EXCLUSIV VIDEO | Directorul Fondului de Garantare a Creditelor: „IMM Invest a creat cel mai mare parteneriat public-privat, fiind singurul program care nu merge pe principiul primul venit, primul servit”

Publicat: 28/02/2023, 19:00

Dumitru Nancu, directorul general al Fondului Naţional de Garantare a Creditelor pentru Întreprinderile Mici și Mijlocii (FNGCIMM), o instituție financiară nebancară, aflată pe piață de 20 de ani, a vorbit într-un interviu la GÂNDUL FINANCIAR despre sprijinul acordat în toți acești ani atât mediului antreprenorial, cât și persoanelor fizice.

Dumitru Nancu a explicat cu cifre și informații concrete utilitatea și importanța programelor Fondului de Garantare: IMM Invest, programul prin care a fost creat cel mai mare parteneriat public-privat din România, IMM Invest Plus, accesat de peste 15% din mediul de afaceri activ din România, IMM Prod, o soluție pentru industrializarea României, și Agro IMM Invest, o soluție pentru reducerea deficitului.

Acesta susține că, prin programul Fondul Național de Garantare, prin IMM Invest, a fost creat cel mai mare parteneriat public-privat din România.

Dumitru Nancu a vorbit aplicat și cu exemple concrete despre ce înseamnă strategii, costuri, investiții, într-o lume care baleiază între crize economice și transformări financiare.

„Programul IMM Invest, care a ajuns la cea de-a treia ediție IMM Invest Plus, este un program accesat de peste 15% din mediul de afaceri activ din România. Am ajuns la peste 60.000 de întreprinderi mici și mijlocii care au accesat acest program. Am deschis acum, la început de an, a patra ediție, pentru IMM Invest Plus, și sperăm ca, până la sfârșitul acestui an, să ne atingem targetul de cel puțin 100.000 de IMM-uri care să beneficieze de acest program. (…)

Ne-am gândit că aceste instrumente financiare nu trebuie să aibă presiune pe bugetul de stat, care este pentru cheltuielile curente ale administrației. Pe când noi, prin programul Fondul Național de Garantare, prin IMM Invest, practic am creat cel mai mare parteneriat public-privat din România. În anul 2020, 26.000 de IMM-uri au beneficiat de acest program. Deci, efortul bugetului de stat a fost acea subvenție de opt luni de zile.

În 2021, am constatat că s-au întors la stat 12,9 miliarde de lei, din contribuții, taxe și impozite, s-au menținut 497.00 de locuri de muncă. Am ajuns la 60.000 de IMM-uri finanțate de către sistemul financiar bancar, cu suma de 47 miliarde de lei.

Deci, acestea sunt efectele de multiplicare în economie ale celui mai important instrument financiar, aflat în acest moment la dispoziția întreprinzătorilor. Este singurul program pentru IMM-uri care nu merge pe principiul primul venit, primul servit. Nu există decât un singur criteriu de respingere, doar în cazul  firmelor cu capital negativ”, a afirmat Dumitru Nancu.

„Prin IMM Invest am avut cea mai mare rată anuală de creștere a creditelor”

Barometrul și radiografia sistemului financiar sunt prezentate anual de Banca Națională a României. În ultimul raport de sustenabilitate financiară, România apare cu doi indicatori foarte importanți care arată starea economiei, a situației financiare, și anume rata anuală de creștere a creditului către companii, către IMM, și stocul creditelor acordate companiilor.

”Am avut cea mai mare rată anuală de creștere a creditelor pentru IMM-uri, prin acest program IMM Invest. Capitalizarea companiilor înseamnă o capitalizare a mediului de afaceri.

Cel de-al doilea indicator este stocul creditelor acordate companiilor în 2022. Din 1990 până în prezent, stocul creditelor acordate IMM-urilor a fost de 150 miliarde de lei, ceea ce înseamnă 15% PIB”, a detaliat Dumitru Nancu.

”IMM Invest, cel mai mare instrument financiar aprobat de CE ca buget pentru România”

Directorul general al Fondului Naţional de Garantare a mai spus că, dintre cele 27 de state ale UE, schema de ajutor de stat IMM Invest este pe primul loc ca bugete.

„Noi facem o finanțare pe flux. Pe IMM Invest, garanția fondului statului a crescut de la 80 la 90%, cu aprobarea Comisiei Europene. IMM Invest este cel mai mare instrument financiar aprobat de Comisia Europeană ca buget pentru România. Din cele 27 de state membre, schema de ajutor de stat a României a IMM Invest este pe primul loc ca bugete – 4,3 miliarde de lei. Doar România are garanție pe 90%, restul statelor au 80%.

Mai avem însă o mare problemă cu cultura antreprenorială, 43% din IMM-urile din România având capitaluri negative, ceea ce înseamnă că, practic, jumătate din capitaluri sunt împrumuturi de la asociații. În România, multe IMM-uri se finanțează cu aport de capital al asociaților. Aici trebuie să mai lucrăm. Și această condiție pusă an de an, să nu aibă capitalurile negative, a dus să scădem cu 10 procente”, a explicat Dumitru Nancu.

Directorul Fondului Național de Garantare a vorbit și de Agro IMM Invest, soluția pentru reducerea deficitului, susținând că în 2026 se va vedea efectul acestui instrument financiar.

„Prin Agro IMM Invest, încercăm să schimbăm balanța comercială. Am introdus acea componentă de 10% nerambursabili, opt luni de zile aveai dobânda subvenționată. Dar, atenție, instrumentele financiare nu au efect pe termen scurt. În 2026 vom vedea efectul acestui instrument financiar”, a precizat Dumitru Nancu.

IMM Prod, o soluție pentru industrializarea României

Potrivit directorului Fondului Național de Garantare, s-au primit deja primele solicitări de garanții pe IMM Invest, cel mai mare interes fiind pe programul IMM Prod, pentru că acolo a fost introdusă o componentă de reconversie, cu cea mai mică dobândă.

”Încercăm să reindustrializăm economia românească. Tot ce este pe producție, încurajăm cu o dobândă mai mică. Este 0,75, plus ROBOR. Dacă până acum, IMM Prod se adresa doar mediului urban, anul acesta l-am modificat, cu acceptul Comisiei Europene și se adresează și urban și rural”, a adăugat Dumitru Nancu.


CITEȘTE ȘI:

EXCLUSIV VIDEO | Dumitru Nancu, directorul Fondului de Garantare a Creditelor pentru IMM-uri: „InvestEU, cel mai mare program de investiții al Comisiei Europene. Ducem presiunea de pe bugetul de stat pe bugetul comunității europene”

EXCLUSIV VIDEO | Noutățile programului „Noua Casă”. Dumitru Nancu: „Este singurul credit ipotecar în care poți cumpăra o locuință până în 140.000 de euro cu TVA 5%”

Mara Răducanu
Mara Răducanu este jurnalist de eveniment. A terminat Facultatea de Jurnalism și Științele Comunicării din București și a lucrat la mai multe publicații, mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Doi soți au renunțat la toată averea de 24 de milioane $ ca să se...
Grațiela Corduneanu, la un pas să înfunde închisoarea. Scandal uriaș produs de nevasta interlopului din...
FOTO. Ea e bomba sexy pentru care a divorțat Paszkany! Imagini incendiare cu noua iubită...
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
După ce a recrutat pușcăriași să lupte pe front, Rusia se confruntă cu un număr...
Câți bani au primit Bontea, Scărlătescu și Dumitrescu ca să revină la MasterChef. Suma este...
Mihaela Bilic a deslușit misterul cartofilor congelaţi. De ce îi RECOMANDĂ pentru consum
"Unde mai joc și eu la aparate?!" Vieţile românilor care s-au trezit într-o nouă realitate,...
IREAL ce s-a întâmplat cu sicriul lui Corduneanu! Avem VIDEO
Prietena Robertei și a lui Sebi, dezvăluiri tulburătoare la opt luni după accidentul de la...
Amante celebre din showbiz-ul românesc! Unele au ajuns în faţa altarului, altele au rămas doar...
Poate fi anulat permisul auto dacă nu ai condus mașina mai mult de 2 ani?
CE a propus stabilirea în acest an a datei de eliminare a controalelor la frontierele...
Întrebare SIMPLĂ ca „bună ziua”: Ce sunt ROȘIILE? Fructe SAU legume?
Lege pentru românii care au casă la curte. Este INTERZIS pentru toți proprietarii
Vreme câinoasă în România. În unele zone plouă, în altele va ninge
Ce avere are Paul Nicolau, zis Pescobar. Suma impresionantă pe care o câștigă patronul de...
Imagini exclusive de la priveghiul lui Costel Corduneanu. Berbecuții se rumenesc la proțap, prietenii din...
Robi și Rebecca, discuție în camera roșie! S-ar vedea sau nu într-un cuplu cu Robi?...
Momentul în care o femeie merge cu unchiul mort la bancă să ia un împrumut:...
BANCUL ZILEI. O moldoveancă la McDonald’s: - O rație di șolduri di pui cu barabuli...
Un traseu popular din Barcelona, șters de pe Google și Apple Maps din cauza turiștilor...