EXCLUSIV | Pericolul din subteran care curge la robinet. De unde vine arsenul din apa contaminată în Prahova. Primarul dă vina pe seismele din Oltenia

EXCLUSIV | Pericolul din subteran care curge la robinet. De unde vine arsenul din apa contaminată în Prahova. Primarul dă vina pe seismele din Oltenia
Publicat: 20/05/2023, 13:00
Actualizat: 20/05/2023, 13:01

Locuitorii comunei Cocorăștii Colț, din județul Prahova, au fost avertizați că apa care provine din rețeaua publică de alimentare, extrasă din două puțuri de mare adâncime de la marginea localității, este contaminată cu arsen. Deși autoritățile au interzis consumul apei din rețea, mulți localnici încă folosesc apa din gospodărie, pe care o scot din propriile fântâni.

Direcția de Sănătate Publică Prahova (DSP) a constat, miercuri, că apa care curge la robinetele locuitorilor din comuna Cocorăștii Colț este contaminată cu arsen și au dispus imediat blocarea conductelor. În zonă au fost aduse mai multe containere cu apă potabilă și în toată localitatea au fost lipite afișe prin care oamenii sunt înștiințați de pericolul apei din subteran. Cu toate acestea, mulți localnici încă folosesc apa din gospodăria proprie, pe care o extrag din fântâni sau cu ajutorul hidrofoarelor.

Primarul comunei, Marian Stanciu, îi avertizează pe oameni să fie precauți și să solicite DSP să examineze apa din puțuri sau din fântâni, mai ales că adâncimea de la care este extrasă este cu mult mai mică față de cea de la care provine apa din rețeaua publică.

“Fiecare are sursa proprie de apă. Aceea cum o fi? Fiecare mai are un puț, o fântână, un hidrofor, apă pe care o trage de la 8-10 metri maxim. Omul ar trebui să fie conștient să solicite DSP să ia probe. Măcar cinci-șase persoane să ia probe să ducă. Nu a cerut nimeni asta până acum”, a spus primarul Marian Stanciu, pentru Gândul.

Primarul comunei prahovene a precizat că în localitate există trei puțuri forate la 80 și, respectiv, 180 de metri adâncime. Două dintre ele au fost săpate în urmă cu mai bine de 15 ani și au o adâncime de 80 de metri, cel mai nou fiind săpat anul trecut, la o adâncime de 180 de metri.

Edilul Marian Stanciu speră ca acest ultim puț, fiind și cel mai adânc, să poată asigura necesarul de apă potabilă pentru locuitorii din Cocorăștii Colț.

“Joi s-au luat probe după fiecare puț și acum aștept analizele să vedem dacă toate puțurile sau numai un puț e contaminat. Avem două puțuri forate la 80 de metri și mai este unul forat astă vară, la 180 de metri. Nu am consumat din el, pentru că nu a fost nevoie. Sper că acesta va ieși bine la analiză, ca să pot asigura din el alimentarea cu apă”, a mai spus Marian Stanciu.

Cauza contaminării apei este încă necunoscută

Deși comuna cu care se învecinează localitatea Cocorășii Colț se confruntă cu aceeași problemă încă de anul trecut, cei de la Hidro Prahova nu au descoperit încă în ce fel a ajuns arsenul în apa de la robinetele oamenilor.

Primarul comunei Cocorăștii Colț spune că, din discuțiile pe care le-a purtat, reiese că una dintre cauze ar putea fi cutremurele produse în zona Olteniei, anul trecut.

“Nici cei de la Hidro Prahova nu știu de unde poate să fie, pentru că nici la Mănești nu știu. Au zis că din zootehnie, pentru că a fost în zonă, dar m-aș mira. Eu am stat cu cineva de vorbă. Astă vară, dacă ne aducem aminte, în zona Olteniei au fost niște cutremure. Rocile acelea s-au mișcat, deplasându-se arsen de acolo spre pânza freatică. L-a deranjat, ceva de genul acesta”, susține primarul Marian Stanciu.

În anul 2022, comuna Mănești aflată la doar 7 kilometri distanță de comuna Cocorăștii Colț, s-a confruntat cu aceeași problemă: contaminarea apei potabile cu arsen. Nici până în prezent, problema nu a fost rezolvată, astfel că alimentarea apei în zonă încă se face cu ajutorul containerelor.

“La Mănești, continuă situația. Ei sunt de vreo șapte luni de zile așa. Nu i-au dat de cap. Nu știu cum să-l elimine din pânza freatică. Ei merg tot pe alimentarea din containere. Nu s-a găsit ceva care să elimine acel arsen”, a precizat primarul Marian Stanciu.

Tocmai din această cauză, comuna Cocorăștii Colț a fost îndeaproape monitorizată, aceasta fiind prima dată când apa de la rețeaua publică din localitate a fost depistată ca fiind contaminată cu arsen. Primarul Marian Stanciu a menționat că nivelul de arsen din apă nu este unul foarte mare și că niciun cetățean nu a avut până acum probleme de sănătate.

“Nu am mai avut problema asta. Chiar am fost supravegheați, fiind cazul Mănești lângă noi. Au fost luate analize din apă, săptămânal, de DSP și nu au fost cazuri. Acum, în probele de săptămâna trecută, a ieșit arsen. Nu au fost probleme de sănătate pentru că depășirea de arsen nu e foarte mare”, a spus Marian Stanciu.

Arsenul este un metal greu, larg răspândit în scoarța Pământului, fiind prezent în cantități foarte mici în întreaga materie vie, prin urmare și în apă. Ingerarea lui în cantități care depășesc concentrațiile maxime admise reprezintă un pericol pentru sănătate.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
6 sfaturi pentru o viață cât mai lungă de la un bărbat de 110 ani....
Tatuajul ireal care a produs controverse în mediul online. Bărbatul de 60 de ani nu...
FOTO. Cât de bine arată cea mai frumoasă hocheistă din lume!
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Cea mai „nebună” ofertă vine de la Lidl! Ce o să găsiți în supermarketuri de...
Ce trebuie să mâncăm pentru a ne feri de cancer: „Evitați aceste două lucruri!”
O rezervaţie de bujori unică în Europa se află în România. E situată pe cel...
VIDEO. Viteza l-a ucis pe Florin de ziua numelui său. Drama tulburătoare a tânărului de...
Sâmbătă a început distribuirea pensiilor pentru luna mai. Anunțul a fost dat de directorul Poștei...
Wow sau Bau? Cât de mult le-au schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
Ești obligat să lași certificatul de înmatriculare la service atunci când duci mașina la reparat?
S-a realizat al doilea transplant de rinichi de porc către un pacient uman
Omul care a spus ADEVĂRUL despre Zona 51 și Farfuriile Zburătoare
INTRĂ BANII pe card de astăzi, 29 APRILIE. Informația confirmată oficial în direct la TV:...
Ciorbă falsă de burtă cu ciuperci pleurotus. E la fel de bună ca varianta consacrată
Femeile din aceste zodii vor fi marcate de succes în viața profesională. La ce vor...
Vestea tristă a momentului pentru Prințul Paul de România. Momente grele pentru descendentul familiei regale
Momente pline de emoție în familia Sterp. Getuța a făcut mărturisiri înduioșătoare despre regretata ei...
"Mă făceam că nu aud". Nicolae Botgros, întâmplare neașteptată la o înmormântare! Cererea pe care...
BANCUL ZILEI. Un dinamovist merge împreună cu câinele său într-un bar: - Dom’le, incredibil ce...
O politiciană din SUA a stârnit controverse după ce a recunoscut că și-a împușcat câinele