EXCLUSIV. Tranzacția privind preluarea fabricii de zahăr de la Luduș, finalizată marți. Doi investitori români sunt, de facto, noii proprietari

EXCLUSIV. Tranzacția privind preluarea fabricii de zahăr de la Luduș, finalizată marți. Doi investitori români sunt, de facto, noii proprietari
Dan Borbely-avocat partener Țucă, Zbârcea și Asociații, Laurent Fabry- director, Group Partnership and Financial Investment, Bruno Leroy-partener fondator, Leroy și Asociații, și Mihaela Neagu, investitor independent
Publicat: 07/02/2023, 17:00
Actualizat: 07/02/2023, 17:29

Mihaela Neagu şi Mihail-Daniel Matache, investitori independenți în sectorul de agri-food din România, au finalizat marți, 7 februarie, tranzacţia cu francezii de la Tereos,  preluând fabrica de zahăr de la Luduș, a confirmat pentru GÂNDUL unul dintre noii proprietari.

Grupul cooperativ Tereos a anunțat, săptămâna trecută, semnarea preluării activității sale de producere a zahărului din România, de la Luduș, de către doi investitori români independenți. Este vorba de Mihaela Neagu și Mihail-Daniel Matache, investitori în domeniul agroalimentar și alimentar de consum, conform comunicatului transmis de gigantul industrial Tereos. Angajații fabricii din Ardeal au primit asigurări că nu își vor pierde locul de muncă.

Mihaela Neagu, care deține și fabrica de zahăr de la Bod, a precizat pentru GÂNDUL că valoarea tranzacției este confidențială, adăugând că urmează investiții pentru creșterea capacității de producție.

„Este un proiect curajos pe care am vrut să îl demarăm cu scopul de a relansa producția de zahăr din țară în acest an. În 2021, zahărul din sfeclă cultivată în România a asigurat aproximativ 25% din necesarul de consum intern. Vom începe negocierile cu fermierii în următoarele zile, deoarece sfecla de zahăr din campania de toamnă 2023, în regiunea Luduș, trebuie să fie contractată în curând. Vrem să îi asigurăm pe cei aproximativ 300 de producători din regiune că suntem deschiși colaborării și vrem să îi asigurăm pe cei peste 150 de angajați că își vor păstra locurile de muncă”, a transmis Mihaela Neagu, investitor independent.

Mihaela Neagu a preluat anul trecut și fabrica de zahăr de la Bod, județul Brașov, unde producția ar urma să fie reluată din acest an, în prezent sub brandul Bod fiind comercializat numai zahăr din Ucraina.

„Suntem foarte fericiți că am semnat cu acești doi investitori. Acest transfer face posibilă păstrarea locurilor de muncă și menținerea activității de producerea a zahărului în bazinul Ludușului”, spune Gérard Clay, președintele Consiliului de Administrație. Finalizarea tranzacției ar trebui să aibă loc în cursul săptămânii viitoare, potrivit oficialilor.

Tereos este unul dintre liderii mondiali pe piețele zahărului, băuturilor alcoolice și amidonului. Datele oficiale transmise arată că Tereos, grup cooperativ, reunește 12.000 de membri cooperatori și are un know-how recunoscut în prelucrarea sfeclei, trestiei, cerealelor și cartofilor.

Gilda Popa
Gilda Popa este licențiată în Drept și a urmat un master de psihologie organizațională la Facultatea de Psihologie - Universitatea București. A intrat în presă accidental, după ce a câștigat un concurs la un post local de televiziune din Constanța,citeste mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase