EXCLUSIV | Poveste incredibilă cu unul dintre primii miliardari ai României. Cum a achitat Iosif Constantin Drăgan datoriile unui întreg cartier

EXCLUSIV | Poveste incredibilă cu unul dintre primii miliardari ai României. Cum a achitat Iosif Constantin Drăgan datoriile unui întreg cartier
Publicat: 24/09/2022, 12:57
Actualizat: 24/09/2022, 12:58

Un cartier din Lugoj, orașul în care s-a născut, la 20 iunie 1917, miliardarul Iosif Constantin Drăgan, poartă numele omului de afaceri, decedat în 2008. Foarte puțini știu, însă, cum a ajuns Drăgan să dea numele acestui cartier și ce gest nemaiîntâlnit a făcut omul de afaceri, la câțiva ani după aceea.

Ziarul Gândul l-a găsit pe cel care l-a convins pe miliardar să accepte ca unul dintre cele mai sărace cartiere din oraș să-i poarte numele. Zoli Ștefan Toth este acum profesor, însă, în anii ‘90, lucra ca jurnalist la ziarul local Redeșteptarea, patronat de Drăgan.

Zoli Ștefan Toth. Foto butangas.ro

În 1996, în luna august, a izbucnit o grevă la fabrica „Textila”, unde lucrau majoritatea muncitorilor din cartierul în care locuia jurnalistul, numit pe atunci ITL, de la Întreprindere Textila Lugoj. Zoli Toth a relatat timp de patru luni de zile despre situația fabricii. Articolele sale au ținut prima pagina a ziarului local și i-au atras atenția lui Drăgan, care, când a ajuns în România, l-a chemat la o întâlnire, dornic să ajute fabrica să scape de faliment.

Așa au intrat în contact cei doi. Până la urmă, Drăgan nu s-a înțeles cu conducerea și sindicatul celor de la Textila, așa că sprijinul său a constat doar în aducerea unor clienți importanți, care au mai prelungit puțin viața cunoscutei întreprinderi lugojene. Peste mai puțin de un an, însă, profesorul Zoli Toth l-a căutat pe Drăgan și i-a făcut o propunere.

“Eu i-am propus ca să poarte cartierul ITL numele lui. Și m-a întrebat ce avem de câștigat din asta. I-am spus >. A fost foarte încântat. I-a plăcut și a spus da, pe loc. Mi-a spus să-i fac o hârtie, oficială, în care să solicit asta. Eu, fiind președinte la asociația de proprietari, am adunat comitetul și am făcut o hârtie din partea cartierului, nu din partea mea. Am dus hârtia la Fundația Drăgan și, la puțin timp, am primit răspunsul lui, cu acordul oficial. Apoi am dus o cerere la Consiliul local și, de atunci, cartierul poartă numele Iosif Constantin Drăgan”, povestește Zoli Toth.

Cartierul Iosif Constantin Dragan

După povestea cu numele cartierului, profesorul Toth a ținut legătura cu miliardarul, căruia îi trimitea mesaje cu ocazia sărbătorilor sau a zilei de naștere și de fiecare dată primea un răspuns de mulțumire de la acesta. În 2000, Zoli Toth i-a cerut lui Drăgan să-l îndrume cum să scape cartierul de datorii. Locuitorii, în mare parte pensionari și șomeri, aveau restanțe mari la gaz, apă, canal, și salubritate. Răspunsul miliardarului a fost unul neașteptat.

“În ianuarie 2000, am făcut o hârtie către profesorul Drăgan, în care i-am prezentat situația cartierului și i-am cerut să mă ajute cu sfaturi, să scot cartierul din această situație. Răspunsul a fost sponsorizarea cu 263 de milioane de lei, care erau bani mulți la vremea aia (n.r. – un salariu mediu era circa 2,2 milioane de lei vechi). Banii nu i-am primit în mână, ci am făcut copii după situația locuitorilor din cartier, pe care i le-am trimis, și banii au intrat în conturile Meridian și Romgaz. Noi am făcut copii după ordinul de plată, ca să avem și noi în contabilitate”, își amintește Toth.

Iosif Constantin Drăgan | Foto butangas.ro

După Revoluție, miliardarul Iosif Constantin Drăgan a fost extrem de legat de orașul natal, unde a făcut mai multe investiții. A înființat o universitate, un post local de televiziune, unul de radio, un ziar săptămânal, a deschis o tipografie și o fabrică de butelii. Astăzi, holdingul deținut de soția sa, Veronica Gușă de Drăgan mai deține la Lugoj doar universitatea și stația de butelii.

Daniel Groza
Daniel Groza și-a început cariera de jurnalist în anul 1997, în presa locală, ca reporter la ziarul Redeșteptarea din Lugoj (6 ani), ziar la care mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Un copil de 10 ani a făcut o mărturisire care le-a dat fiori polițiștilor și...
Detalii explozive! Ce s-a întâmplat în apartamentul lui Mititelu jr, după miezul nopții. Beinur a...
FOTO. Ioana Țiriac a făcut ravagii într-un costum de baie spectaculos!
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Misterul unei crime a fost elucidat după 30 de ani. Mărturia unui copil de 4...
Primele & singurele imagini cu Mititelu Jr., după ce s-a intoxicat cu medicamente! E bine,...
Declarațiile SFÂȘIETOARE ale unei vedete: de ce nu a devenit mamă până acum!
Tradiţii, obiceiuri şi superstiţii de Sfântul Gheorghe. Ce să faci astăzi, în ziua Purtătorului de...
Surpriză în Clanul Cordunenilor! El e NOUL ȘEF după moartea lui Costel
Un nou val de praf saharian vine peste România zilele acestea! La ce trebuie să...
Poveştile de iubire care au rămas doar o amintire! Imagini tari cu Gina Pistol, Răzvan...
Preț în România pentru cel mai interesant SUV din 2024
Românii vor să trăiască mai sustenabil, dar le lipseşte infrastructura. Cum se poate implica mediul...
ANUL în care Pământul NU a avut VARĂ! Cum a fost posibil?
Legea care a intrat în vigoare în România. Este o premieră națională
Ce a putut să pună Regina Întunericului în farfuria Iuliei, atunci când ea nu era...
Mesaje de Sf. Gheorghe 2024: Urări și felicitări cu La mulți ani. „Îți doresc să...
Cum era Corneliu Vadim Tudor în rolul de părinte? Cum se impunea fostul politician în...
”Petrecere Hawaii de 38 de ani” Ce surprinză i-a pregătit Dinu Maxer Magdalenei Chihaia de...
BANCUL ZILEI. Bula îsi întreabă dirigintele: - Dom’ profesor, care e diferența dintre bărbați și...
Cum a început revoluția rusă pe străzile Iașiului