EXCLUSIV| Ținem banii la saltea sau facem investiții? Care sunt cele mai căutate apartamente din piața imobiliară. Previziunile unui expert

EXCLUSIV| Ținem banii la saltea sau facem investiții? Care sunt cele mai căutate apartamente din piața imobiliară. Previziunile unui expert
Publicat: 03/10/2023, 08:00

Antoanela Comșa, expert imobiliar, a declarat, într-un interviu pentru Gândul, că lucrurile în piața imobiliară încep să se învioreze – numărul de tranzacții fiind în creștere –  după o perioadă bulversantă a acestei zone. Expertul imobiliar susține că există o cerere mare pentru apartamentele de trei camere. Interlocutoarea Gândul mărturisește că anul 2023 va fi unul cu mai puține tranzacții, cu mai puține autorizații de construire și cu mai puține livrări decât în trecut, fiind de părere că trendul se va păstra și pentru anul 2024.

„Dacă va intra în vigoare ordonanța, probabil că vom vedea puțin o revigorare a pieței”

Președintele Gran Via recunoaște că micul investitor nu a dispărut complet, dar s-a diminuat numărul celor care investeau în achiziționarea de garsoniere și apartamente.

„Piața imobiliară a fost puțin bulversată sau lumea a așteptat, pentru că au fost destul de multe previziuni pe genul nu cumpărați, vor scădea prețurile 25-30%. Am constatat că acest lucru nu s-a întâmplat. Acum, după mijlocul anului, lucrurile au început să se mai învioreze,  în sensul în care au mai crescut numărul de tranzacții.

Dacă va intra în vigoare ordonanța, probabil că vom vedea puțin o revigorare a pieței, în sensul în care care, pentru acele proiecte ce se vor finaliza anul viitor, TVA-ul va rămâne tot 5% și atunci cei care erau încă în expectativă dacă să semneze sau să nu semneze un antecontract de vânzare-cumpărare, probabil că îl vor semna. Există o cerere mare pentru apartamentele de trei camere.

– Cine cumpără, de fapt, apartamentele de trei camere?

– Îl cumpără clientul final, care este o familie cu copii, care poate a avut un apartament și l-a vândut și mai ia diferența de la bancă sau din surse proprii și se mută. Nu pot să spun că micul investitor a dispărut complet, dar, cumva s-a diminuat numărul celor care cumpărau înainte ca investiție garsoniere sau două camere.

– De ce?

– Pentru că astăzi ești limitat la un TVA de 5%, doar pentru o achiziție în piață, iar în al doilea rând, ratele la bancă au crescut destul de mult.”

„Avem oameni care trebuie să stea în chirie, pentru că nu-și pot permite să achiziționeze un apartament”

Antoanela Comșa recunoaște că trecem printr-o perioadă de incertitudine, în care destul de multă lume dorește să stea cu banii în buzunar, dacă nu are neapărată nevoie de o casă, tocmai de aceea piața imobiliară este cu suișuri și coborâșuri.

„Pentru acele proiecte situate în zone bune, unde prețul este un real, un preț de piață, proiectele se vând în continuare. Există o cerere destul de mare, avem o ofertă din ce în ce mai scăzută, mai ales pe unele zone. Avem bănci care dau credite cu dobânsă fixă pe primii cinci ani, de 5.90-5.95, în condițiile în care noi totuși avem un IRCC de 5.96 și avem un ROBOR de 6.4. Practic, ne-am putea gândi că marja băncii este aproape zero sau chiar nu există, este cu minus.

Dar, probabil, că băncile sunt și ele încrezătoare că, în viitor, dobânzile își vor reveni. Părerea mea este că 2023 va fi un an cu mai puține tranzacții decât în trecut, cu mai puține autorizații de construire, cu mai puține livrări și cred că trendul acesta se va păstra și pentru anul 2024.

În continuare, avem oameni care trebuie să stea în chirie, pentru că nu-și pot permite să achiziționeze un apartament. Dacă ne gândim la cei care au salarii minime pe economie – și tocmai văzusem acuma că avem 1,8 milioane de salariați cu minimul pe economie, dintr-un total de 5,4 milioane de oameni care au contracte de muncă – gândiți-vă că ei clar nu pot accesa un credit. Vom vedea și anul acesta și anul viitor prețuri destul de ridicate la chirii, o presiune destul de mare în zona aceasta.”

„Prețul nu este dat doar de cost, ci și de raportul cerere-ofertă”

Expertul imobiliar ne sfătuiește să facem o achiziție imobiliară dacă ne-o putem permite. Aceasta mărturisește că prețul, cel puțin al imobilelor noi, nu va scădea pe viitor.

Aceata recunoaște că, dacă și când se va termina războiul din Ucraina, va exista o cerere extrem de mare de materiale de construcții, iar prețul nu va conta foarte mult.

„Vedem crescute salarii minime pe economie, vedem prețuri la materiale crescute, trebuie să ne gândim că sectorul contrucțiilor – așa cum anunță INS-ul – a crescut, dar nu neapărat datorită construcțiilor rezidențiale, cât mai puțin investițiilor statului în infrastructură. Vedem bani din PNRR care intră în România pentru infrastructură și nu aș vrea să mă gândesc dacă și când se va termina războiul din Ucraina, va fi o cerere extrem de mare de materiale de construcții, unde prețul probabil nu va conta foarte mult.

Și atunci știm cu toții foarte clar că prețul nu este dat doar de cost, ci și de raportul cerere-ofertă. În momentul în care cererea va fi foarte mare, atunci cu siguranță prețul va crește. Eu nu văd, în viitor, o scădere a prețului. 

Dacă ne permitem și găsim apartamente de cumpărat, putem să le cumpărăm. Le închiriem, le ținem pentru copii, când avem nevoie de lichiditate îl vindem. Eu nu cred că cineva care cumpără astăzi un apartament și îl va vinde peste câțiva ani, va ieși în pierdere”, conchide expertul imobiliar.

CITIȚI ȘI:

EXCLUSIV | Avem cei mai mulți proprietari, dar trăim în cele mai aglomerate case din UE. Expert imobiliar: ”Construim după un plan din 2000. Nicușor Dan nu a făcut absolut nimic pentru acest domeniu, doar a pus contre și l-a blocat”

Expert imobiliar: „Numărul apartamentelor noi va scădea până în 2024, în București și unele orașe. Creșterea ratelor la bănci va duce și la o majorare a chiriilor”

Mara Răducanu
Mara Răducanu este jurnalist de eveniment. A terminat Facultatea de Jurnalism și Științele Comunicării din București și a lucrat la mai multe publicații, mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
FOTO „E dincolo de ceea ce puteam să ne imaginăm”. Ce s-a descoperit pe epava...
Rămâi fără cuvinte! Cu cine l-a ”tradus” Bianca pe Gabi Bădălău. Noul iubit a venit...
FOTO. Imagini incendiare cu Andreea Bălan, într-un costum de baie alb, la Dubai. L-a zăpăcit...
Alex a murit pe loc, după ce mașina pe care o conducea a fost lovită...
VIDEO&FOTO Noi imagini cu Putin, Kim, doi căței, un cal și o limuzină. „Ce drăguți...
Imagini de colecție! Bianca a rămas fără cuvinte când l-a văzut pe Bădălău cu noua...
Cum a aflat Mircea Solcanu că are o tumoră pe creier. S-a operat, dar boala...
Cod roșu de caniculă, sâmbătă și duminică, în mai multe județe și București. ANM prelungește...
Mamă revoltată pe educatoarele care i-ar fi discriminat copilul. Cadrele didactice ripostează
Sancțiuni severe pentru proprietarii și chiriașii din România. Iată câți ani de închisoare riscă cei...
Cele mai 'bunese' iubite de fotbaliști de la Euro 2024. Pe ce loc sunt româncele
Parbriz spart de piatră. RCA-ul acoperă un astfel de incident?
Alertă globală emisă în legătură cu medicamente Ozempic contrafăcute
Descoperire MASIVĂ pe Saturn! Ce se întâmplă cu ENERGIA de pe planetă?
Interdicție pentru șoferi. Amendă pentru ochelarii de soare
Dosarul Coldea. Divorț în plină anchetă
David Popovici, medalie de aur la Campionatele Europene de Natație de la Belgrad, proba de...
Prietena lui Vlad Pascu rupe tăcerea! Rebeca, dezvăluiri neașteptate în fața magistraților
Cât a ajuns să coste un kilogram de brânză de oaie vândut de către familia...
Motivul pentru care Gheorghe Turda era să fie bătut la o nuntă: "Am fugit de...
BANCUL ZILEI. Niște canibali îl prind pe BULĂ: Plătești 100 de $, iei bătaie sau...
Cercetătorii au inventat un nou antivenin împotriva mușcăturilor văduvei negre
×