Prima pagină » Actualitate » Un bărbat din Dâmbovița cere despăgubiri-record după ce a stat în arest 600 de zile dintr-o eroare judiciară. A fost acuzat de trafic de cocaină

Un bărbat din Dâmbovița cere despăgubiri-record după ce a stat în arest 600 de zile dintr-o eroare judiciară. A fost acuzat de trafic de cocaină

Un tânăr din județul Dâmbovița a fost achitat definitiv de către instanța Curții de Apel București după ce a ispășit, nevinovat, 600 de zile de închisoare și arest la domiciliu. Bărbatul, care a făcut obiectul unui dosar de trafic intern și internațional de droguri de mare risc, cere despăgubiri uriașe de la statul român. 

În cursul anului 2021 procurorii DIICOT și polițiștii antidrog începuseră să urmărească o grupare de traficanți de droguri de risc și mare risc, coordonată de un anume Miță. La începutul lui decembrie, anchetatorii au avut informații că liderul grupării urmează să achiziționeze o cantitate mare de droguri, care urma să ajungă în țară prin intermediul unui șofer de tir bulgar.

La data de 3 decembrie, Ionuţ-George Habenicht, zis Jenilă și Alexandru Mihai, poreclit Finu au ajuns la Calafat. Cei doi s-au cazat la un hotel, iar cel care a luat cheia din mâna recepționerului a fost Alexandru Mihai.

A doua zi, Habenicht l-a luat cu el pe Alexandru și au mers împreună până într-o parcare unde aștepta un tir înmatriculat în Bulgaria. Jenilă a  coborât de la volan și a mers singur până la cabina tirului. Acolo a spus parola „Monaco”, transmisă de Miță cu zece minute mai devreme, iar bulgarul i-a dat o pungă cu un kilogram de cocaină.

Bărbatul a băgat drogurile sub haina groasă și a plecat apoi cu mașina către satul Mărcești, județul Dâmbovița, localitate în care locuiește și prietenul său Alexandru Mihai.

Procurorii au presupus că, aici, Alexandru Mihai l-ar fi ajutat să amestece cocaina cu praf de creatină și apoi s-o cântărească și s-o ambaleze.

Imagini filmate de DOS și interpretate greșit

La data de 10 decembrie 2021, Alexandru Mihai a fost ridicat de acasă de către autorități și arestat preventiv. Anchetatorii l-au acuzat că ar fi făcut parte din grupare, iar una dintre probe ar fi constat într-o secvență filmată pe ascuns de polițiștii Direcției Operațiuni Speciale (DOS) cu momentul în care tânărul lua cheia din mâna recepționerului de la hotelul din Calafat.

Anchetatorii care au interpretat imaginile au stabilit, în mod eronat, că Alexandru Mihai lua de la bărbatul respectiv un pachet cu stupefiante.

Bărbatul a stat în arest preventiv 311 zile și 301 în arest la domiciliu. În plus, a stat alte 411 zile în control judiciar. Acesta a fost condamnat în prima instanță, de către judecătorii Tribunalului București la 3 ani și 4 luni de închisoare plus interzicerea unor drepturi.

Tânărul a atacat decizia la Curtea de Apel, unde a explicat din nou că nu a știut ce treabă are Ionuţ-George Habenicht, zis Jenilă, la Calafat și că l-a însoțit exclusiv din prietenie. Declarația bărbatului a fost susținută și de afirmațiile făcute de adevăratul traficant. După ce au reanalizat probatoriul, magistrații Curții de Apel au decis achitarea lui Alexandru Mihai.

Alexandru Mihai: „Urmez tratamente psihiatrice”

„A fost o acuzație fictivă de la început, clientul meu inițial a fost condamnat în procedura recunoașterii, deși nu a recunoscut nimic, iar la rejudecare inițial condamnat în baza unor filmări trunchiate. Slavă Domnului că, în final, dreptatea a ieșit la iveală și clientul meu poate sta, după trei ani de arest, liniștit acasă la el”, a declarat, pentru Gândul, avocatul Ioan Alexandru Soare.

Contactat de Gândul, Alexandru Mihai a spus că vrea de la statul român despăgubiri în valoare de aproape două milioane de euro.

„Deși cei nu-mi mai dă nimeni înapoi cei trei ani, timpul petrecut în arest si condițiile precare de acolo, sănătatea distrusă în penitenciar și faptul că am ajuns să urmez tratamente psihiatrice, am solicitat, prin intermediul avocatului meu, daune de 1.800.000 de euro, pentru detenția nelegală, fiind acuzat de niște fapte extrem de grave, fără vreo probă, așa cum a și constatat definitiv Curtea de Apel București.

La acestea se adaugă și 160.000 de euro daune materiale, adică salariul de 3.000 de lire pe care îl încasam lunar în Marea Britanie și alte cheltuieli legate de dosar”, a spus Alexandru Mihai, în exclusivitate pentru Gândul.

CITEȘTE ȘI:

Mărturiile unui fost deținut care a făcut pușcărie pe nedrept: ”Când te lupți cu sistemul, își folosește toate pârghiile să te pună la pământ”

Sentința de CONDAMNARE a lui Dan Diaconescu, desființată de instanță. „Am spus tot timpul că sunt nevinovat”

Andrei Dumitrescu este un jurnalist specializat în realizarea de articole legate, în special, de activitatea Ministerului Afacerilor Interne și toate armele subordonate acestuia, în special Poliția ... vezi toate articolele

Citește și