-a citit într-un prim draft de proiect. Nu există nicio îngrădire, nicio limitare. Din contră, și noi, și ministerul Sănătății susținem dezvoltarea ambulatoriilor de specialitate. Probabil s-a precizat faptul că pe același CNP, în aceeași zi, nu se pot deconta, de exemplu, două EKG-uri deodată. Asta era și înainte, sunt scoase dublurile, dar cineva a luat din context informațiile.

Practic, sistemul făcea acest lucru înainte, în proiect probabil că a fost scris numai ceea ce s-a adăugat, ca precizare la norme, și cineva le-a scos de acolo și le-a interpretat greșit. Împreună cu domnul ministru am discutat, chiar, ca de la anul să mărim orele de ambulatoriu integrate ale spitalelor, tocmai ca să creștem accesul la ambulatoriu”, a afirmat Adela Cojan.

În ceea ce privește informația potrivit căreia investigațiile CT simultane, pentru mai multe segmente, vor fi decontate diferit, în sensul că doar o examinare cu substanță de contrast va fi suportată de fondul de asigurări de sănătate, Adela Cojan a precizat că „este iarăși o explicație scoasă din context”.

„Substanța de contrast se administrează o dată pe venă omului – de exemplu, omul n-are nevoie decât de torace, dar normal că substanța s-a administrat pe venă – și se decontează numai segmentul torace, pe cel pe care l-a recomandat medicul. Iarăși o precizare făcută din punct de vedere medical, dar nu știu ce se întâmplă, cineva le scoate din context și le reinterpretează. Noi am dat drumul la liber, știți bine, cu monitoarele, plătim peste valoarea de contract”, a explicat președintele CNAS.

La scurt timp după ce jurnaliștii Gândul au luat legătura cu președintele Casei Naționale de Asigurări de Sănătate, pe site-ul instituției au fost publicate precizări cu privire la proiectul noului Contract-cadru. CNAS a specificat că nu limitează accesul asiguraţilor la servicii medicale în ambulatoriu, iar reglementarea se referă la faptul că medicul de specialitate nu poate raporta, într-o zi, acelaşi tip de serviciu medical de două ori, pentru acelaşi pacient.

Bianca Iliescu
Bianca Iliescu și-a început cariera jurnalistică în 2019, la Prima TV, unde a lucrat ca redactor de știri externe pentru jurnalul "Focus". Ulterior, mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Niște români s-au instalat confortabil în casa unei spaniole plecate la copii, în Canada, și...
Alex Ciucu a ascuns 11 ani relația paralelǎ! EA i-a fost amantă. Avem imaginile
FOTO. Grațiela e văduva lui Costel Corduneanu. Femeia e cu 20 de ani mai tânără...
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Grațiela Corduneanu, la un pas să înfunde închisoarea. Scandal uriaș produs de nevasta interlopului din...
A văzut că ia brusc în greutate și a mers la medic. Ce avea femeia...
Investiţia de peste 1 miliard de euro pe care o fac arabii în România. Suma...
"Mă simt ciudat să spun cu voce tare: Am cancer la creier". Reacția tulburătoare a...
Marilu Dobrescu și Iustin s-au despărțit! Motivul terifiant din spatele separării: „Am început să am...
ProTV vs. Antena 1! Vedetele care au trădat şi s-au mutat de la un post...
Poți radia mașina dacă n-o mai folosești, fără s-o casezi?
UE are nevoie de gaz natural lichefiat rusesc pentru a evita un şoc energetic -...
L-au CREAT pe Dumnezeu! Inteligența Artificială Supremă este AICI?!
Obligație fără excepții pentru PROPRIETARII de locuințe din România. Ai doar 30 zile să rezolvi
Serviciul militar obligatoriu în România. Ce tactică adoptă țara noastră
„Nu mai e de trăit” O româncă stabilită în Italia este stupefiată de un nou...
Vreme ANORMALĂ în weekend! Ce se întâmplă în TOATĂ România!
Virginia, dezvăluiri despre o posibilă relație cu Patrick! Se simte Robi deranjat de apropierea dintre...
Reacția furibundă a lui Alexandru Ciucu după ce s-a scris ca ar avea o amantă...
BANCUL ZILEI. Ștrulă: - Bulă, care este poziția ta preferată în timp ce faci amor?
Sateliții lui Elon Musk ar putea distruge câmpul magnetic al Pământului