EXCLUSIV VIDEO | 2024, un an al fenomenelor extreme. România va fi afectată de schimbările climatice: „Vor fi perioade cu secetă prelungită”

Publicat: 15/01/2024, 09:00

În anul 2023, temperatura medie globală a crescut cu 1,48°C față de epoca preindustrială, conform raportului serviciului european Copernicus, iar previziunile sunt sumbre. Climatologii spun că, în 2024, valurile de căldură vor fi mai intense și mai des întâlnite.

Climatologul și expertul în fenomene extreme Bogdan Antonescu avertizează că anul acesta vom avea perioade cu secetă extremă din ce în ce mai prelungite.

„Chiar dacă n-o să mai avem contribuția de la El Nino, în continuare, o să avem contribuția de la ceea ce am emis noi până acum. Și atunci mă aștept ca și în 2024 să observăm ceva asemănător cu 2023 și cu anii anterior, pentru că e un trend pe care îl observăm în ultimii ani.

Cel mai clar este partea legată de valuri de căldură. De la un an la altul vedem că avem în Europa, de exemplu, din ce în ce mai multe valuri de căldură, cu temperaturi din ce în ce mai ridicate, doborâri de recorduri de maxime de temperatură și perioade cu valuri de căldură care sunt din ce în ce mai prelungite. Și atunci trendul acesta o să continue, din păcate, și în următorii ani în particular în Europa, iar asta o să vedem și în România, acolo unde regiunea de sud e mai puternic afectată de valurile acestea de căldură. Pe urmă, valurile de căldură și faptul că ai perioade cu secetă înseamnă și o schimbare a distribuției precipitațiilor”, a declarat Bogdan Antonescu.

„Uscarea vegetației va favoriza propagarea incendiilor”

Climatologul a vorbit și despre intensificarea fenomenelor meteo în funcție de zonă. Concret, în regiunile unde sunt precipitații, acestea se vor intensifica, iar zonele care aveau mai puține precipitații vor fi lovite de secetă.

„Acolo unde în trecut erau zone cu multe precipitații, schimbările climatice cumva favorizează și mai multe precipitații în zonele respective, iar zonele care aveau mai puține precipitații vor avea din ce în ce mai puține precipitații și aceasta este o tendință observată la scară mare și atunci ajungi să ai și perioade cu secetă prelungită.

Dacă ai secetă prelungită și ai și, peste secetă prelungită, un val de căldură, atunci practic are loc o uscare a vegetației. Uscarea vegetației înseamnă favorizarea sau crearea de condiții care să favorizeze propagarea incendiilor de vegetație. Și atunci, din nou, și la asta ne așteptăm – să vedem mai multe incendii de vegetație pe fondul acesta de zone cu secetă sau cu precipitații excedentare în timp foarte scurt peste care se suprapun valuri de căldură.

Cumva genul acesta de fenomene se numesc fenomene compuse, adică ai mai multe fenomene extreme, secetă, val de căldură care se suprapun și sunt în aceeași perioadă sau în perioade imediat consecutive și atunci poți să ai un impact mult mai mare decât dacă ai avea doar o perioadă cu secetă sau doar o perioadă cu valuri de căldură. Partea de incendii de vegetație o să apară din ce în ce mai des. Acestea sunt principalele fenomene la care mă aștept și în următorii ani și pentru că și studiile științifice și raportul ONU indică în mod clar direcția aceasta către genul acesta de fenomene extreme”, a explicat expertul în fenomene meteo extreme.

„În România va exista o schimbare în regimul precipitațiilor și vom avea mai multe valuri de căldură”

Și în România se vor amplifica valurile de căldură în anul 2024.

„Și pentru România e aceeași tendință, deci perioade cu secetă prelungită, valurile acestea de căldură, care o să fie o problemă și pentru țara noastră, dar și pentru Europa în următorii ani pentru că ele au un impact foarte mare în viața de zi cu zi. E greu să faci ceva când ai un val de căldură, ele pot fi prognozate ușor, dar e greu să iei măsuri foarte eficiente și probabil că o să ne așteptăm să vedem din ce în ce mai multe extreme, furtuni din acestea extreme, dar aici, nu că speculez, dar e mai greu de spus clar ce se va întâmpla, dar o schimbare în regimul precipitațiilor și mai multe valuri de căldură, asta este clar că o să o să observăm, pentru că asta e tendința în general în Europa și clar și în România”, a precizat climatologul.

CITEȘTE ȘI:

Radar 2024 | Calendarul conferințelor climatice într-un an cu mare MIZĂ geopolitică

2023, cel mai cald an din istorie pentru România. Temperatura medie depășește 12 grade Celsius. „Fenonemele EXTREME vor deveni mai intense”

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Sunt extratereștrii pe K2-18b? Telescopul James Webb a fost îndreptat spre planeta pe care au...
Cea mai „nebună” ofertă vine de la Lidl! Ce o să găsiți în supermarketuri de...
FOTO. Ioana Marcu, soția lui Ciprian Marica, apariție îndrăzneață cu bustul generos la vedere!
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Localitatea care a dispărut de pe harta României. În 2002 mai avea doar 3 locuitori
I-a ÎNNEBUNIT pe toți bărbații! Imagini de vis cu vedeta! Are trup de zeiță la...
De ce este bine să mănânci pește de Florii. Conform tradiţiei, îţi poate aduce un...
VIDEO. Viteza l-a ucis pe Florin de ziua numelui său. Drama tulburătoare a tânărului de...
Sâmbătă a început distribuirea pensiilor pentru luna mai. Anunțul a fost dat de directorul Poștei...
Wow sau Bau? Cât de mult le-au schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
China ne bate și la diesel! A creat un motor REVOLUȚIONAR
China aplică strategia "broaştei fierte", acuză comandantul armatei americane din regiunea Indo-Pacific
Omul care a spus ADEVĂRUL despre Zona 51 și Farfuriile Zburătoare
Niciun șofer din România NU MAI SCAPĂ. S-a dat ordin la Poliția Română: Desfășurăm FORȚE...
Femeile din aceste zodii vor fi marcate de succes în viața profesională. La ce vor...
Vestea tristă a momentului pentru Prințul Paul de România. Momente grele pentru descendentul familiei regale
Momente pline de emoție în familia Sterp. Getuța a făcut mărturisiri înduioșătoare despre regretata ei...
Secretul Laurei Cosoi în timpul sarcinii! Cum reușește să se mențină într-o formă de zile...
BANCUL ZILEI. Un dinamovist merge împreună cu câinele său într-un bar: - Dom’le, incredibil ce...
Harriet Quimby, prima femeie care a traversat în zbor Canalul Mânecii