EXCLUSIV | Sindicaliștii Termoenergetica, apel disperat către Guvern: Alimentarea cu energie termică în București este în pericol din cauza datoriilor

EXCLUSIV | Sindicaliștii Termoenergetica, apel disperat către Guvern: Alimentarea cu energie termică în București este în pericol din cauza datoriilor
Publicat: 11/08/2023, 17:21

Sindicatul Profesional Termoficare București a trimis recent o scrisoare deschisă către Guvernul României, dar și către Primăria Capitalei, prin care atrage atenția că din cauza datoriilor de aproape un miliard de lei către Elcen, Termoenergetica ar putea intra în insolvență. Toată această situație ar pune în pericol furnizarea agentului termic în București.

„Sindicatul Profesional Termoficare București atrage atenția asupra situației financiare critice în care se află în acest moment Compania Municipală Termoenergetica București, fiind în imposibilitatea de a-și achita datoriile certe, lichide și exigibile.

La data de 02.08.2023, datoria CMTEB SA către furnizorii de energie termică se ridică la suma 986.356.578 lei (inclusiv TVA), existând pericolul de a nu se putea asigura continuitatea furnizării serviciului public de alimentare cu energie termică în Municipiul București, în viitorul apropiat”, se arată în scrisoarea sindicatului.

Potrivit sursei citate, primăria ar avea datorii și din anii 2021 și 2022.

„Cauza acestei situații financiare se găsește în necunoașterea de către Consiliul General al Muncipiului București, autoritatea publică tutelară în subordinea căreia se află CMTEB, a pierderilor induse de prestarea serviciului public de alimentare cu energie termică ( …) La aceasta se adaugă plata cu întârziere de către Primăria Municipiului București a sumelor datorate către CMTEB pe anii 2021 -2022, cu titlu de compensare pentru diferența de preț pentru producerea, transportul, distribuție și furnizare a energiei termice livrate populației”, se arată în scrisoare.

„Această situație financiară deosebit de gravă poate conduce la intrarea în insolvență a CMTEB”

Mai departe, în scrisoarea către Guvern și Ministerul Energeiei, sindicatul atrage atenția că sistemul de termoficare din București ar putea intra în colaps, iar milioane de bucureșteni vor avea de suferit.

„Această situație financiară deosebit de gravă poate conduce la intrarea în insolvență a CMTEB și poate pune în pericol asigurarea continuității serviciului public de alimentare cu energie termică în Municipiul București, cu consecințe dezastruoase pentru beneficiarii acestui serviciu public, printre care enumerăm: peste 500.000 de mii de apartamente, numeroase școli, grădinițe, creșe, spitale, baze sportive și instituții publice!”, se arată în scrisoarea către Guvern.

Directorul Termoenergetica și-a dat demisia

Gândul a dezvăluit joi seară că șeful Termoenergetica, Claudiu Crețu, numit în 2021 în funcția de director general „provizoriu” al Companiei, și-a dat demisia. Contactat de Gândul, Claudiu Crețu a declarat că „nu comentează” momentat această informație.

Electrocentrale Bucureşti (ELCEN) se află într-o situaţie de criză fără precedent, iar de la 1 octombrie ar putea avea probleme cu achiziţia gazelor naturale, dacă Primăria Capitalei nu găseşte o soluţie rapidă să plătească datoriile Termoenergetica, de aproximativ un miliard de lei, a declarat, într-un interviu pentru Agerpres, ministrul Energiei, Sebastian Burduja.

Nicolae Oprea
Absolvent al Universității București, Nicolae Oprea și-a început cariera de jurnalist în anul 2004 și a semnat de-a lungul acestor ani în publicații mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
"Nu există așa ceva". Reacția unui bărbat din Cehia la o terasă din România unde...
Florin Piersic este în pericol și trebuie dus de urgență la Viena! Scandal uriaș generat...
FOTO. Viciul lui sunt femeile! S-a logodit cu o actriță din filmele pentru adulți, iar...
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Primele rezultate în cazul fetiței de 4 ani care a murit după ce a mâncat...
Roxana i-a șocat pe toți de 1 mai! A ajuns să fie cea mai tunată,...
Declarații scandaloase ale unei vedete. Cum face sex la 85 de ani: „Încă pot să-mi...
Craterul din Slănic se mărește: a înghițit un stâlp și a dus la noi evacuări....
Biletul de adio al fetei de 13 ani care s-a aruncat de la etaj, pentru...
Copil de șase ani, ucis de propriul tată! Băiețelul s-a stins din viață la scurt...
Poveştile de iubire care au rămas doar o amintire! Imagini tari cu Gina Pistol, Răzvan...
La câți KM se schimbă ambreiajul mașinii? Primele semne al ambreiajului uzat
Rusia a recucerit oraşul Robotyne, principala aşezare eliberată de Ucraina în 2023
Marele GENIU al muzicii, îngropat FĂRĂ INIMĂ! S-a aflat abia acum
Se CONFISCĂ totul. Legea care se aplică în toată România. Românii au interzis
Cât de grav este Florin Piersic. Medicii au spus adevărul
Ce a putut să găsească o tânără într-un burger de pui cumpărat de la un...
Se spală rufe azi, în Joia Mare? Ce spun preoții
Sebastian, provocat de băieți să o sărute pe Roberta. Cum au reacționat concurenții din casă....
"Nu a murit nimeni, a murit artistul Alex Mica în sufletele voastre". Cântărețul care a...
BANCUL ZILEI. Profesorul:- Bulă, poți sa-mi spui ce înseamnă abstract?
Guglielmo Marconi, inventatorul telegrafiei fără fir. Părintele radioului modern