EXCLUSIV VIDEO | Compromisul din rotația premierilor. Ce spun social-democrații despre rămânerea lui Grindeanu la Transporturi și a lui Boloș la MIPE

Publicat: 03/04/2023, 17:37
Actualizat: 03/04/2023, 18:22

Rocada premierului între PNL și PSD, dar și a unor miniștri, prevăzută în protocolul Coaliției de guvernare, ar trebui să aibă loc în luna mai, dar deși liderii celor două partide vorbesc de respectarea datei, sunt tot mai multe speculații legate atât de momentul în care va avea loc, cât și de forma în care se va realiza. Cele două partide de guvernare vor trebui să se înțeleagă asupra reîmpărțirii unor ministere, deși acordul PNL – PSD are prevederi clare în acest sens.

Președintele PSD, Marcel Ciolacu, a susținut de fiecare dată când a fost întrebat că acordul politic cu PNL va fi respectat așa cum a fost stabilit. În ultima declarație pe această temă, dată vineri, Marcel Ciolacu a infirmat o posibilă amânare până în toamnă a rotației premierilor și a dat asigurări că va avea loc până în 1 iunie.

„Rotația premierilor, acordul politic făcut se va respecta așa cum este. PSD este partidul care a câștigat alegerile și cel mai mare partid din România. Ne-am asumat un lucru și sunt ferm convins că și partenerii noștri își vor asuma lucrul convenit împreună. Cu alte cuvinte, rotația se va încheia până la 1 iunie”, a spus Marcel Ciolacu.

Luni, preşedintele Klaus Iohannis a spus că rotaţia guvernamentală va avea loc și Guvernul, care are o susținere solidă în Parlament și a reușit să evite un impact grav al crizei energetice și a celei de securitate, va merge mai departe în forma actuală.

„Eu cred că această rotaţie este posibilă şi se va întâmpla. Nu cred că în momentul de faţă există o alternativă viabilă la această coaliţie şi partidele au înţeles, toate partidele au înţeles acest lucru. În acelaşi timp, această rotaţie sigur că veni cu  probleme suplimentare care trebuie negociate. În măsura în care va fi nevoie, mă voi implica pentru a garanta stabilitatea şi bunul mers al lucrurilor. Dacă ad absurdum nu se întâmplă aşa şi lucrurile se îndreaptă spre o situaţie de aşa-zise alegeri anticipate care, expressis verbis nu sunt prevăzute în Constituţie, dar evident ele pot avea loc, complicat de ajuns acolo, atunci va fi decizia Coaliţiei şi eu mă voi implica pentru a garanta stabilitatea ţării, pentru a garanta un mers normal al lucrurilor publice”, a spus președintele Klaus Iohannis.

Încă de la începutul guvernării, PSD și PNL au prevăzut în protocolul Coaliției sub ce formă va avea loc rocada de la jumătatea mandatului. Documentul prevede că, la schimbarea premierului, conform rotației politice convenite:

  • vicepremierul din partea PSD va fi înlocuit de vicepremierul din partea PNL;
  • ministrul Transporturilor din partea PSD va fi înlocuit cu nominalizarea pentru acest portofoliu din partea PNL, iar PSD va prelua Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene;
  • ministrul Finanțelor publice din partea PSD va fi înlocuit de titularul pentru acest portofoliu din partea PNL, iar PSD va prelua conducerea Ministerului Justiției;
  • coordonatorul Secretariatului General al Guvernului din partea PSD va fi înlocuit de reprezentantul PNL, iar PSD va prelua coordonarea Cancelariei Prim-ministrului”.

Reprezentanții PSD își doresc însă păstrarea Ministerului Transporturilor și implicit menținerea lui Sorin Grindeanu la conducerea acestuia.

Social-democrații și-au arătat susținerea față de Sorin Grindeanu și în cadrul interviurilor acordate la Gândul Exclusiv. Atât deputatele Natalia Intotero și Ana Cătăuță, cât și europarlamentarul Victor Negrescu au vorbit despre importanța continuității portofoliilor în ministerele performante și după rocadă, lăudând totodată activitatea lui Sorin Grindeanu ca ministru al Transporturilor.

”Nici nu visam noi, moldovenii, că va fi o autostradă”

”Eu cred că Sorin Grindeanu face o treabă extraordinară la Ministerul Transporturilor”, a spus Ana Cătăuță.

Deputata PSD și-a argumentat susținerea față de actualul ministru al Transporturilor lăudând semnarea contractului de lucrări pentru execuția celor trei tronsoane din viitoarea autostrada a Moldovei, A7 Bacău-Pașcani.

”Acum un an și ceva, înainte de a prelua mandatul, nici nu visam noi, moldovenii, că va fi o autostrada. Nu zic că nu a fost trecut acest lucru în PNRR, dar de la a fi un lucru trecut în PNRR la a fi implementat un lucru este o distanță foarte mare.

Sunt lucruri și sunt contracte, aproape toți banii europeni din perspectiva trecută au fost accesați în domeniul transporturilor. Nu sunt aici să-l laud eu pe Sorin Grindeanu, dar mi se pare că a făcut o treabă extraordinară și dacă există o zonă în care lucrurile funcționează, de ce să le schimbăm”, susține Ana Cătăuță.

”Ar fi păcat să nu implementăm în același ritm proiecte pe zona de transporturi”

Europarlamentarul Victor Negrescu a spus de ce, în opinia lui, este importantă continuarea proiectelor de la Ministerului Transporturilor de către Sorin Grindeanu și după rocada guvernamentală.

”Ce este de interes pentru noi este să ne asigurăm că există o continuitate în proiectele demarate. Or, pe zona de Transporturi, trebuie să recunoaștem că este nevoie de o anumită stabilitate pentru ca proiectele să fie implementate.

De-a lungul timpului, la Ministerul Transporturilor au fost foarte mulți miniștri și această schimbare a generat probleme în implementare. Or, în această privință, am văzut în ultimul an multe proiecte demarate”, a afirmat europarlamentarul PSD.

Un alt argument adus de Victor Negrescu în favoarea păstrării mandatului lui Sorin Grindeanu ține de multitudinea proiectelor începute de acesta.

”Înțeleg, din datele prezentate de Ministerul Transporturilor, că anul acesta s-au semnat mai multe contracte și au început mai multe șantiere decât în precedenții cinci ani. Or asta este îmbucurător.

Avem și banii din PNRR. Ar fi păcat ca ceea ce s-a început să nu continue și să nu implementăm în același ritm aceste proiecte pe zona de transporturi. Într-adevăr, vicepremierul Sorin Grindeanu a reușit să facă acest lucru cu echipa dânsului și credem că ar putea să continue acest lucru foarte bine, cum și pe alte zone conduse de miniștrii liberali poate ar fi bine să existe o continuitate”, a mai spus europarlamentarul.

”Schimbarea oricărui ministru înseamnă stagnare pentru domeniul respectiv de cel puțin trei-patru luni”

Continuitatea și stabilitatea reprezintă două elemente centrale ale discursului social-democrat în raport cu eficiența și schimbul de ministere între PSD și PNL.

Întrebată dacă Sorin Grindeanu este unul dintre miniștrii pentru care se va negocia păstrarea portofoliului de la Transporturi și ulterior rotației guvernamentale, deputata Natalia Intotero a spus că ”va fi o discuție la nivelul conducerii partidelor de coaliție”.

”Este foarte important, acolo unde există seriozitate, unde se văd rezultate, să existe și o continuitate pentru dezvoltare. Evaluarea fiecărui ministru este rolul partidului care a susținut acea persoană. Apoi, la nivelul Coaliției, sunt convinsă că vor exista discuții vizavi de păstrarea sau modificarea unor portofolii.

Din punctul meu de vedere, acolo unde există seriozitate, unde se văd și rezultate pentru accelerarea dezvoltării pe fiecare domeniu în parte, este nevoie de continuitate”, a adăugat Natalia Intotero.

Deputata consideră că schimbarea oricărui ministru înseamnă o perioadă de stagnare pentru domeniul pe care l-a gestionat cel puțin de trei-patru luni.

”Cred că actuala clasă politică din România a ajuns la un nivel de maturitate încât să conștientizeze cât este de importantă continuarea activității unui ministru acolo unde există performanță”, a mai spus deputata PSD.

Natalia Intotero a dat ca exemplu mai multe proiecte de infrastructură începute care trebuie să fie finalizate fără a mai exista întreruperi.

”Deja am început și eu să circul pe câteva din traseele care au fost date din cadrul autostrăzilor. Desigur, așteptam aceste autostrăzi de foarte mult timp. E foarte dificil pe finalul săptămânii, când foarte mulți cetățeni, nu doar turiștii, trebuie să ajungă spre zona Brașovului sau spre Moldova, sau spre județe precum Hunedoara, trebuie să traversezi Valea Oltului, care nu este tocmai ușor de trecut, însă am încredere că, într-un timp cât mai scurt, vom avea parte și de această infrastructură, și vă spun că altfel va fi țara noastră și din punct de vedere economic”, a precizat deputata.

Păstrarea lui Sorin Grindeanu la Transporturi și al lui Marcel Boloș la Ministerul Proiectelor Europene

Pentru a evita cedarea mandatului lui Sorin Grindeanu la rocadă, reprezentanții PSD susțin și continuitatea mandatului ministrului PNL Marcel Boloș.

Chiar dacă în protocol este menționat ca, la rocada guvernamentală, Ministerul Transporturilor să meargă la PNL, iar cel al Investițiilor și Proiectelor Europene la PSD, social-democrații susțin continuitatea mandatelor în forma actuală.

”La fel, în cazul domnului Boloș, de când este dânsul ministru al Investițiilor și Proiectelor Europene, lucrurile se mișcă. Uitați-vă și la acest sprijin care este acordat populației vulnerabile pentru a-și deconta o parte din facturile la energie, din bani europeni. Lucrurile nu se întâmplă perfect, dar lucrurile se întâmplă mult mai bine decât se întâmplau înainte și atunci, dacă este așa, de ce să schimbi? Doar pentru că vrei să ai ministrul tău în momentul în care proiectele începute de alții se vor fi terminat?” a mai spus Ana Cătăuță.

Și europarlamentarul Victor Negrescu s-a exprimat în favoarea ministrului PNL Marcel Boloș, menționând posibilele inadvertențe în implementarea proiectelor din PNRR, în cazul unei schimbări de ministru la MIPE.

”Spre exemplu, pe zona de implementare a PNRR, în contextul în care acum ajungem la momente critice și dificile, nu vedem de ce trebuie schimbat ministrul PNL, să venim cu un nou ministru, care trebuie să preia lucrurile deja începute. Acest lucru riscă să genereze anumite inadvertențe în implementare.

Cred că trebuie să gândim foarte atent aceste aspecte și la nivelul Coaliției vor exista discuții în perioada următoare, pentru a vedea punctual cum este mai bine să mergem înainte”, a mai spus Victor Negrescu.

Rocada PNL-PSD nu trebuie să afecteze banii din PNRR

Deși inițial a fost stabilită pe 25 mai, rocada de premier dintre Nicolae Ciucă și Marcel Ciolacu și poate și dintre miniștri ar putea fi amânată până după depunerea cererii de plată numărul 3 din PNRR, adică în luna iunie a acestui an.

Chiar ministrul Investițiilor și Proiectelor Europene este cel care a atras atenția asupra faptului că o eventuală rocadă de miniștri ar putea afecta obținerea fondurilor din PNRR.

”Având în vedere că, la fiecare cerere de plată, fiecare jalon are în spate memorie instituţională şi oameni care sunt obişnuiţi cu problematicile şi cunosc firul logic al lucrurilor, cred că cererea de plată numărul 3 ar trebui să fie cea care se depune şi după aceea să se întâmple rotativa. Experienţa guvernamentală mă îndeamnă să spun, pentru că cei care vin au nevoie de o perioadă de timp să se obişnuiască şi aici timpul în ceea ce priveşte cererile de plată şi implementarea PNRR nu ne iartă, o împingere a cererii de plată înseamnă că şi următoarele pot fi duse mai încolo, pentru că este regula consecutivităţii”, spunea recent ministrul Marcel Boloş.

Și deputatul social-democrat Mihai Fifor a vorbit despre importanța depunerii cererii de plată din PNRR la termen, înainte ca rocada PSD-PNL să aibă loc.

„Este important ca toate jaloanele din PNRR aferente tranşei a 3-a să fie rezolvate, iar cererea de plată să fie depusă la termen, cum este prevăzut în PNRR, adică înainte de rotaţia premierilor şi miniştrilor din Guvern. Cabinetul Ciucă trebuie să îşi încheie misiunea de a respecta calendarul plăţilor din PNRR, astfel încât fluxurile de fonduri europene la buget să fie îndeplinit.

Rotaţia premierilor are loc după depunerea cererii 3. Amânarea depunerii acestei de cereri de plată în ideea de a lăsa asta în seama viitorului Guvern nu este acceptabilă”, a scris Mihai Fifor pe Facebook.

Urmăriți interviul integral cu europarlamentarul Victor Negrescu:

Lia Ruscea
Jurnalist Politic
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
6 sfaturi pentru o viață cât mai lungă de la un bărbat de 110 ani....
Tatuajul ireal care a produs controverse în mediul online. Bărbatul de 60 de ani nu...
FOTO. Cât de bine arată cea mai frumoasă hocheistă din lume!
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Cea mai „nebună” ofertă vine de la Lidl! Ce o să găsiți în supermarketuri de...
Ce trebuie să mâncăm pentru a ne feri de cancer: „Evitați aceste două lucruri!”
O rezervaţie de bujori unică în Europa se află în România. E situată pe cel...
VIDEO. Viteza l-a ucis pe Florin de ziua numelui său. Drama tulburătoare a tânărului de...
Sâmbătă a început distribuirea pensiilor pentru luna mai. Anunțul a fost dat de directorul Poștei...
Wow sau Bau? Cât de mult le-au schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
Ești obligat să lași certificatul de înmatriculare la service atunci când duci mașina la reparat?
S-a realizat al doilea transplant de rinichi de porc către un pacient uman
Omul care a spus ADEVĂRUL despre Zona 51 și Farfuriile Zburătoare
INTRĂ BANII pe card de astăzi, 29 APRILIE. Informația confirmată oficial în direct la TV:...
Ciorbă falsă de burtă cu ciuperci pleurotus. E la fel de bună ca varianta consacrată
Femeile din aceste zodii vor fi marcate de succes în viața profesională. La ce vor...
Vestea tristă a momentului pentru Prințul Paul de România. Momente grele pentru descendentul familiei regale
Momente pline de emoție în familia Sterp. Getuța a făcut mărturisiri înduioșătoare despre regretata ei...
"Mă făceam că nu aud". Nicolae Botgros, întâmplare neașteptată la o înmormântare! Cererea pe care...
BANCUL ZILEI. Un dinamovist merge împreună cu câinele său într-un bar: - Dom’le, incredibil ce...
O politiciană din SUA a stârnit controverse după ce a recunoscut că și-a împușcat câinele