EXCLUSIV VIDEO | Ionuț Stroe anunță că PNL va avea candidat propriu la PMB și sectoare. Nu exclude însă candidați comuni cu PSD la parlamentare

Publicat: 09/05/2023, 10:00

Purtătorul de cuvânt al PNL Ionuț Stroe a declarat pentru GÂNDUL că liberalii vor avea în 2024 candidat propriu atât la Primăria Capitalei, cât și la primăriile de sectoare. Deși acesta susține că PNL gândește alegerile din 2024 ”în ecuația candidaturilor proprii”, nu exclude varianta listelor comune cu PSD, nici pentru parlamentare. Liberalii îl pregătesc în schimb pe premierul Nicoale Ciucă de prezidențiale.

Invitat la Gândul Exclusiv purtătorul de cuvânt al PNL a vorbit despre scenariile luate în calcul de liberali pentru alegerile din 2024. Deși în ceea ce privește susținerea lui Nicolae Ciucă la prezidențiale Ionuț Stroe a declarat că președintele PNL este alegerea firească a partidului pentru prezidențiale, acesta a menționat că ”încă nu a sosit momentul” anunțului de candidatură. Fostul ministru al Tineretului și Sportului nu s-a ferit însă să declare totala susținere a liberalilor pentru actualul premier, ca viitor prezidențiabil:

„Decizia nu este luată în legătură cu oferta noastră politică, dar în mod natural președintele PNL este cea mai la îndemână soluție pentru această candidatură. De altfel știți foarte bine, noi am investit foarte multă încredere în Nicolae Ciucă, este un tip al cărui profil cadrează foarte bine cu funcția de președinte al unei țări.

Alegerea lui pentru a reprezenta PNL în această competiție și mai important decât atât, pentru a fi următorul președinte al României este una cât se poate de naturală pentru noi. Nu văd niciun fel de dificultate în a face acest pas, în a lua această decizie, dar deocamdată e mult prea devreme. Suntem cu un an înaintea alegerilor prezidențiale și încă nu a sosit momentul” a spus Ionuț Stroe.

Posibile liste comune PNL – PSD?

Un alt scenariu menționat de Ionuț Stroe este cel al listelor electorale comune PNL – PSD inclusiv pentru alegerile parlamentare. Întrebat despre o posibilă susținere comună a celor două partide principale de guvernare, purtătorul de cuvânt al PNL a amintit succesul pe care Uniunea Social Liberală l-a avut candidând pe liste comune atât la alegerile locale, cât și la parlamentare:

”Știu că au existat speculații în legătură cu posibila ofertă politică, liste comune, chiar am auzit scenariul localelor, parlamentarelor. A existat un precedent știți bine, cele două partide au construit liste comune. N-aș vrea să exclud din start această posibilitate, pentru că la vremea respectivă a fost un real succes electoral” a amintit Ionuț Stroe scenariul listelor parlamentare comune ale USL, din 2012 când peste 58% din voturi au fost câștigate de PSD, împreună cu PNL, cu PC și UNPR.

Această asociere electorală cu PSD pentru alegerile din 2024 mai are însă de trecut examenul celei de a II-a părți a guvernării, susține fostul ministru făcând referire la viitorul guvern condus de Marcel Ciolacu:

”Mult mai important din punctul meu de vedere sunt rezultatele guvernării, care nu s-a încheiat. Atenție! Am trecut de prima etapă, cea a guvernării cu un prim ministru liberal. Urmează cea a guvernării cu un prim ministru social democrat” a declarat Ionuț Stroe.

Ecuația candidaturilor proprii

Deși varianta candidaturii pe liste comune poate fi una de succes pentru liberali, motiv pentru care aceștia nici nu o exclud, Ionuț Stroe a menționat faptul că la acest moment strategia de campanie a PNL pentru 2024 se face ”în ecuația candidaturilor proprii”:

”Oricine și-ar dori să proiecteze viitorul așa îndepărtat, să spună da sau ba acestei Coaliții s-ar putea să fie contrazis de următoarele luni, așa că nu mă hazardez să proiectez viitorul într-atât de departe încât să am certitudinea că vom fi împreună sau separat.

Noi de altfel gândim anul electoral 2024, noi liberalii, în ecuația candidaturilor proprii. Tot ceea ce construim la nivel politic în momentul de față se bazează pe scenariul și pe arhitectura soluțiilor și candidaturilor liberale, adică pe oamenii noștri” a menționat Ionuț Stroe, lăsând de înțeles faptul că PNL va avea candidat propriu la prezidențiale, dar și nume pregătite pentru alegerile din județe și București.

PNL nu o va susține pe Gabriela Firea la Primăria Capitalei

Deși a confirmat posibilitatea listelor de candidaturi comune pentru alegerile din 2024, purtătorul de cuvânt al PNL a exclus vehement varianta în care PNL ar putea susține candidatul PSD la Primăria Capitalei. Ionuț Stroe a declarat că liberalii au pregătite nume de candidați la primărie atât pentru PMB, cât și pentru sectoare:

”Avem candidați foarte buni, inclusiv pentru Capitală, pentru că vă auzisem ceva legat de Firea. Inclusiv pentru Capitală avem soluții foarte bune”a menționat acesta.

Ionuț Stroe a vorbit și despre ”amplul proces de reorganizare” al filialei PNL București, ”asigurată de un vicepreședinte regional, de Hubert Thuma”.

”Urmează o etapă extrem, extrem de importantă  în ceea ce privește organizarea noastră internă în București și cu siguranță oferta politică din 2024 la locale va fi una foarte puternică și articulată, fără a vă da nume neapărat, dar să știți că proiectăm tot acest scenariu cu candidaturi ale PNL… Primăria Generală, primăriile de sector” a punctat purtătorul de cuvânt al PNL pentru GÂNDUL.

Urmăriți interviul integral:

Lia Ruscea
Jurnalist Politic
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
După ce a câștigat 1 milion $ la loterie, o femeie s-a gândit să mai...
S-a aflat motivul pentru care a murit Gabriela, micuța de 4 ani cu chip de...
FOTO. Antonia, ce apariție! Nimeni nu se gândea că o va vedea așa
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Cronica unui 'blat' anunțat. Motivul real pentru care Zanni a fost eliminat și adus înapoi...
Actrița celebră, la un pas de PARALIZIE! A descoperit că are o TUMORĂ pe măduvă
EXPERIMENT. Pască plină de mucegai, drob cu probleme şi cozonac fără lapte. Analizele de laborator...
Ce conținea peștele mâncat de fetița de 4 ani și bunica ei, decedate după ziua...
Există români care nu și-au primit pensiile înainte de Paște: „Mi-am făcut niște calcule. Mă...
Poveştile de iubire care au rămas doar o amintire! Imagini tari cu Gina Pistol, Răzvan...
La cât timp se face verificarea uleiului? Un detaliu foarte important
China a lansat o sondă pentru a colecta eşantioane de pe faţa ascunsă a Lunii
Descoperire ULUITOARE la polii Pământului! Se întâmplă chiar acum
Devine obligatoriu în toată România. Decizia UE impune un permis unic
Vârsta de pensionare ar putea crește în România. Datele care ar duce la o decizie...
I-a cerut soțului o fotografie cu bebelușul celui mai bun prieten al său, dar a...
Se spală rufe azi, în Joia Mare? Ce spun preoții
Mioara Velicu rememorează copilăria autentică de la sat: „Am crescut într-o familie cu 8 copii....
Ce a declarat Florin Piersic de pe patul de spital: "Asta e cel mai important"
BANCUL ZILEI. Profesorul:- Bulă, poți sa-mi spui ce înseamnă abstract?
Zeci de experţi în Inteligenţă Artificială de la Google, recrutați de Apple