EXCLUSIV | Șeful DNA explică de ce au fost deschise 2 dosare penale după exploziile de la Crevedia

EXCLUSIV | Șeful DNA explică de ce au fost deschise 2 dosare penale după exploziile de la Crevedia
Publicat: 29/08/2023, 10:36
Actualizat: 29/08/2023, 12:54

Două persoane au murit, iar alte 56 au fost rănite în urma exploziilor de la stația GPL din Crevedia care nu ar fi avut autorizație din anul 2020. Un cumul de factori negativi a dus, într-un final, la o tragedie, iar ancheta se află în plină desfășurare pentru a fi stabilite nu numai circumstanțele în care s-au produs exploziile, ci și pentru a fi descoperiți vinovații din întregul ”lanț al slăbiciunilor”.

Direcția Națională Anticorupție (DNA) a anunțat că au fost deschise două dosare de urmărire penală în acest caz, premierul Marcel Ciolacu a declarat că toți vinovații vor suporta rigorile legii, iar Raed Arafat – șeful Departamentului pentru Situații de Urgență – a spus că ”nu a fost respectată legislația, nu au fost respectate condițiile”, iar Procuratura ”trebuie să verifice” (informații detaliate AICI)

  • 12 pacienți în stare gravă au fost transferați la spitale din străinătate
  • 3 pacienți se află în stare critică, la Spitalul Clinic de Urgență București și la Spitalul Clinic de Urgență “Bagdasar Arseni” București
  • 29 de pacienți se află în stare medie sau ușoară
  • 12 pacienți au fost externați
  • Raed Arafat a anunțat că România a închis solicitarea de urgență la Protecția Civilă Europeană, după exploziile de la Crevedia și nu vor mai fi transferați pacienți în străinătate (alte informații AICI).

Polițiștii de la IPJ Dâmbovița au transmis, prin intermediul unui comunicat de presă, că – în ultimii trei ani – nu au primit sesizări, petiții sau informări de la localnici sau de la instituții în legătură cu eventuale nereguli de la stația GPL care a sărit în aer la Crevedia, dar fiul celor doi soți decedați în urma exploziilor a susținut că adevărul este cu totul altul (detalii tulburătoare AICI).

”S-a dispus – prin ordonanță – ridicarea de documente de la aceste instituții”

La solicitarea Gândul, Marius Ionuț Voineag, procurorul-șef al DNA, a explicat, în exclusivitate, motivele pentru care sunt deschise, în acest moment, două dosare de urmărire penală.

Primul dosar a fost deschis cu privire la activitatea Inspectoratului General pentru Situații de Urgență (IGSU), în legătură cu verificările și controlul efectuat de către cei de la inspectorat, în anul 2020, la stația GPL din Crevedia. Fiind vorba de militari, dosarul va fi instrumentat de Secția Militară din DNA.

Al doilea dosar vizează civilii. Este vorba despre funcționari din UAT-urile de la Dâmbovița. Duminică, 27 august, s-a dispus – prin ordonanță – ridicarea de documente de la aceste instituții”, a precizat șeful DNA, în exclusivitate pentru Gândul.

Urmărirea penală se desfășoară ”in rem”

În data de 28 august 2023, reprezentanții DNA au transmis, prin intermediul unui comunicat de presă, că au fost înregistrate două dosare penale, în urma sesizărilor ”din oficiu”.

În același comunicat s-a precizat și că urmărirea penală se desfășoară ”in rem”, ceea ce înseamnă că, deocamdată, ”nicio persoană nu are calitatea de suspect sau inculpat”.

Pe rolul Direcției Naționale Anticorupție au fost înregistrate două dosare penale, formate în urma sesizărilor din oficiu, având ca obiect săvârșirea de către funcționari publici a unor presupuse infracțiuni de abuz în serviciu cu obținere de foloase necuvenite pentru sine sau pentru altul, în legătură cu autorizarea stației GPL din localitatea Crevedia, județul Dâmbovița, unde în cursul zilei de 26 august 2023 au avut loc două explozii.

Urmărirea penală se desfășoară cu privire la faptă (”in rem”), prin urmare, în acest moment, nicio persoană nu are calitatea de suspect sau inculpat.

Această etapă nu are caracterul formulării unor acuzații împotriva unei/unor persoane, ci are doar semnificația instituirii cadrului procesual care permite strângerea de probe necesare pentru a evalua dacă s-a produs ori dacă nu s-a produs vreo faptă ce ar intra sub incidență penală”, au transmis reprezentanții DNA.

Ancheta este coordonată de procurorul Marius Iacob

Prima explozie de la stația GPL din Crevedia, județul Dâmbovița, a avut loc sâmbătă –  26 august -, și a fost urmată de o explozie mult mai puternică, chiar în timpul intervenției pompierilor.

Doi oameni din Crevedia au murit și alte 56 de persoane au fost rănite, dintre care 39 de pompieri, doi polițiști și doi jandarmi. Dintre pacienții rămași internați, cu arsuri și traumatisme, 12 au fost până acum transferați la clinici din străinătate.

Ancheta a fost preluată de Parchetul Înaltei Curți de Casație și Justiție, fiind coordonată de procurorul Marius Iacob, care a instrumentat incendiile de la Maternitatea Giulești și Piatra Neamț, dar și cazul Elodia. (mai multe detalii AICI)

Marcel Ciolacu: ”Cine se face vinovat, va suporta rigorile legii, indiferent despre cine vorbim”

Premierul Marcel Ciolacu spune că dacă echipajele care au intervenit după exploziile de la stația GPL din Crevedia nu ar fi creat zona de protecție și ar fi lăsat oamenii să intre în acel perimetru, cum a fost la explozia de la Mihăilești, din 2004, ”astăzi ar fi fost o situație de nedescris”. Prim-ministrul a afirmat că, indiferent despre cine este vorba, cei găsiți vinovați vor răspunde pentru tragedia de la Crevedia.

”Cine se va face vinovat, va suporta rigorile legii, indiferent despre cine vorbim în acest moment”, a spus premierul Marcel Ciolacu.

Marcel Ciolacu a amintit de tragedia de la Mihăilești, din luna mai a anului 2004, atunci când – pe DN 2, la 30 de kilometri de Buzău – a explodat un camion care transporta 20 de tone de azotat de amoniu. În urma exploziei, 18 persoane au fost rănite.

”Dumneavoastră sunteți mai tineri, dar noi am prins și accidentul de la Mihăilești. Dacă (n.red. – după exploziile de la stația GPL din Crevedia, județul Dâmbovița) nu se crea acel cordon și se lăsa lumea – cum s-a făcut atunci, la Mihăilești -, astăzi ar fi fost o situație de nedescris. Deci, cine a organizat acolo perimetrul și s-a ocupat, a făcut un lucru extraordinar. De fapt, s-au salvat vieți”, a mai declarat premierul Marcel Ciolacu. (alte detalii AICI)


CITEȘTE ȘI

Tragedia din Crevedia | Polițiștii dâmbovițeni se scuză: ”Începând din anul 2020 și până în prezent, la nivelul IPJ nu au fost înregistrate sesizări”

VIDEO | Victor Ponta: „Acest stat trebuie salvat, fără el nu putem să trăim. Când arde casa, nu am cum doar eu și cu vecinii să o stingem”

Explozie la stația GPL din Crevedia. Un mort, 46 răniți, 8 în stare gravă, inclusiv pompieri. Patru răniți, transferați în Belgia și Italia

FOTOGRAFIE ȘOCANTĂ. Exploziile de la Crevedia au fost atât de puternice încât au topit căștile pompierilor

Imagini șocante la Crevedia! Oameni cu pielea arsă, conștienți, primesc îngrijiri medicale pe șosea

Analiștii anticipează că leul se va deprecia la peste 5 lei/euro, peste un an. „Încrederea în evoluţia viitoare a economiei continuă să se reducă”

Adina Anghelescu
Cunoscut jurnalist de investigatii, generatia presei anilor '90, prin condeiul căreia au trecut toate marile scandaluri ale ultimilor 30 de ani. Licențiat mai mult
Cristian Lisandru
S-a născut în București, pe data de 18 iulie 1968, și este absolvent al Facultăţii de Jurnalism, specializarea Comunicare. Activitatea jurnalistică mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
O celebră influenceriţă pe TikTok a fost asasinată în fața casei sale. Atacatorul s-a prefăcut...
Povestea care a făcut ocolul lumii. Ce au găsit părinții în camera fiicei lor, în...
FOTO. Ce frumoasă e iubita celebrului fotbalist! Poze hot cu manechinul
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
O fetiță le-a spus părinților că are un monstru în cameră, dar ei nu au...
Vești proaste pentru șoferi! Riscă amenzi de cinci ori mai mari. Greșeala care le poate...
Dieta Monicăi Anghel. A slăbit enorm în ultimii ani: alimentele la care a renunțat total!...
Cine sunt românii care trebuie să plătească "taxa pe lux" pentru locuinţele şi maşinile pe care...
A început livrarea pensiilor pe luna mai. Data exactă când intră banii pe card. Poșta...
O cisternă cu etanol s-a răsturnat pe carosabil, în Vrancea! Șoferul a decedat
Wow sau Bau? Cât de mult le-au schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
China ne bate și la diesel! A creat un motor REVOLUȚIONAR
Răsturnare de situaţie din piaţa muncii. Exodul a luat sfârşit: Procentul românilor care caută activ...
RUINELE unui ORAȘ imens, găsite pe planeta Marte? Cercetătorii, ULUIȚI!
O NOUĂ TAXĂ obligatorie în România. Trebuie să dai banii până pe 30 APRILIE
Vacanța perfectă e în acest oraș. Cea mai bună destinație de mers pe jos
Cine a câștigat a 11-a gală Te cunosc de undeva!. Punctele concurenților de la canapea...
A început livrarea pensiilor pe luna mai. Data exactă când intră banii pe card. Poșta...
Momente pline de emoție în familia Sterp. Getuța a făcut mărturisiri înduioșătoare despre regretata ei...
De ce Lora nu a devenit mamă până la 41 de ani: "Eu mă simt...
BANCUL ZILEI. Un dinamovist merge împreună cu câinele său într-un bar: - Dom’le, incredibil ce...
Decizia luată de autoritățile japoneze, exasperate de turiștii care vin la Muntele Fuji