EXCLUSIV | Un analist explică ”mutarea” Germaniei, după luni de ezitare, pe tabla războiului, prin trimiterea tancurilor Leopard 2 promise Ucrainei: ”Reprezintă un prag psihologic ce inversează zeci de ani de spirit de neimplicare”

EXCLUSIV | Un analist explică ”mutarea” Germaniei, după luni de ezitare, pe tabla războiului, prin trimiterea tancurilor Leopard 2 promise Ucrainei: ”Reprezintă un prag psihologic ce inversează zeci de ani de spirit de neimplicare
Publicat: 26/01/2023, 16:08

Germania a decis să trimită Ucrainei tancuri Leopard 2, până la sfârșitul lunii martie sau începutul lunii aprilie, în ciuda avertismentelor de la Kremlin că asta ar însemna o deteriorare a relațiilor ruso-germane. Analistul de politică externă Radu Magdin a explicat, într-un interviu pentru Gândul, cât cântărește această decizie istorică a Berlinului, ținând cont de întregul context politic internațional. Analistul spune că acesta este, de fapt, primul pas făcut de Germania spre asumarea unui rol proeminent în securitatea și apărarea continentului european.

Radu Magdin susține că hotărârea Berlinului reprezintă „o victorie împotriva provocărilor la adresa ordinii internaționale.

„Ezitarea inițială, având în vedere anunțul recent în favoarea livrărilor de tancuri, a avut originile într-o anumită dinamica națională, referindu-ne la Germania, și internă, referindu-ne la coaliția guvernamentală de la Berlin.

Nu trebuie pierdut din vedere că, pentru publicul german, trecerea de la o participare minimală, la eforturile de război, la participarea cu propria tehnică militară, chiar dacă nu este operată de germani, reprezintă un prag psihologic ce inversează zeci de ani de spirit de neimplicare.

Era necesar pentru Germania, în contextul dinamicilor la nivelul NATO și UE, să demonstreze că dorește să ramână în continuare implicată în planificare, capabilități și, de ce nu, chiar într-o eventuală victorie a Ucrainei.

Acum, am putea spune că acesta este, poate, un prim pas făcut de Germania în direcția declarată – anume de asumare a unui rol proeminent în securitatea și apărarea continentului european.

Totodată, Germania își asumă un risc în spiritul încrederii într-o posibilă victorie, care nu va fi doar o victorie militară împotriva Rusiei, ci o victorie împotriva provocărilor la adresa ordinii internaționale”, explică Radu Magdin.

„Vechile tipare nu mai sunt valabile, pe fondul nevoii de a combate dezinformarea”

Analistul a punctat și ce s-a schimbat în ultimii ani la nivelul comunicării politice, într-o lume cu valuri pandemici și un război, care a fost pusă să apeleze mai mult la diplomație și la emoție, dar care a adus și mai multă propagandă și dezinformare.

„Avem mai mult din toate. Vechile tipare nu mai sunt valabile, probabil și pe fondul nevoii de a combate din ce în ce mai multă dezinformare. Toată lumea încearcă să învețe cum să opereze într-un mediu deloc simplu. Nu mai există un mod unic de a comunica diplomatic și public.

Aceasta este o lecție pentru ambele maluri ale Atlanticului, dar și pentru restul comunității globale. Singurii care nu s-au schimbat, sau care nu doresc să se schimbe, sunt liderii țărilor ostracizate – vorbim de regimurile autoritare și dictatoriale.

Inclusiv în Europa suntem din ce în ce mai des confruntați cu necesitatea de a face față propagandei izvorâte în plan intern, cu sprijin masiv din exterior, la o scară pe care nu și-ar mai fi imaginat-o nimeni după finalul Războiului Rece.

De emoție, cu siguranță este nevoie. Absența emoției în comunicare este unul dintre principalele reproșuri care le-au fost aduse de-a lungul timpului comunicării liderilor occidentali, în principal, dar nu numai. Putem spune că trăim o eră a reinventării tipologiilor de comunicare politică și diplomatică,  dar vom deveni conștienți de schimbări doar peste câțiva ani, când tiparele se vor fi consolidat”, a afirmat Radu Magdin.

Ambasadei Rusiei în Germania: „Această decizie extrem de periculoasă duce conflictul la un nou nivel”

Reacția Ambasadei Rusiei în Germania a fost una extrem de dură, susținând că decizia Berlinului de a aproba livrarea tancurilor Leopard 2 către Ucraina însemna că își abandonează „responsabilitatea istorică față de Rusia” care decurge din crimele naziste din al Doilea Război Mondial, potrivit Reuters.

Această decizie extrem de periculoasă duce conflictul la un nou nivel de confruntare și contrazice declarațiile politicienilor germani despre lipsa de voință a Republicii Federale Germania de a fi atrasă în el. Distruge rămășițele de încredere reciprocă, provoacă daune ireparabile stării deja deplorabile a relațiilor ruso-germane și pune la îndoială posibilitatea normalizării acestora în viitorul apropiat”, a spus ambasadorul Serghei Nechayev.

Germania, „cadou” cu greutate de ziua lui Zelenski

Germania va trimite tancuri Leopard 2 în Ucraina și va aproba reexportul acestora din țările partenere, a anunțat miercuri purtătorul de cuvânt al Guvernului german, Steffen Hebestreit.

Cancelarul german Olaf Scholz a precizat că obiectivul este de a crea rapid două batalioane cu tancuri Leopard 2 în Ucraina și că Germania va furniza 14 tancuri de acest tip din depozitele sale militare.

”Se preconizează că vom avea compania în Ucraina la sfârșitul lunii martie sau începutul lunii aprilie”, a declarat, joi, ministrul Apărării, Boris Pistorius, citat de Le Figaro.

Pregătirea soldaților ucraineni pentru manevrarea vehiculelor blindate ușoare Marders va începe ”până la sfârșitul lunii ianuarie”, în Germania, iar pregătirea pe Leopard va urma ”puțin mai târziu”, a precizat ministru, în timpul unei vizite la trupele Bundeswehr din Saxonia-Anhalt (est).

Președintele ucrainean, Volodimir Zelenski, care miercuri a împlinit 45 de ani, cerea de mai multe luni tancuri occidentale, despre care spunea că are nevoie disperată, pentru a oferi forțelor sale puterea de foc și mobilitatea necesare pentru a străpunge liniile de apărare rusești și pentru a recuceri teritoriile ocupate în est și sud.


CITEȘTE ȘI:

Olaf Scholz anunță că Germania va furniza Ucrainei tancuri de tip Leopard 2

Rusia avertizează Germania: trimiterea de tancuri Leopard în Ucraina, o decizie „extrem de periculoasă”! „Efectele vor fi ireparabile”

Mara Răducanu
Mara Răducanu este jurnalist de eveniment. A terminat Facultatea de Jurnalism și Științele Comunicării din București și a lucrat la mai multe publicații, mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
O femeie de 60 de ani, cu un aspect uluitor de tânăr, a câștigat un...
Zanni este câștigătorul Survivor 2024?! Cum s-a dat de gol, după ce s-a întors din...
FOTO. Cea mai sexy femeie din lume s-a filmat în timp ce se îmbrăca! Fanii...
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Prognoza meteo Accuweather actualizată | Temperaturi anormale în București, după trecerea valului saharian
Adevărul despre DECESUL lui Naomi. Ce i-a adus sfârșitul. Dezvăluiri de ultimă oră
Vreme rea în cea mai mare parte a ţării, până vineri dimineaţă. La munte sunt...
Știrea momentului despre Iliescu! Breaking news!
Programul marilor Magazine de Paște 2024: Zilele în care supermarketurile din România vor fi închise
Alex Velea, un romantic incurabil! Şi-a scos partenera la mall şi a surprins-o în văzul...
❗Greșeala pe care mulți o fac la schimbarea ULEIULUI mașinii. Îți poate afecta mașina? ❗
USR a depus plângere pentru grup infracţional organizat împotriva „caracatiţei lui Piedone”
ADEVĂRUL despre specia Homo Sapiens, dezgropat într-un sit din...
Este complet interzis în România. Statul nu te iartă. Amendă 12.000 de lei
Lovitură grea pentru chef Richard. Juratul a pierdut un concurent după al treilea battle: „Am...
Turistă sfârtecată de urs pe Transfăgărășan! Scosese mâna pe geam ca să...
Getuța Sterp, mesaj pentru urmăritorii care spun că prețurile produselor de la stână sunt scumpe....
”Eu nu mai vorbesc cu ea, mă are la block” De ce l-a blocat Andreea...
BANCUL ZILEI. Polițistul la stomatolog: - Măseaua este moartă! Îi punem coroană?
Trucul simplu și rapid prin care să-ți schimbi instant viața în bine