EXCLUSIV | Scandal uriaș după ce au apărut primele școli de îmbălsămare. Directorul INML a fost deja reclamat la parchet

EXCLUSIV | Scandal uriaș după ce au apărut primele școli de îmbălsămare. Directorul INML a fost deja reclamat la parchet
Publicat: 03/08/2023, 07:00

Directorul Institutului Național de Medicină Legală „Mina Minovici” și șeful Institutului Național de Management al Serviciilor de Sănătate au fost denunțați, la Parchetul de pe lângă Tribunalul București, de către reprezentanții unei organizații din domeniul serviciilor funerare, pentru presupuse fapte de abuz în serviciu, dar și un conflict de interese, în legătură cu unele firme de pompe funebre. Cei doi sunt acuzați că ar fi favorizat mai multe societăți, pe de o parte, să vândă produse pentru îmbălsămare, iar pe de altă parte, să se impună pe piața bănoaselor afaceri cu moartea. 

Aproape necunoscută publicului larg, activitatea societăților de pompe funebre nu se limitează la vânzarea de sicrie, ci presupune și alte servicii neplăcute, cum ar fi îmbălsămarea celor decedați. Considerat de lege drept un act medical în toată regula, actul de îmbălsămare trebuia semnat, obligatoriu, de un medic.

De aceea, în primăvara anului trecut, Ministerul Sănătății a publicat curriculumul de pregătire pentru așa-numiții tanatopractori. După absolvirea unui curs și promovarea unui examen, tanatopractorii primesc drept de semnătură în locul medicilor și, mai mult decât atât, ar trebui să dețină cunoștințe avansate de reconstrucție facială în cazul persoanelor care au decedat ca urmare a unor traumatisme grave ori se află într-o stare avansată de putrefacție.

Prin Ordinul 958/31.03.2022, emis de Ministerul Sănătății, s-a stabilit ca viitorii tanatopractori să urmeze un curs de numai două luni, dintre care o lună de pregătire teoretică și una practică. Pregătirea teoretică se face în sistem online, pe platforma Institutului Național de Management al Serviciilor de Sănătate, iar proba practică, în morgile unor societăți private, selectate de directorul Institutului Național de Medicină Legală (INML), Cristian George Curcă.

În plângerea înregistrată, luni, la Parchetul de pe lângă Tribunalul București, reprezentanții Federației Funerare Române au arătat că, pentru pregătirea practică, au fost selectați, ca primi formatori, reprezentanții unei firme din Caraș-Severin, soț și soție, absolvenți ai unui curs de specializare, de cinci ani, în Franța.

La rândul lor, aceștia ar fi trebuit să predea tanatopraxia reprezentanților unor societăți importante pe piața de pompe funebre, care, după absolvirea cursului, urmau să devină tanatopractori.

Lista cu formatori, schimbată la INML

Conform documentului depus la Parchet, la Ministerul Sănătății a fost constituită, inițial, o listă cu numele mai multor firme mari care puteau oferi condiții optime pentru organizarea unor cursuri practice, însă datele problemei ar fi fost schimbate, ulterior, la nivelul INML, sub semnătura directorului Cristian Curcă.

Reclamanții susțin că, după ce au revenit din Franța, reprezentanții firmei din Caraș-Severin le-ar fi propus societăților interesate să devină formatoare să lucreze sub franciza firmei lor. În plus, administratorii trebuiau să semneze și un contract prin care se obligau să cumpere de la ei, lunar, cantități fixe de substanțe necesare îmbălsămărilor, indiferent dacă aveau sau nu nevoie să-și completeze stocurile.

În plângerea trimisă procurorilor bucureșteni se arată că firmele care au refuzat, au dispărut din lista inițială. În schimb, în locul lor au apărut numai acele societăți care au acceptat condițiile impuse de formatorii din Caraș-Severin.

Ca urmare, potrivit plângerii adresate Parchetului de pe lângă Tribunalul București, patru societăți au fost agreate ca centre de pregătire, sub semnătura directorul INML, Cristian George Curcă.

Prima este firma din Caraș-Severin, care aparține formatorilor principali Violeta și Dan Ardelean, la care se adaugă alte trei firme, din Bacău, Mureș și Brașov, toate aflate sub contract de franciză cu societatea celor doi soți.

Mai mult, în plângere se arată că, potrivit datelor obținute, în urma unei solicitări oficiale, de la Direcția de Sănătate Publică, cel puțin la morga societății cu sediul în Brașov nu a avut loc nicio îmbălsămare (niciun aviz epidemiologic), atât în anul 2020, cât și în 2021, iar societatea soților Ardelean nu a avut autorizație DSP până în martie 2021.

În plus, se mai arată faptul că favorizarea firmelor francizate de Violeta și Dan Ardelean ar fi adus beneficii financiare importante atât societăților selectate ca centre de pregătire, cât și soților Ardelean, care și-ar fi vândut produsele și substanțele în cantități mari, sume care ar fi fost decontate din bugetul statului.

„Faptul că persoanele responsabile din instituțiile publice implicate au permis și au aprobat ca cei doi formatori să aleagă drept centre de pregătire societăți cu care aveau relații comerciale în defavoarea unor societăți care îndeplineau criteriile și care erau înscrise în anexa Ordinului 958/2022, constituie o încălcare a normelor de drept și a obligațiilor pe care funcționarii publici le au. Arătăm că, în mod oficial, aceste centre de pregătire practică au fost selectate și propuse de numitul Curcă George Cristian, în calitate de responsabil național”, se mai arată în plângerea înregistrată la Parchetul de pe lângă Tribunalul București.


CITEȘTE ȘI:

EXCLUSIV | Cât câștigă un polițist local cu liceul la bază față de un medic sau un profesor cu multă experiență

EXCLUSIV VIDEO | INML are puțini autopsieri și unii sunt voluntari. Medicul legist Cristian Stan: “Implicațiile unei autopsii prost făcute sunt extrem de grave”

EXCLUSIV VIDEO | Cum se pot compromite dosare penale și cum pot scăpa posibili vinovați. Medic legist: ”Cu cât eliberezi o expertiză medico-legală mai târziu, cu atât ții pe loc mai mult ancheta și se împlinește termenul de prescripție”

EXCLUSIV VIDEO | Șoferii prinși drogați la volan ar putea scăpa nepedepsiți. Dezvăluirile șocante făcute de medicul legist Cristian Stan despre depistarea etnobotanicelor la INML și influența drogurilor asupra capacității de conducere auto: ”Fiecare evaluează cum consideră” 

Andrei Dumitrescu
Andrei Dumitrescu este un jurnalist specializat în realizarea de articole legate, în special, de activitatea Ministerului Afacerilor Interne și toate mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
FOTO. Ceasul celui mai bogat pasager de pe Titanic a fost vândut la licitaţie pentru...
BREAKING! Anunț de la Buckingham despre starea de sănătate a Regelui Charles. Comunicat oficial emis...
FOTO. Ce frumoasă e iubita celebrului fotbalist! Poze hot cu manechinul
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Bilanț dezastruos pentru ruși, potrivit oficialilor britanici. Pierderile Rusiei în Ucraina se apropie de jumătate...
Povestea care a făcut ocolul lumii. Ce au găsit părinții în camera fiicei lor, în...
ȘOCANT! Cum arată un hamburger de la McDonald’s după ce a fost ținut timp de...
Cine sunt românii care trebuie să plătească "taxa pe lux" pentru locuinţele şi maşinile pe care...
Persoană înecată în mare, în stațiunea Mamaia. Tragedie de Florii pe litoral
O cisternă cu etanol s-a răsturnat pe carosabil, în Vrancea! Șoferul a decedat
Wow sau Bau? Cât de mult le-au schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
China ne bate și la diesel! A creat un motor REVOLUȚIONAR
Răsturnare de situaţie din piaţa muncii. Exodul a luat sfârşit: Procentul românilor care caută activ...
Omul care a spus ADEVĂRUL despre Zona 51 și Farfuriile Zburătoare
S-A DECIS PLATA a câte 3.000 de euro pe lună. Banii intră direct ÎN CONTUL...
Cine a câștigat a 11-a gală Te cunosc de undeva!. Punctele concurenților de la canapea...
Persoană înecată în mare, în stațiunea Mamaia. Tragedie de Florii pe litoral
Momente pline de emoție în familia Sterp. Getuța a făcut mărturisiri înduioșătoare despre regretata ei...
Motivul pentru care Paula Seling a vrut să plece definitiv din România: ”Drumul meu era...
BANCUL ZILEI. Un dinamovist merge împreună cu câinele său într-un bar: - Dom’le, incredibil ce...
Jami Gertz, cea mai bogată actriță de la Hollywood. „Mă aflu într-un moment al vieții...