VIDEO | Nicolae Ciucă, la semnarea acordurilor pentru IMM INVEST PLUS: „În situație de criză, există o singură soluție: investiții, investiții și iarăși investiții”

Publicat: 20/09/2022, 15:03
Actualizat: 20/09/2022, 15:05

Nicolae Ciucă a dat asigurări, marți, că autoritățile vor folosi toate resursele la dispoziție pentru a ajuta mediul de afaceri, pentru depăși actuala situație de criză. Declarațiile au fost făcute la ceremonia de semnare a convențiilor de garantare pentru noul program guvernamental IMM INVEST PLUS, în anul 2022.

„Este un eveniment cât se poate de onest între Guvern, mediul de afaceri și bănci. Practic, nu dorim altceva decât să asigurăm în continuare antreprenorii din România că la nivelul Guvernului și la nivelul celorlalte instituții ale statului , precum și la nivelul sistemului bancar căutăm soluții astfel încât să putem să sprijinim mediul de afaceri și să putem să reușim ca prin măsurile pe care le luăm împreună, prin dialogul susținut pe care îl avem împreună cu mediul de afaceri, să asigurăm menținerea unei dinamici corespunzătoare economiei românești. Am spus-o de fiecare dată, în situație de criză, există o singură soluție: investiții, investiții și iarăși investiții”, a spus premierul.

„Prin tot ce am întreprins și vom întreprinde, vom continua să susținem mediul de afaceri și vom folosi toate resursele financiare la dispoziție, atât cele de la bugetul de stat, cât și cele care ne provin din fondurile europene. Trebuie să depășim această situație, nu o putem face decât împreună”,

Ce înseamnă IMM INVEST PLUS

Potrivit datelor publicate de Fondul Naţional de Garantare a Creditelor pentru Întreprinderile Mici si Mijlocii (FNGCIMM), pentru depășirea dificultăților economice create de invazia Rusiei asupra UCRAINEI, Guvernul României a aprobat prin OUG 99/2022 schema de ajutor de stat IMM INVEST PLUS şi componentele acesteia – IMM INVEST ROMÂNIA, AGRO IMM INVEST, IMM PROD, GARANT CONSTRUCT, INNOVATION şi RURAL INVEST, prin care pot fi accesate ajutoare de stat sub forma de garanții pentru împrumuturi și sub forma de granturi.

În cazul în care finanțările acordate în cadrul programelor autorizate conform Cadrului temporar Covid-19 s-au bazat pe estimarea unor valori rezultate din nevoile de lichidităţi ale societăților, beneficiarii care au accesat IMM INVEST ROMÂNIA, inclusiv prin AGRO IMM INVEST, IMM PROD, GARANT CONSTRUCT sau RURAL INVEST, sau alte ajutoare acordate în contextul pandemiei Covid 19, nu pot beneficia de sprijin în baza prezentei scheme de ajutor, cu excepția cazului în care o fracție din aceste nevoi a rămas neacoperită cu finanțare.

Caracteristicile generale ale Schemei de Ajutor de Stat IMM INVEST PLUS:

  • Procentul de garantare este de maximum 90% din valoarea împrumutului.
  • Valorile maxime ale creditelor
  • 5 milioane pentru capital de lucru
  • 10 milioane lei pentru proiectele de investiții
  • 5 milioane lei valoarea maximă a finanțării pentru beneficiarii din domeniul agriculturii primare, acvaculturii și pisciculturii
  • Durata maximă a finanțărilor este de 72 de luni pentru creditele de investiții și de 36 luni pentru creditele/liniile de credit pentru capital de lucru.

Pentru creditele de investiții, la solicitarea beneficiarilor se poate acorda o perioadă de grație de maximum 18 luni la rambursarea principalului.

Valoarea granturilor se situează în limita cumulului rezultat din valoarea comisionului de risc, a comisionului de administrare, aferente garanției acordate, pe toată durata de valabilitate a garanției acordate, și a dobânzilor aferente acordate pe o perioadă de maximum 12 luni

Grantul acordat unui beneficiar nu poate depăși echivalentul în lei a sumei de:

  • 500.000 Euro/întreprindere/UAT
  • 62.000 euro/întreprindere în cazul beneficiarilor din domeniul producției primare de produse agricole
  • 75.000 euro pentru beneficiarii din domeniul acvaculturii și pescuitului.

Dobânzile aferente creditelor/liniilor de credit pentru finanțarea capitalului de lucru și investițiilor sunt subvenționate 100% pe o perioadă de 12 luni de către Ministerul Finanțelor, cu excepția celor acordate beneficiarilor componentei AGRO IMM INVEST.

Prin excepție, beneficiarii AGRO IMM INVEST beneficiază de un grant în limita cumulului rezultat din valoarea comisionului de risc, a comisionului de administrare, aferente garanției acordate, pe toată durata de valabilitate a garanției acordate și nu beneficiază de dobânda finanțată de la bugetul de stat, potrivit sursei citate

Tags:
Madalina Prundea
Absolventă a Universității „Babeș-Bolyai” din Cluj-Napoca, Departamentul de Limbi Moderne Aplicate din cadrul Facultății de Litere, Mădălina mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
O femeie de 60 de ani, cu un aspect uluitor de tânăr, a câștigat un...
Gestul făcut de Alexandru Ciucu față de Alina Sorescu, după ce și-a ascuns relația paralelă...
FOTO. Face o avere din imaginile cu ea: apariție controversată a jucătoarei de fotbal!
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Replica ironică a unui general finlandez, după ce Rusia a amenințat că va trimite rachete...
Umilită din cauza listei de cumpărături! Ce a pățit Lili din Iași, după ce a...
Alimentul pe care Nadia Comăneci îl mănâncă zilnic, imediat cum se trezește. Dieta de nota...
Mister în Slănic Prahova, după ce o stradă s-a surpat din senin. Craterul se măreşte...
Știrea momentului despre Iliescu! Breaking news!
Inter Milano a sărbătorit titlul “Made in Romania”. Imaginile cu fotbaliștii care dansează pe piesa...
Wow sau Bau? Cât de mult le-a schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
China ne bate și la diesel! A creat un motor REVOLUȚIONAR
USR a depus plângere pentru grup infracţional organizat împotriva „caracatiţei lui Piedone”
Semnal CIUDAT de la o galaxie DIN APROPIERE! Cercetătorii din toată lumea l-au primit
Cât costă cea mai ieftină înmormântare organizată de „Regina Întunericului”. Suma este accesibilă pentru toate...
Turistă sfârtecată de urs pe Transfăgărășan! Scosese mâna pe geam ca să...
Getuța Sterp, mesaj pentru urmăritorii care spun că prețurile produselor de la stână sunt scumpe....
Cansu Dere, motivul pentru care a luat o pauză de la aparițiile pe micile ecrane
BANCUL ZILEI. Polițistul la stomatolog: - Măseaua este moartă! Îi punem coroană?
Oamenii de știință din domeniul energiei dezleagă misterul strălucirii aurului