Propunerea legislativă privind pedepsirea celor care conduc vehicule, după ce au consumat droguri sau alte substanțe psihoactive, a fost adoptată de Senat, urmând a fi dezbătută în Camera Deputaților. Au fost aduse mai multe amendamente la articole care generaseră discuții aprinse între parlamentari sau între inițiatori și medicii specialiști înainte de forma pe care au adoptat-o senatorii.
Medicamentele date pe baza unei prescripții medicale au fost excluse, pedepsele nu au mai fost majorate de la 2 la 7 ani, ci au rămas ca în prezent, de la 1 la 5 ani.
Foarte important, unul dintre amendamentele introduse reprezintă, de fapt, o „clauză de nepedepsire” a șoferilor care sunt depistați pozitiv după ce au consumat medicamente în baza unei prescripții medicale.
Astfel, dacă șoferul prezintă o rețetă medicală prin care medicul i-a prescris să ia o substanță precum codeina, prezența în sânge a substanței respective nu va duce la pedepsirea acestuia.
Forma amendată a acestei propuneri legislative pentru modificarea Legii 286/2009 privind Codul penal are următorul conținut:
”Conducerea unui vehicul pentru care legea prevede obligativitatea deținerii permisului de conducere de către o persoană care are în sânge droguri sau alte substanțe cu efecte psihoactive se pedepsește cu închisoare de la 1 la 5 ani și interzicerea exercitării unor drepturi.
Nu se pedepsește fapta (…) dacă prezența în sânge a substanțelor psihoactive a fost determinată de administrarea anterioară a unor medicamente utilizate în baza unei prescripții medicale, eliberate în condițiile legii, cu respectarea dozei terapeutice și a celorlalte indicații și recomandări privind administrarea acestora.”
Până la data intrării în vigoare a legii – un an de la data publicării legii în Monitorul Oficial – Ministerul Sănătății va elabora lista substanțelor psihoactive care va fi aprobată prin lege și va lua măsurile necesare astfel încât eliberarea medicamentelor care conțin substanțe psihoactive sau cu efecte psihoactive să se realizeze doar în baza unei prescripții medicale.
De asemenea, urmează ca Ministerul Sănătății să ia măsuri pentru ca medicamentele care pot fi cumpărate acum din farmacii fără prescripție medicală și care conțin substanțe psihoactive să aibă un regim schimbat, adică să poată fi luate doar la recomandarea medicului care va indica foarte clar dacă acea substanță afectează sau nu capacitatea de a conduce.
Prin forma amendată în Senat nu mai este necesară procedura actuală de prin care se solicita obligatoriu o expertiză care să demonstreze dacă cantitatea de substanță interzisă a afectat capacitatea de a conduce.
În ciuda amendamentelor, rămâne totuși o problemă nerezolvată, cea a șoferilor care au consumat diverse substanțe interzise și care s-au lăsat de consum, întrucât substanța rămâne în sânge mai mult timp, uneori chiar și o lună de zile.
Fără o expertiză medico-legală și fără analiza cantitativă a substanței respective va fi greu de evitat sancționarea unor urme de drog, chiar dacă persoana nu mai este consumator de ceva timp, afirmă unii specialiști în domeniu consultați de Gândul.
Contactat pentru a afla opinia sa în legătură cu forma adoptată de Senat a acestui proiect de lege, reputatul medic psihatru Gabriel Diaconu, care a participat la dezbaterile cu inițiatorii legii, a vorbit, în exclusivitate, pentru Gândul despre acest subiect.
“Era crucial să fie reglementată situația pentru cazurile în care persoanele aveau detectate în sânge substanțe cu efect psihoactiv și unde decizia ÎCCJ risca să anuleze cauza chiar și acolo unde era! Soluția a fost una de compromis. Nici decizia ÎCCJ nu era practicabilă, nici soluția de dezincriminare completă nu, nici pragurile nu funcționau în scenariul real. Pentru că pragurile nu funcționează la noi substanțe psihoactive. Iar INML nu a ajuns la unficarea standardelor de laborator.“
Înalta Curte de Casație și Justiție a stabilit, la finele lunii ianuarie 2025, un prag pentru consumul de droguri la volan, ca și în cazul alcoolului.
Instanţa Supremă a decis că este infracţiune consumul de substanţe psihoactive la volan doar dacă se demonstrează că aceste substanţe au afectat capacitatea şoferului de a conduce. Iar acest lucru se putea stabili doar prin expertiză medico-legală.
Sursă foto: Gândul
CITIȚI ȘI: