Tânăr din Bacău, afectat de o BOALĂ RARĂ, la două luni după a treia doză de vaccin anti-Covid. ”Fața a paralizat complet, dormeam cu ochii deschiși”

Publicat: 11/03/2024, 07:00
Actualizat: 11/03/2024, 14:03

Un tânăr pentru care sportul și alimentația sănătoasă erau un stil de viață a ajuns într-un scaun cu rotile, după ce a fost afectat de o boală rară, pentru care medicii nu au găsit nicio explicație. Totul s-a întâmplat la câteva luni după ce Rareș Ochenatu a făcut cea de-a treia doză de vaccin anti-Covid Pfizer. Deși nu are dovezi medicale care să ateste legătura dintre vaccin și afecțiunea sa, sindromul Guillain-Barré apare pe lista cu posibile efecte adverse ale vaccinării. Rareș nu putea să-și miște nici măcar ochii, fiind nevoit să doarmă cu ei deschiși. După eforturi supraomenești și cu sprijinul celor dragi, el s-a vindecat în mod miraculos.

Originar din Bacău, dar stabilit în București împreună cu iubita sa, Rareș Ochenatu, un tânăr IT-ist de 31 de ani, era pasionat de sport, mergea la sală, juca fotbal regulat și era și foarte atent la alimentația sa. Tânărul de 31 de ani, perfect sănătos, a ajuns peste noapte într-un scaun cu rotile.

”Înainte, nu am avut niciodată probleme de sănătate. Mergeam la sală de cinci ori pe săptămână și la fotbal de trei ori pe săptămână, jucam într-o competiție de minifotbal organizată de Federația Română de Minifotbal, aveam o alimentație sănătoasă, aveam grijă de corpul meu, luam vitamine, proteine, tot felul de suplimente”, și-a început povestea Rareș.

În luna octombrie 2022, el și iubita lui, Anca Neagu, și-au planificat o vacanță în afara țării și au decis să facă și cea de-a treia doză de vaccin Pfizer. Rareș își amintește că s-a simțit rău atât după a doua doză de vaccin, cât și după cea de-a treia.

”După ce mi-am făcut doza a treia, abia puteam să mă țin in picioare, efectiv m-a pus la pat”, își amintește Rareș.

Problemele de sănătate au apărut la doar două luni de la vaccin și au fost extrem de grave.

”Pe 3 ianuarie, am avut un fel de viroză, cu stare de moleșeală. Trebuia să mă duc la fotbal și am luat niște antivirale. M-am dus, am făcut încălzirea și, la un moment dat, nu am mai putut să alerg. Am zis că e vreo febră musculară sau de la viroză, dar, a doua zi, am început să merg din ce în ce mai greu. Nu puteam sta în picioare, putem să fac doar câțiva pași și aveam o stare febrilă, amețeală și furnicături în mâini. Medicul de familie mi-a zis că este viroză. În noaptea de 3 ianuarie, pe la ora 4.00, am vrut să merg la baie, dar nu am mai putut să mă ridic din pat. Mi-am dat seama că este ceva grav”, ne-a povestit tânărul.

”Nu mai puteam mișca decât gâtul”

Ajutat de iubita lui să se îmbrace, Rareș s-a dus de urgență la spital.

”Când m-am dat jos din mașină, mi s-au tăiat genunchii și, de atunci, m-au pus în scaun cu rotile. Medicii și-au dat seama că am sindromul Guillain-Barré”, ne-a mai spus Rareș.

Sindromul Guillain-Barré (GBS), cunoscut și sub denumirea de paralizie ascendentă Landry, reprezintă o afecțiune inflamatorie a sistemului nervos periferic de cauză autoimună, caracterizată de slăbiciune musculară instalată rapid și paralizia musculaturii membrelor inferioare și superioare, respiratorii și a feței.

Simptomele neurologice pot evolua rapid în decursul a câteva zile sau săptămâni.

Rareș și-a făcut cea de-a treia doză de vaccin deoarece voia să plece în vacanță în străinătate cu iubita lui, Anca | Sursă foto: arhivă personală

Medicii nu au putut explica faptul că un tânăr în putere, fără probleme de sănătate anterioare, a fost lovit de această boală pe cât de rară, pe atât de nemiloasă. Din acea zi, pentru Rareș a început un vis urât, din care parcă nu mai reușea să se trezească, în ciuda eforturilor pe care le făcea zi de zi. În scurt timp, simptomele s-au agravat, iar Rareș a fost intubat timp de două săptămâni.

”Nu mai puteam să înghit, nu mai puteam mișca decât gâtul, fața a paralizat complet, dormeam cu ochii deschiși”, ne-a spus tânărul.

Ca să îi fie alături iubitului său, Anca a renunțat la serviciu, ea lucrând în domeniul frumuseții, și s-a implicat sută la sută în procesul de recuperare pe care Rareș trebuia să îl urmeze. Au stat zece luni la Târgu-Mureș, unde tânărul făcea kinetoterapie și terapie hiperbară la o clinică privată.

”După cinci ședințe de terapie hiperbară, fața s-a dezmorțit bine, a început să-și recapete tonusul de dinainte, am început să închid ochii, să zâmbesc, să nu mai dorm cu ochii deschiși”, ne-a mai spus Rareș.

Din cauza afecțiunii de care suferea, Rareș era nevoit să doarmă cu ochii deschiși

În două săptămâni, a slăbit atât de mult, încât a ajuns la 30 de kilograme

Aceasta a fost prima victorie împotriva bolii perfide care i-a dat viața peste cap, dar până la câștigarea războiului mai era cale lungă. A fost un drum anevoios, presărat cu speranțe și dezamăgiri, cu așteptări și deziluzii, în care singura certitudine a fost aceea că nu este singur în această luptă. Iubita nu l-a abandonat nicio clipă, fiind principalul său sprijin alături de familia lui Rareș. L-a îngrijit cu dragoste și răbdare și nu s-a lăsat nicio clipă descurajată de testul dificil prin care viața le-a pus relația la grea încercare.

”Opt luni de zile nu am putut să mănânc singur. Puteam doar să mișc gâtul în stânga și în dreapta și să vorbesc, dar, la un moment dat, nu mă mai înțelegea nimeni. În două săptămâni, am ajuns la 30 de kilograme. A fost o recuperare lentă, dar puterea psihică a contat mult. Acum, sunt independent aproape sută la sută. Stau în picioare, merg la sală, pot sta la calculator, doar că nu pot să alerg. Eu am făcut școala de muzică și am studiat pianul, iar acum am început să cânt și la pian, ceea ce este foarte important, pentru că este un exercițiu bun ca să ajungi la o recuperare sută la sută a degetelor”, ne-a mai spus Rareș.

Anca a renunțat la jobul său pentru a putea avea grijă de iubitul ei

Deși nu are dovezi medicale că ar exista o legătură între vaccinul anti-Covid și afecțiunea sa, de aceea este mai rezervat în a-și exprima o părere clară, prietena lui, Anca, s-a documentat temeinic asupra acestui subiect.

”Personal, cred că a treia doză i-a cauzat boala, i-a dat imunitatea peste cap. Nu am certitudinea, dar am această bănuială”, ne-a spus Anca Neagu.

După ce a făcut public pe rețelele sociale cazul lui Rareș, ea a fost contactată de foarte multe persoane care i-au cerut sfaturi privind procesul de recuperare, ceea ce este o dovadă a faptului că, în realitate, această afecțiune nu este atât de rară.

”Cred că am avut și zece mesaje pe zi pentru a mi se cere informații despre această boală. Lumea trebuie să știe că această boală este prezentă printre noi. Se spune că este un caz la 100.000 de oameni, dar nu cred că această statistică este de actualitate”, ne-a spus Anca Neagu.

Sindromul Guillain-Barré, menționat ca efect secundar „foarte rar”

La 8 septembrie 2021, Agenția Europeană pentru Medicamente (EMA) a inclus sindromul Guillain-Barré (GBS) ca efect secundar „foarte rar” al vaccinului anti-COVID-19 AstraZeneca. În același an, Marea Britanie a raportat 69 de cazuri de GBS în urma vaccinării cu Pfizer și 7 cazuri de GBS în urma vaccinării cu Moderna.

Compania Pfizer a dat în judecată România la finalul anului trecut și cere daune de 564 de milioane de euro, motivând că statul a comandat 28 de milioane de doze de ser anticovid pe care, ulterior, nu le-a mai plătit.

Alexandru Rafila dezvăluia în noiembrie 2023 că România a plătit pentru serurile cumpărate în pandemie 2,5 miliarde de lei pentru 35 de milioane de doze, pe care țara noastră le-a primit din cele 80 contractate.

Acțiunea legală demarată împotriva României nu este prima pe care gigantul farmaceutic Pfizer o inițiază. În noiembrie anul trecut, Pfizer a dat Polonia în judecată, pentru că nu a onorat plățile celor 60 de milioane de doze de vaccin COVID-19 contractate de statul polonez. În decembrie 2023, compania a confirmat că a dat în judecată și Ungaria, pentru același motiv.

CITEȘTE ȘI:

EXCLUSIV| Sute de procese după vaccinarea anti-COVID. O pacientă cere daune de un milion de euro, acuzând că a rămas cu o boală cu tratament pe viață

EXCLUSIV | ANPC intervine în ”Dosarul vaccinurilor”! Marile companii producătoare sunt SOMATE să răspundă la 25 de întrebări esențiale (DOCUMENT)

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
6 sfaturi pentru o viață cât mai lungă de la un bărbat de 110 ani....
Tatuajul ireal care a produs controverse în mediul online. Bărbatul de 60 de ani nu...
FOTO. Cât de bine arată cea mai frumoasă hocheistă din lume!
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Cea mai „nebună” ofertă vine de la Lidl! Ce o să găsiți în supermarketuri de...
I-a ÎNNEBUNIT pe toți bărbații! Imagini de vis cu vedeta! Are trup de zeiță la...
De ce este bine să mănânci pește de Florii. Conform tradiţiei, îţi poate aduce un...
VIDEO. Viteza l-a ucis pe Florin de ziua numelui său. Drama tulburătoare a tânărului de...
Sâmbătă a început distribuirea pensiilor pentru luna mai. Anunțul a fost dat de directorul Poștei...
Wow sau Bau? Cât de mult le-au schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
China ne bate și la diesel! A creat un motor REVOLUȚIONAR
S-a realizat al doilea transplant de rinichi de porc către un pacient uman
Omul care a spus ADEVĂRUL despre Zona 51 și Farfuriile Zburătoare
ORDINUL s-a dat deja de la primărie. Se întâmplă în FIECARE NOAPTE, începând cu ora...
Femeile din aceste zodii vor fi marcate de succes în viața profesională. La ce vor...
Vestea tristă a momentului pentru Prințul Paul de România. Momente grele pentru descendentul familiei regale
Momente pline de emoție în familia Sterp. Getuța a făcut mărturisiri înduioșătoare despre regretata ei...
Secretul Laurei Cosoi în timpul sarcinii! Cum reușește să se mențină într-o formă de zile...
BANCUL ZILEI. Un dinamovist merge împreună cu câinele său într-un bar: - Dom’le, incredibil ce...
O femeie din India a inhalat un ac decorativ care i-a ajuns în plămâni