EXCLUSIV| Preia PNL Mediul de la UDMR, deși ar fi vrut Ministerul Dezvoltării? Stroe:”Există flexibilitate, ar fi păcat să ne împiedicăm în negocieri”

Publicat: 08/05/2023, 12:00

Liderii PNL și PSD dau asigurări că în luna mai are loc rotația premierilor și a ministerelor, așa cum s-au înțeles în urmă cu doi ani. Atât liberalii, cât și social-democrații spun că se va ajunge la o înțelegere în Coaliție privind împărțirea ministerelor în a doua parte a guvernării, în condițiile în care s-au vehiculat mai multe variante de schimburi între PNL și PSD și chiar o preluare de către liberali a unuia dintre cele trei ministere de la UDMR. Purtătorul de cuvânt al PNL, Ionuț Stroe, spune, într-un interviu la GÂNDUL EXCLUSIV, că nu a fost discutat până acum un scenariu privind înlocuirea unui ministru UDMR cu unul liberal, dar susține că există ”flexibilitate” din partea tuturor partenerilor de Coaliție și că ar fi păcat să se împiedice în negocieri sau blocaje ”generate de refuzul unora sau altora de a pleca sau de a face schimbul menționat în acord”.

Surse politice susțin că UDMR va rămâne fără un minister din cele trei pe care le are acum, deși nu este parte a protocolului privind rocada guvernamentală semnat de PSD și PNL în 2021. UDMR are acum trei miniștri – pe Tanczos Barna, la Ministerul Mediului, Apelor și Pădurilor, pe Attila Cseke, la Ministerul Dezvoltării, Lucrărilor Publice și Administrației, și pe Carol Novak, la Ministerul Sportului – precum și un post de vicepremier, deținut de Kelemen Hunor.

Potrivit surselor citate, PNL ar urma să primească la rotația guvernamentală și Ministerul Mediului, deși liberalii ar fi vrut să obțină Ministerul Dezvoltării, Lucrărilor Publice și Administrației, care gestionează fonduri substanțiale.

”Nu va exista nicio problemă cu prezența UDMR în viitorul Guvern”

Purtătorul de cuvânt al PNL, Ionuț Stroe, nu a confirmat interesul liberalilor pentru Ministerul Mediului, aflat acum la UDMR, dar a spus că există ”flexibilitate” din partea tuturor partenerilor de Coaliție în cazul negocierilor privind schimbul de ministere la rotativa guvernamentală.

”UDMR nu este un partid inclus în acest schimb de portofolii. În mod normal, dacă este să ne raportăm la protocol, acest partid n-ar trebui să fie afectat în niciun fel de schimbările de portofolii între PNL și PSD.

Așa că noi mizăm în continuare pe maturitatea și angajamentul UDMR în actul guvernamental și cred că nu va exista niciun fel de problemă în legătură cu prezența lor în viitorul Guvern”, a adăugat Ionuț Stroe.

Purtătorul de cuvânt al PNL susține că nu a fost până acum niciun scenariu privind o posibilă înlocuire a unui ministru UDMR cu unul liberal.

”Vom rezolva orice situație, chiar dacă vor exista schimburi de ministere”

Liberalul a afirmat însă că toate partidele din Coaliție vor menținerea stabilității politice și dau dovadă de ”flexibilitate”, precizând că ar fi păcat să se ”împiedice” de niște negocieri.

V-am zis că există flexibilitate din partea tuturor. Cred că modul nostru extrem de atent, de riguros și flexibil cu care am abordat aceste discuții ar trebui – și cred că este – împrumutat și de partenerii social-democrați și de la UDMR.

În condițiile în care definim stabilitatea politică principalul obiectiv și performanța la guvernare, ar fi păcat să te împiedici de niște negocieri sau niște blocaje generate de refuzul unora sau altora de a pleca sau de a face schimbul menționat în acord”, a spus Ionuț Stroe.

Liberalul a subliniat că rotația guvernamentală va avea loc și că în urma discuțiilor vor ajunge cu toții la o înțelegere privind inclusiv schimburile de ministere și alți titulari de portofolii, dacă vor fi propuși înlocuitori mai buni.

Nu cred că vor exista astfel de situații, cred că discutând, stând la masa negocierilor, vom rezolva orice fel de situație, chiar dacă vor exista poate și schimburi de ministere. De ce nu? Până la urmă poți să faci acest lucru, considerând că ai soluții mai bune sau că omul tău poate fi înlocuit cu altcineva mai bun”, a mai spus purtătorul de cuvânt al PNL.

Negocieri pe marginea protocolului de guvernare

Rocada premierului între PNL și PSD, dar și a unor ministere, prevăzută în protocolul din 2021, ar trebui să aibă loc la finalul lunii mai.

Deși liderii celor două partide semnatare ale protocolului vorbesc de respectarea datei, sunt tot mai multe speculații legate de forma în care se va realiza. PNL și PSD vor trebui să se înțeleagă asupra reîmpărțirii unor ministere, deși acordul are prevederi clare în acest sens.

UDMR nu face parte din protocolul privind rotativa guvernamentală, dar surse politice spun că va ceda Ministerul Mediului, Apelor și Pădurilor.

Ministrul Mediului, Tánczos Barna, spunea, la finalul lunii aprilie, pentru Gândul, că speră să existe o continuitate a colaborării PNL-PSD-UDMR, dar că nu poate vorbi despre cedarea vreunui minister al UDMR după rotativă, deoarece în Coaliție ”nu s-a cerut acest lucru în momentul de față”. Tánczos Barna preciza însă că, ”în politica românească, nu poți să excluzi toate celelalte variante”.

Surse parlamentare susțin că UDMR este flexibil în ceea ce privește cedarea unuia dintre cele trei ministere pe care le are, pentru a rămâne la guvernare.

Ce prevede protocolul PNL-PSD privind rotația guvernamentală

Încă de la începutul guvernării, PSD și PNL au prevăzut în protocolul Coaliției sub ce formă va avea loc rocada de la jumătatea mandatului. Documentul prevede că, la schimbarea premierului, conform rotației politice convenite:

  • vicepremierul din partea PSD va fi înlocuit de vicepremierul din partea PNL;
  • ministrul Transporturilor din partea PSD va fi înlocuit cu nominalizarea pentru acest portofoliu din partea PNL, iar PSD va prelua Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene;
  • ministrul Finanțelor Publice din partea PSD va fi înlocuit de titularul pentru acest portofoliu din partea PNL, iar PSD va prelua conducerea Ministerului Justiției;
  • coordonatorul Secretariatului General al Guvernului din partea PSD va fi înlocuit de reprezentantul PNL, iar PSD va prelua coordonarea Cancelariei Prim-ministrului”.

Urmăriți interviul integral:


CITEȘTE ȘI:

EXCLUSIV | Rămâne UDMR la guvernare chiar dacă trebuie să cedeze din ministere? Tánczos Barna: ”Nu s-a cerut. În politică, însă, nu excluzi variante”

EXCLUSIV VIDEO | Compromisul din rotația premierilor. Ce spun social-democrații despre rămânerea lui Grindeanu la Transporturi și a lui Boloș la MIPE

VIDEO | Sorin Grindeanu, despre păstrarea portofoliului de la Transporturi după rotativă: „Nu e mai importantă persoana ta, oricât de vedetă te crezi”

Lia Ruscea
Jurnalist Politic
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
O fetiță le-a spus părinților că are un monstru în cameră, dar ei nu au...
Tatuajul ireal care a produs controverse în mediul online. Bărbatul de 60 de ani nu...
FOTO. Cât de bine arată cea mai frumoasă hocheistă din lume!
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Cea mai „nebună” ofertă vine de la Lidl! Ce o să găsiți în supermarketuri de...
Ce trebuie să mâncăm pentru a ne feri de cancer: „Evitați aceste două lucruri!”
O rezervaţie de bujori unică în Europa se află în România. E situată pe cel...
Tragedie în România! A MURIT
Cum a fost prins Prinţul Paul al României! Detaliul care l-a dat de gol. Acesta...
Wow sau Bau? Cât de mult le-au schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
Filtru de particule înfundat se REPARĂ sau se ARUNCĂ? Ce durată de viață are DPF?
S-a realizat al doilea transplant de rinichi de porc către un pacient uman
Rezervor URIAȘ de apă, găsit ADÂNC sub suprafața Pământului
Se schimbă regulile în România. SE DĂ LEGEA pe care o așteptau milioane de români
Femeile din aceste zodii vor fi marcate de succes în viața profesională. La ce vor...
Ce plantă poate preveni cancerul? Are proprietăți miraculoase: elimină pietrele de la rinichi și tratează...
Momente pline de emoție în familia Sterp. Getuța a făcut mărturisiri înduioșătoare despre regretata ei...
"Oare cât mai trebuie să mai îndur? Credeți-mă că nu mai pot". Mesajul fostului socru...
BANCUL ZILEI. Doctorul către Bulă: - Am o singură nelămurire… Dacă te-ai duce seara acasă,...
Pitagora, între matematică și învățăturile despre nemurirea sufletului