EXCLUSIV VIDEO | Cum ne protejăm de caniculă. Medic: „Organismul este făcut să funcționeze la 37 de grade, poate să apară hipertermia”

Publicat: 12/07/2023, 10:00

Un val de caniculă aduce temperaturi resimțite de peste 40 de grade Celsius și disconfort termic accentuat. Pentru zilele caniculare, medicii ne recomandă să nu ne expunem la soare la orele de vârf și să ne hidratăm cât mai mult.

Românii spun că sunt precauți și se protejează cât pot de mult de razele soarelui, iar unii dintre ei chiar evită să iasă din casă atunci când sunt anunțate temperaturi de peste 35 de grade.

„Nu ies din casă sau dacă trebuie să ies, ies cu pălărie, mă dau cu cremă și beau apă foarte multă. Voi ieși afară doar dimineața și spre seară. Am 65 de ani. Și pe timpul meu erau călduri vara, dar seara ploua și se răcorea pământul. Chiar și așa, nu erau atât de exagerate. Schimbarea climatică”, a spus o femeie.

„Păi cum să mă protejez? Port pălărie. Avem sticla cu apă după noi. Ies dimineața, la prima oră, pentru că este caniculă și asta e”, a spus o altă femeie.

„Am șapca cu care mă protejez, apă multă, stau mai mult în casă. Nu pot să stau afară pentru că sunt hipertensiv și stau mai mult la umbră. Mănânc multe fructe și legume”, a adăugat un bărbat.

Mulți oamenilor folosesc, zi de zi, și cremă cu protecție solară. În plus, cei care au probleme de sănătate sunt mult mai atenți să nu se expună la soare.

„Folosesc cremă solară. Întâmplarea face că m-am dat și acum să mă protejez. Șapca, cremă solară și ies din casă la orele potrivite, desigur. Evităm să ieșim când e caniculă afară”, a spus un bărbat.

„Avem pălării la noi, apă. Mai intrăm într-un părculeț să ne răcorim, mai intrăm în vreun magazin în care există aer condiționat atunci când e insuportabil de cald. În plus, ieșim dimineața atunci când e mai răcoare. Acum am ieșit pentru că am fost nevoită să merg la doctor. Folosesc protecție solară. Soțul folosește cu factor de protecție 50% pentru că are o piele foarte sensibilă. Eu nu mă dau mereu pentru că sunt mai brunetă și pielea mea este mai rezistentă”, a spus o femeie.

”În zilele caniculare, trebuie evitată expunerea la soare între orele 11:00 și 16:00”

Medicii ne recomandă ca, în zilele caniculare, să ne hidratăm, să purtăm haine subțiri și care să ne acopere în întregime corpul și să ieșim din casă doar dimineața și seara.

„Trebuie să privim aceste recomandări din două perspective: persoanele cu sau fără boli cronice și persoanele care se află într-o anumită grupă, la risc, pentru a dezvolta insolație. Și aici ne referim în special la grupele de vârstă extreme, respectiv copiii, în special sugarii, și vârstnicii, persoane peste 65 de ani, dar și orice persoană care are anumite boli cronice, în special cele cardiovasculare sau metabolice.

Atunci când ne referim la populația generală, trebuie să facem această recomandare de evitare a expunerii la soare în special în orele de vârf, adică începând de la ora 11:00 până la ora 16:00 este de preferat să fie evitat contactul direct cu razele solare, pentru că pot să apară, chiar și la persoane perfect sănătoase, anumite simptome care pot să trădeze fie o stare de deshidratare, fie o insolație.

De asemenea, tot pentru întreaga populație este recomandat ca în această perioadă să poarte haine care să acopere în întregime membrele și corpul.
E bine să purtăm pe cap o pălărie sau un batic, în funcție de fiecare persoană în parte.

Mai este de reținut, tot pentru populația generală, că în această perioadă e bine să fie consume lichide cât se poate de multe. Și aici ne referim în special la lichide precum apa, dar și ceaiuri, compoturi și așa mai departe. De evitat sunt băuturile acidulate, respectiv cele foarte dulci sau cafeina și alcoolul.

Mai există încă un element foarte important care, să zicem, se adresează în special persoanelor cărora le place să stea la plajă în această perioadă. E clar că trebuie să evităm expunerea la soare în orele de vârf, după cum am spus, dar neapărat trebuie să folosească o cremă cu factor de protecție înalt pentru a preveni apariția unor transformări”, a spus medicul de familie Gindrovel Dumitra.

Medicul a explicat de ce nu este indicat ca vârstnicii, copiii sau persoanele cu afecțiuni medicale cronice să stea la soare.

„Dacă mergem la recomandări pentru anumite grupe populaționale la risc, pe lângă recomandările anterioare, trebuie să spun că pacienții care au anumite afecțiuni cardiovasculare, în această perioadă, trebuie să ia legătura cu medicul de familie. De ce?

Pentru că, practic, căldura excesivă determină transpirație, iar această transpirație este de fapt un «medicament», pentru că acționează ca un medicament. Determină o scădere a tensiunii arteriale, determină pierderea de electroliți, fapt care face în final ca persoana respectivă să se dezechilibreze. Adică boala cronică pe care o are, pe care până în acest moment o avea controlată, dintr-o dată devine dezechilibrată.

Și, din această perspectivă, o vizită la cabinetul medicului de familie într-un interval programat care să fie în afara orei de vârf este cât se poate de importantă pentru a adapta schema de tratament astfel încât aceasta să devină optimă în funcție de condițiile actuale. Avem mulți pacienți care au hipertensiune și care ajung la noi deshidratați și, în același timp, cu valori de tensiune foarte reduse tocmai datorită fenomenului pe care l-am explicat”, a spus medicul.

”Când mecanismele de adaptare sunt depășite, apare fenomenul de hipertermie”

Medicul a explicat de ce la temperaturi exterioare mai mari de 37 de grade Celsius, organismul uman simte un mare disconfort termic, existând riscul apariției hipertemiei.

Fenomenul de hipertermie poate să apară. Gândiți-vă că organismul este făcut să funcționeze la 37 de grade Celsius și are anumite mecanisme fizice pasive prin care pierde această căldură. Vorbim despre acele mecanisme de evaporare, mecanismul de convecție, conducție și așa mai departe, prin care căldura produsă de către organism pentru funcționare este eliminată în mediul exterior.

Pielea funcționează ca un radiator la mașină, astfel încât căldura produsă de motorul numit sistemul muscular și nu numai să poată să fie eliminată. Atunci când temperatura exterioară crește foarte mult, gradientul de temperatură se reduce, ca atare, fenomenul de pierdere a căldurii este din ce în ce mai atenuat.

Atunci intervin multe mecanisme active care îndepărtează căldura, iar transpirația este unul dintre aceste mecanisme, de fapt cel mai important. Practic, prin intermediul lichidelor pe care organismul le elimină prin piele nu facem nimic altceva decât să eliminăm căldură astfel încât organismul să funcționeze la temperatura optimă.

Atunci când aceste mecanisme de adaptare sunt depășite, apare fenomenul de hipertermie, care se poate manifesta inclusiv cu crampe, astenie, cu senzația de cap greu”, a explicat medicul.


CITEȘTE ȘI:

EXCLUSIV| Val de caniculă în România, Spania, Grecia, ninsori în Africa de Sud. ”Fenomene îngrijorătoare care arată că încălzirea globală accelerează”

Cum va fi vremea până la începutul lunii august. Prognoza meteo pentru patru săptămâni

Meteorologii ACCUWEATHER anunță temperaturi de peste 40 de grade în România. Ce se întâmplă joi în București

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
"Nu există așa ceva". Reacția unui bărbat din Cehia la o terasă din România unde...
Florin Piersic este în pericol și trebuie dus de urgență la Viena! Scandal uriaș generat...
FOTO. Viciul lui sunt femeile! S-a logodit cu o actriță din filmele pentru adulți, iar...
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Primele rezultate în cazul fetiței de 4 ani care a murit după ce a mâncat...
Roxana i-a șocat pe toți de 1 mai! A ajuns să fie cea mai tunată,...
Declarații scandaloase ale unei vedete. Cum face sex la 85 de ani: „Încă pot să-mi...
Craterul din Slănic se mărește: a înghițit un stâlp și a dus la noi evacuări....
Biletul de adio al fetei de 13 ani care s-a aruncat de la etaj, pentru...
Ies la lumină noi detalii în cazul morții lui Diego Maradona. Ce s-a descoperit după...
Poveştile de iubire care au rămas doar o amintire! Imagini tari cu Gina Pistol, Răzvan...
La câți KM se schimbă ambreiajul mașinii? Primele semne al ambreiajului uzat
Rusia a recucerit oraşul Robotyne, principala aşezare eliberată de Ucraina în 2023
Marele GENIU al muzicii, îngropat FĂRĂ INIMĂ! S-a aflat abia acum
Interdicția intră în vigoare pe 3 Mai. Devine ilegal în România de vineri
Cât de grav este Florin Piersic. Medicii au spus adevărul
Ce a putut să găsească o tânără într-un burger de pui cumpărat de la un...
Se spală rufe azi, în Joia Mare? Ce spun preoții
Sebastian, provocat de băieți să o sărute pe Roberta. Cum au reacționat concurenții din casă....
"Nu a murit nimeni, a murit artistul Alex Mica în sufletele voastre". Cântărețul care a...
BANCUL ZILEI. Profesorul:- Bulă, poți sa-mi spui ce înseamnă abstract?
A început deszăpezirea pe Transfăgărășan! Când ar putea fi permisă circulația?