EXCLUSIV| Rusia amenință la scenă deschisă. Cât de alarmant este pentru România pericolul de la Kremlin? Fost diplomat militar: „Nu îl putem exclude”

EXCLUSIV| Rusia amenință la scenă deschisă. Cât de alarmant este pentru România pericolul de la Kremlin? Fost diplomat militar: Nu îl putem exclude
Publicat: 16/12/2023, 09:07
Actualizat: 16/12/2023, 09:16

Comandor (r) Stelian Teodorescu, fost diplomat militar, a vorbit – într-un interviu pentru Gândul – cât de reale sunt pericolul și amenințările Rusiei la adresa statelor NATO, în special la adresa țării noastre, care se dezvoltă tot mai mult ca un hub regional de distribuţie important, în special în sud-estul Europei. Interlocutorul Gândul recunoaște că aceste declarații îndrăznețe și alarmante ale Rusiei au rolul de descurajare a statelor NATO și a acțiunilor acestora, însă nu exclude în totalitate un posibil pericol care ar putea să vină, în acest context de război, dinspre Federația Rusă. 

Comandor (r) Stelian Teodorescu susține că, pentru a avea o imagine de ansamblu a situației, trebuie să avem în vedere mai ales faptul că în ultimele două zile s-au înregistrat mai multe evenimente care ne dau de înțeles foarte multe lucruri și care trebuie să fie analizate minuțios.

În cea de-a 661-a zi de când Rusia a atacat Ucraina, fostul diplomat militar mărturisește că, dincolo de tot acest război de propagandă folosit de Rusia – în momentul de față putem să spunem cu toată convingerea că situația militară a armatei lui Putin nu mai este la nivelul lui februarie 2022, atunci când au atacat Ucraina.

Reamintim că în aceste zile Rusia amenință România, în cazul în care Ucraina va folosi avioane F-16 ce vor decola de pe teritoriul României. Ambasada Federaţiei Ruse în România a transmis, miercuri, prin intermediul reţelelor sociale, „poziţia Federaţiei Ruse cu privire la avioanele F-16 transferate Ucrainei de către NATO”

Pe de altă parte, Jens Stoltenberg, secretarul general al NATO, a avertizat joi că, în cazul unei victorii a Rusiei în Ucraina, există un „risc real” ca preşedintele rus Vladimir Putin să nu se oprească aici.

„Trebuie să avem în vedere mai ales faptul că în ultimele două zile s-au înregistrat mai multe evenimente”

Comandor (r) Stelian Teodorescu susține că nu mai este un secret pentru nimeni războiul informațional și de propagandă de care s-a folosit Rusia de la începutul invaziei în Ucraina.

De aceea, interlocutorul Gândul reccunoaște că trebuie să tratăm toate declarațiile oficialilor ruși și mai ales a lui Vladimir Putin, în spiritul unei propagande dezvoltată de ani mulți, pentru descurajarea tuturor statelor din regiune și mai ales a celor membre NATO, pentru realizarea obiectivelor lor.

Acesta punctează însă că, în contextul în care Rusia recurge la amenințări la scenă deschisă,  nu putem exclude un astfel de scanariu dezastruos pentru anumite state membre NATO.

„Trebuie să avem în vedere mai ales faptul că în ultimele două zile s-au înregistrat mai multe evenimente care ne dau de înțeles foarte multe lucruri și care trebuie să fie analizate minuțios. Mai exact, în noaptea de 13 spre 14, căderea celei de-a cincea drone rusești pe teritoriul României. În ziua de 14 a avut loc acea conferință de presă televizată pe care Vladimir Putin obișnuiește s-o facă la sfârșitul fiecărui an. 

Cu câteva zile înainte și-a anunțat și candidatura la un nou mandat prezidențial pe care speră să-l obțină, și bănuiesc că așa va fi, la alegerile din martie 2024. Nu în ultimul rând, acuzațiile pe care le aduc la adresa tuturor statelor NATO, chiar mergând pe ideea că alianța ANTO sau chiar toate statele membre NATO au doctrine care prevăd, cu ghilimelele de rigoare, dominația teritorială a altor părți ale lumii prin forță militară. Este o chestiune similară cu ceea ce face Rusia în momentul de față, care are în politica externă, ocuparea unor teritorii prin forța militară.”

„Susțin în continuare faptul că nu putem exclude un astfel de pericol al Rusiei”

„Bineînțeles că Rusia și-a creat acea zonă tampon pentru siguranța granițelor sale. Dar are această mare surpriză în zona Ucrainei, zona Moldovei și de aceea vin și aceste amenințări pe direcția asta de atac. Adică, spre România, Bulgaria și mai au ceva probleme și pe partea Statelor Baltice, acolo unde ei amenință Polonia.

Nu putem să excludem sub nicio formă propaganda făcută cu privire la starea de sănătate a lui Vladimir Putin. Acelea chiar au fost elemente specifice propagandei ruse, care lăsau să se întrevadă că Putin nu mai poate supraviețui, că Putin s-ar putea să fie înlocuit și să nu mai fie el liderul Rusiei.

Cu privire la situația militară a Rusiei, în momentul de față putem să spunem cu toată convingerea că nu mai sunt la nivelului anului 2022, când ei pregăteau în jur de 300.000 de militari. Până acum, sunt informații clare, pe surse deschise – până acum s-au folosit în conflictul din Ucraina aprox. 600-650.000 de militari ruși și sunt și victime multe.”

„Se face o analiză a costurilor susținerii Ucrainei pentru o victorie finală”

Comandor (r) Stelian Teodorescu a vorbit și despre o analiză extrem de importantă care se face în această perioadă, cea  a costurilor susținerii Ucrainei pentru o victorie finală, dar și o analiză a costurilor după o eventuală victorie finală a Rusiei.

„Nu trebuie să omitem însă că Rusia are totuși o populație și o forță militară extrem de numeroase. Și recunosc că mi-ați ridicat o minge la fileu, pentru că în momentul de față se fac analize de mare amploare, privind cu privire la evoluția situație, inclusiv cu un posibil atac împotriva unor state NATO.

De ce vă spun acest lucru? – Se face o analiză a costurilor susținerii în continuare a acțiunilor militare în Ucraina împotriva Rusiei. Știți că în momentul de față, la nivelul SUA se manifestă o atitudine mai puțin favorabilă acordării unor resurse financiare și susținerii acțiunilor militare pentru dotarea forțelor ucrainene.

Deci, se face o analiză a costurilor susținerii Ucrainei pentru o victorie finală, dar și o analiză a costurilor după o victorie finală a Rusiei. S-a ajuns la concluzia că toate cheltuielile financiare rezultate în urma unei victorii finale a Rusiei, ar putea fi dezastruoase pentru SUA, întreaga Europă, dar mai ales pentru statele membre NATO.”

„Există în anumite analize și această variantă de transforme în conflict înghețat”

Fostul diplomat militar mărturisește că posibilitatea unui atac direct asupra României, asupra Poloniei, asupra Bulgariei sau a Statelor Baltice este foarte puțin posibilă, mai ales când vorbim despre acțiuni militare maritime sau terestre.

Interlocutorul Gândul punctează că singura modalitate pe care o putem lua în seamă, însă foarte puțin posibilă în acest context, este cea în cazul unui atac aerian al Rusiei.

„Mergem pe ideea că Putin face declarații de avertizare către state NATO  din regiune pentru a le descuraja. Nu îl putem însă exclude  (n.r. un atac al Rusiei asupra unei dintre țările NATO), mai ales în cazul în care SUA va lua decizia de a considera o prioritate apărarea Taiwanului și a Israelului. Și atunci, toate resursele financiare și cele materiale pentru Ucraina se vor reduce considerabil.

Lucru care va acorda o șansă în plus Rusiei să obțină victoria finală. Există în anumite analize și această variantă de transforme în conflict înghețat, dar toți experții în domeniu consideră această variantă cea mai dezastruoasă pentru Ucraina. 

Eu zic să avem foarte mare încredere – chiar dacă și  secretarul general al NATO  a recunoscut că există un risc în momentul de față – cu privire la o o posibilă intervenție militară sau un posibil atac al Rusiei împotriva unui stat NATO. Cu toate că, la nivelul ăsta nu se poate vorbi despre acțiuni militare maritime sau terestre.

Singura modalitate pe care o putem lua în seamă de a spune totuși că este foarte puțin posibilă, dar o luăm în seamă, mă refer aici la un atac aerian cu rachete sau de ce nu, să ne aducem aminte și agresiunea manifestată de ruși pe suprafața Mării Negre la venirea unor nave militare americane în zonă”, conchide fostul diplomat militar.

O nouă dronă a căzut la granița cu Ucraina, la patru kilometri de localitatea Grindu din Tulcea

Ministerul Apărării Naționale a comunicat că în noaptea de miercuri spre joi, forțele ruse au continuat atacurile cu drone asupra infrastructurii portuare ucrainene, în apropierea graniței dintre Ucraina și România.

La fața locului, MApN a găsit un crater de 1,5 metri. Forțele Aeriene au ridicat aeronave F-16 și Eurofighter Typhoon pentru a supraveghea zona.

Ministerul Apărării Naționale precizează că a monitorizat situația în zona de frontieră și a activat procedurile de Poliție Aeriană, notificând totodată Inspectoratul General pentru Situații de Urgență cu privire la zonele din județele Tulcea și Galați care ar fi putut fi afectate de riscurile asociate acestei situații.

Ministerul Apărării Naționale „condamnă cu fermitate atacurile executate de Federația Rusă împotriva unor obiective și elemente de infrastructură civilă din porturile ucrainene de la Dunăre.”

„Aceste atacuri sunt nejustificate și în gravă contradicție cu regulile dreptului internațional umanitar”, potrivit ministerului.

MApN precizează că va continua misiunile de monitorizare a spațiului aerian și de cercetare în zonele în care pot să apară riscuri ca urmare a acestor situații. De asemenea, MApN rămâne în contact permanent cu structurile aliate, care sunt informate în timp real cu privire la situația generată de aceste atacuri.

NATO a declarat joi că nu are „nicio informaţie care să indice vreun atac intenţionat al Rusiei împotriva Aliaţilor”

Până la 70 de drone ruseşti de tip Shahed 136 au fost înregistrate în cursul unui val de atacuri asupra unor ţinte în Ucraina, dintre care una, potrivit unor constatări preliminare, a explodat, de asemenea, deasupra spaţiului aerian românesc.

Purtătorul de cuvânt al Alianţei, Dylan White, a declarat pentru dpa, la Bruxelles, că Serviciile de informaţii române raportaseră că Rusia folosea drona pentru un atac asupra infrastructurii portuare ucrainene.

„Condamnăm cu fermitate atacurile ruseşti împotriva infrastructurii civile în Ucraina şi de-a lungul Dunării. Continuăm să monitorizăm situaţia şi rămânem în strânsă legătură cu autorităţile române”, a precizat el.

CITIȚI ȘI:

Va activa NATO articolul 5? Șeful armatei poloneze: „Ar trebui să reacţioneze mai agresiv faţă de ameninţările de «bandit» ale Rusiei”

EXCLUSIV | Un an de război în Ucraina. Teroare, cruzime și disperare în 365 de zile care au resetat lumea. Fost comandant NATO: ”Este exclusă o negociere de pace, au scopuri antagonice”

Mara Răducanu
Mara Răducanu este jurnalist de eveniment. A terminat Facultatea de Jurnalism și Științele Comunicării din București și a lucrat la mai multe publicații, mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
GALERIE FOTO. Cum arată Cernobîl și Pripiat la 38 de ani de la dezastrul nuclear...
Prețul uriaș cu care a ajuns să se vândă kilogramul de miel în Mega Image...
FOTO. Ce frumoasă e iubita celebrului fotbalist! Poze hot cu manechinul
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
O fetiță le-a spus părinților că are un monstru în cameră, dar ei nu au...
Indicatorul rutier pe care puțini șoferi îl cunosc. Ce trebuie să faci și unde poate...
S-a transformat total după ce a fost diagnosticat cu cancer. Fostul prezentator i-a ȘOCAT pe...
Judeţele care se vor dezvolta puternic. Proiectul de infrastructură care va transforma estul României
Ce plantă poate preveni cancerul? Are proprietăți miraculoase: elimină pietrele de la rinichi și tratează...
Mesajul emoționant pe care l-a ales Narcisa pentru coroana lui Mădălin. Tânăra i-a vizitat mormântul...
Wow sau Bau? Cât de mult le-au schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
China ne bate și la diesel! A creat un motor REVOLUȚIONAR
Răsturnare de situaţie din piaţa muncii. Exodul a luat sfârşit: Procentul românilor care caută activ...
RUINELE unui ORAȘ imens, găsite pe planeta Marte? Cercetătorii, ULUIȚI!
Decizie pentru cei care primesc pensia PRIN POȘTĂ. Anunțul venit chiar astăzi, 27 APRILIE
Cât costă cea mai ieftină înmormântare organizată de „Regina Întunericului”. Suma este accesibilă pentru toate...
Ce plantă poate preveni cancerul? Are proprietăți miraculoase: elimină pietrele de la rinichi și tratează...
Leo de la Roșiori a făcut mărturisiri emoționante despre momentele de marginalizare pe care le-a...
Război total după lansarea filmului Buzz House! Reacția lui Selly, după acuzațiile grave la adresa...
BANCUL ZILEI. Un dinamovist merge împreună cu câinele său într-un bar: - Dom’le, incredibil ce...
Ce s-a întâmplat după ce oamenii de știință au declanșat mini-cutremure în laborator