EXCLUSIV VIDEO | Ce taxe și impozite plătesc în plus micii antreprenori, din 1 ianuarie 2023. Deputat: ”Taxarea crește considerabil”

Publicat: 30/12/2022, 16:58
Actualizat: 30/12/2022, 17:15

Românii care au microîntreprinderi încep anul 2023 cu impozite mai mari, pentru că din 1 ianuarie se aplică noul sistem de taxare din Ordonanța 16. Deputatul Iulius Marian Firczak, secretarul Comisiei pentru buget, finanțe și bănci din Camera Deputaților, a detaliat, la GÂNDUL EXCLUSIV, ce se schimbă pentru micii întreprinzători și câți bani în plus vor trebui să dea la stat.

Ordonanța 16 adoptată de Guvern în acest an prevede ca, din 1 ianuarie 2023:

  • microîntreprinderile să fie obligate să aibă cel puțin un angajat;
  • impozitul pe venitul microîntreprinderilor să fie de 1% din cifra de afaceri pentru cele care au cel puțin un angajat; se elimina astfel varianta de impozit de 3% pe venitul microîntreprinderilor fără angajați;
  • firmele care nu au angajați să treacă la impozit pe profit de 16%;
  • să scadă pragul pentru încadrarea firmei la impozit pe venitul microîntreprinderii, de la 1 milion de euro la 500.000 de euro.

”Din păcate, regimul microîntreprinderilor este afectat sever de această ordonanță și aici am avut mai multe amendamente și mai multe discuții cu specialiștii din minister, dar nu am găsit numitorul comun”, a spus deputatul Iulius Firczak.

Una dintre principalele modificări prevede că microîntreprinderile sunt obligate să aibă minimum un angajat cu normă întreagă, iar în loc de 3% impozit la cifra de afaceri, vor plăti 1%. Dacă antreprenorul nu dorește sau nu poate să plătească salariul și taxele aferente acestuia, firma va plăti impozit pe profit de 16%.

”Multe profesii liberale se încadrează în noul nivel de taxare”

Iulius Firczak a precizat că foarte multe coduri CAEN sunt exceptate de la a mai putea fi micro, iar impozitul va crește de la 1%, 2% sau 3% pe cifra de afaceri la 16% impozit pe profit, plus 8% impozitul pe dividende.

Deci, taxarea crește considerabil, pentru aceste companii”, a mai spus reprezentantul minorităților în Camera Deputaților.

Secretarul Comisiei pentru buget, finanțe și bănci din Camera Deputaților critică schimbările aduse prin Ordonanța 16 și susține că grila de taxare este mult prea ridicată pentru aceste microîntreprinderi.

”Acest regim pentru microîntreprinderi este specific activităților de consultanță, de management, de profesii liberale, pentru agenți imobiliari, pentru brokeri pe piața de capital, pentru juriști, pentru consultanți fiscali. Foarte multe profesii liberale se încadrează ca și gen de activitate în acest nivel de taxare al microîntreprinderilor.

Cu excepția consultanților fiscali, adică a unui singur cod CAEN, tot ceea ce înseamnă profesie liberală în acest domeniu, tot ceea ce înseamnă consultanță și management a fost exclus din regimul de micro.

Din punctul meu de vedere, regimul de micro trebuia păstrat pentru toate aceste coduri CAEN, trebuia redus pragul de profit până la 100-200.000 de euro pe an și toate aceste activități să rămână încadrate la regimul de microîntreprinderi”, a afirmat Iulius Firczak.

Modificările de taxe care se aplică din 2025

Ordonanța 16 prevede și creșterea taxelor locale, pentru fiecare cetățean, dar această măsură se va aplica din 2025. În opinia deputatului Iulius Firczak, motivul pentru amânare este electoral.

Creșterea grilei de impozitare pentru taxele locale se va aplica din 2025. Este un motiv pur electoral, nu are rost să ne ascundem după deget. E clar pentru toată lumea că aceasta este motivația pentru alegerea acestui an în care să intre în aplicare modificările impozitelor locale, pentru că în 2024 vom avea toate alegerile în România: alegeri locale, alegeri parlamentare, prezidențiale și alegeri pentru Parlamentul European.

În condițiile acestea, este riscant pentru orice partid să-și asume creșterea taxelor și impozitelor locale într-un an electoral”, a spus Iulius Firczak în interviului pentru GÂNDUL EXCLUSIV.

Urmăriți interviul integral:

Lia Ruscea
Jurnalist Politic
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Temu şi Shein sunt verificate în România de ANPC. Ce trebuie să facă clienții înainte...
Ultimele cuvinte pe care Ana-Maria a reușit să le rostească mamei sale, înainte să fie...
FOTO. Ioana Țiriac a făcut ravagii într-un costum de baie spectaculos!
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Ultimele ore de viață ale Corinnei, femeia găsită moartă în dulapul din dormitor. Poliția l-a...
Detalii explozive! Ce s-a întâmplat în apartamentul lui Mititelu jr, după miezul nopții. Beinur a...
Dieta lui Lili Sandu la 44 de ani | Alimentul la care a renunțat definitiv....
EXPERIMENT. Cum deosebim vopseaua naturală pentru ouă de cea clasică, plină de E-uri
Veste extraordinară despre pensiile românilor! Marcel Ciolacu a făcut anunțul
Ce au descoperit anchetatorii în mașina presupusului criminal din Orhei. Polițiștii au luat în calcul...
Poveştile de iubire care au rămas doar o amintire! Imagini tari cu Gina Pistol, Răzvan...
La ce viteză sar airbag-urile mașinii în caz de impact?
Vicepreşedintele Comisiei de Apărare: Rusia a urlat din toţi şoşocii în Parlamentul României
ANUL în care Pământul NU a avut VARĂ! Cum a fost posibil?
Decizie pentru cei care nu locuiesc la adresa din buletin. E OBLIGATORIU în 15 zile
Luna plină din 24 aprilie influențează anumite zodii. Cine va cunoaște succesul după acest fenomen
Amenzi de 2900 de lei pentru ȘOFERII care fac această greșeală în trafic
Cum era Corneliu Vadim Tudor în rolul de părinte? Cum se impunea fostul politician în...
”Petrecere Hawaii de 38 de ani” Ce surprinză i-a pregătit Dinu Maxer Magdalenei Chihaia de...
BANCUL ZILEI. Bula îsi întreabă dirigintele: - Dom’ profesor, care e diferența dintre bărbați și...
Patru sulițe aborigene, returnate Australiei după 250 de ani