EXCLUSIV VIDEO | Negociere accelerată pentru aderarea Ucrainei la UE? Corina Crețu: „Sunt de îndeplinit multe lucruri pentru o țară în război. Ne dorim regim de urgență și pentru Republica Moldova”

Publicat: 28/02/2023, 19:30

Europa traversează cea mai gravă și mai tristă perioadă după cel de-al Doilea Război Mondial, dar dincolo de provocări și tensiuni, 2022 a fost anul solidarității europene, contrar așteptărilor Rusiei, care prin invazia în Ucraina a vrut să atace dorința populației libere de a intra în UE și în NATO, spune, într-un interviu la GÂNDUL EXCLUSIV, europarlamentarul Corina Crețu, membru în Comisia de Politică Externă a Parlamentului European.

„Într-adevăr, cred că Europa traversează, din păcate, cea mai tristă și cea mai gravă perioadă de după al Doilea Război Mondial. Am văzut imagini pe care nu ni le-am închipuit vreodată. Am văzut oameni care fug din calea războiului, tancuri pe străzi, pentru mine este o situație pe care chiar nu am crezut că o voi trăi.

A fost un an greu pentru noi toți, de sacrificii, dar și de o solidaritate necesară. Din păcate, la un an de război, se pare că acesta va mai dura. A fost un test de încercare a solidarității statelor membre care, după părerea mea, este singura cale de a ne apăra drumul european.

Rusia merge și atacă această dorință a populației libere de a intra în UE, de a intra în NATO. Cred că pentru români ar trebui să fie o lecție să prețuiască mai mult pacea și ceea ce am obținut în ultimii 33 de ani. Lupta Ucrainei este într-adevăr și lupta Europei pentru pace”, a spus Corina Crețu.

„Trebuie îndeplinite toate solicitările care sunt prevăzute în tratate pentru ca o țară să adere la UE”

Fostul comisar european pentru politică regională a vorbit și despre acceptarea accelerată a candidaturii Ucrainei la Uniunea Europeană, susținând că decizia este oarecum justă pentru o țară aflată în război, însă de aici până la aderare este nevoie de îndeplinirea tuturor criteriilor prevăzute în tratate, așa cum a fost în cazul tuturor statelor membre ale UE.

Corina Crețu spune că, atât ea, cât și alți europarlamentari români își doresc și susțin tratarea Republicii Moldova în același regim de urgență în ceea ce privește drumul aderării la UE.

„Se vorbește despre o negociere accelerată (în cazul Ucrainei – n.r.). Sunt de îndeplinit foarte multe lucruri pentru o țară în război, transpunerea în legislație, statul de drept, libertatea presei.

Nu vă ascund faptul că noi, ca europarlamentari români, ne dorim ca și Republica Moldova să fie tratată în același regim de urgență. Avem și colegi care vorbesc că acum este momentul Ucrainei și doar Ucraina să aibă parte de această procedură accelerată.

Pe de altă parte, vă dați seama că sunt și frustrările țărilor care așteaptă de ani de zile, care nu sunt în război, dar este vorba de țările din Balcanii de Vest care sunt în negocieri de foarte mulți ani. Gândiți-vă că Macedonia de Nord și-a schimbat și numele țării pentru a intra în UE și pentru a rezolva diferendul cu Bulgaria.

Trebuie îndeplinite toate solicitările care sunt prevăzute în tratate pentru ca o țară să adere la UE. Este un proces care, oricum, nu se poate face peste noapte„, a explicat fostul comisar european.

„Trebuie să ne întărim vocile în instituțiile europene”

Europarlamentarul mărturisește că, de multe ori, în multe momente-cheie, vocea României nu se face auzită la Bruxelles. Tocmai de aceea, susține Corina Crețu, România trebuie să își întărească vocile în instituțiile europene și, „atunci când Uniunea Europeană greșește”, oficialii români să facă un scop din a apăra interesele naționale.

„Cred că ar trebui să dăm mai multă valoare lucrurilor pozitive care s-au întâmplat, în primul rând această siguranță și încredere pe care apartenența noastră la NATO ne-a dat-o.

România, prin poziția sa geografică, nu-și permite, de pildă, luxul Marii Britanii de a se gândi vreodată să iasă. Din contră, noi trebuie să ne întărim vocile în instituțiile europene și atunci când UE greșește – ceea ce, din păcate, se întâmplă destul de des în ultima perioadă -, să încercăm să ne apărăm interesele naționale.

Nu cred că vocea României se face auzită. De pildă, a fost Consiliul JAI în 8 decembrie, unde România a ratat o șansă istorică de a intra în Schengen, după un an de sacrificii, unde a arătat că poate proteja frontiera externă a UE, că a putut gestiona 3,5 milioane de refugiați care au fugit din calea războiului.

Noi nu știm nici măcar care a fost discursul ministrului de Interne în Consiliul JAI și pledoaria în favoarea României. Din acest punct de vedere, din experiența mea de comisar european, nu am avut piedici atunci când am avut argumente și m-am bătut pentru cauza României”, a afirmat Corina Crețu.

„Oamenii nu mai au răbdare, iar acest lucru poate lua întorsături neașteptate”

Europarlamentarul susține că, deși nu este de acord cu unele decizii luate la Bruxelles, are convingerea că locul României este în UE și că acolo trebuie să luăm atitudine atunci când situația contravine convingerilor și intereselor naționale.

„Nu avem dușmani, dar trebuie să ne facem aliați și prieteni și să-i facem pe oameni să înțeleagă care sunt diferențele, pentru că sunt anumite subiecte pe care oamenii din alte țări nu le înțeleg. Interesele țărilor sunt altele, nivelurile de dezvoltare sunt diferite. Noi pornim de la nevoi de bază, apă și canalizare, alte țări investesc în inovație și tehnologie. Toate aceste lucruri trebuie să le explicăm.

Provocările sunt acelea de a ne apăra viețile, pacea, dar, pe de altă parte, consecințele acestor crize suprapuse cred că se vor vedea mult timp de acum înainte, criza energetică, a alimentelor, explozia prețurilor.

Oamenii nu prea mai au răbdare, iar acest lucru poate lua întorsături neașteptate și s-ar putea să ne facem singuri rău ascultând discursuri extremiste, antieuropene.

Repet, deși nu sunt de acord cu unele decizii ale UE, cred că locul nostru este în UE și nu ne oprește nimeni să ne apărăm interesele”, a mai spus europarlamentarul Corina Crețu.

„Dacă nu ai cunoștințele necesare, experiența necesară, degeaba ești patriot în inimă”

Corina Crețu a mai spus că este îngrijorată de politizarea excesivă și de faptul că se împarte totul doar între cele două mari partide aflate la guvernare. Aceasta susține că, în aceste condiții, a ajuns să conteze mai mult loialitatea față de șeful de partid, în detrimentul profesionalismului unor oameni capabili să-și susțină, cu argumente, punctele de vedere la masa negocierilor, acolo unde România este parte.

„Mie îmi este foarte frică de lipsa de profesionalism din anumite ministere. Nu pot să bănuiesc pe nimeni că nu ar dori binele României. Dar, dacă nu ai cunoștințele necesare, experiența necesară, degeaba ești patriot în inimă, dacă nu poți să susții un punct de vedere.

Sincer, mă îngrijorează această politizare excesivă și faptul că se împarte doar între cele două mari partide, indiferent de pregătirea acestor oameni și contează mai mult loialitatea față de șeful partidului la județ sau în țară, în detrimentul profesionalismului. Acest lucru este dăunător pentru dezvoltarea țării. Poate este un lucru care aduce stabilitate, dar trebuie să ne gândim și la profesioniști”, a punctat europarlamentarul Corina Crețu.

Urmăriți interviul integral:


CITEȘTE ȘI:

EXCLUSIV | Radiografia unui an de război în Ucraina. Analist: ”Rusia nu mai este o mare putere, dar poate cauza distrugeri. Nu vor fi negocieri Putin-Zelenski, să ne dorim o întâlnire cu urmașul lui Putin”

EXCLUSIV | Un an de război în Ucraina. Teroare, cruzime și disperare în 365 de zile care au resetat lumea. Fost comandant NATO: ”Este exclusă o negociere de pace, au scopuri antagonice”

Mara Răducanu
Mara Răducanu este jurnalist de eveniment. A terminat Facultatea de Jurnalism și Științele Comunicării din București și a lucrat la mai multe publicații, mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
"Măcelarul din Teheran a murit! Drag popor al Iranului, bucură-te!". Cine sunt iranienii fericiți că...
Reacția virală a unei turiste din Marea Britanie când a văzut cât costă o cafea...
FOTO. Cea mai bogată româncă are o avere de peste 800.000.000 de euro și arată...
El este fotbalistul român care a murit în accidentul cumplit de la Băița. Denis nu...
VIDEO „Vezi că te bat”. Miron Cozma s-a îmbrâncit cu liderul Asociației Victimelor Mineriadelor, după...
Oana Roman a făcut o gafă colosală şi a fost taxată imediat: 'Se vede clar...
Cum a aflat Monica Tatoiu că are CANCER! „Pierd un litru de sânge la trei...
ANIMAŢIE. "Nu pot să vă spun ce am văzut, băiatul ardea". Trei prieteni, cursă nebună...
Breaking news despre Florin Piersic!
Care este singurul tip de carne complet interzis în România! Ce pățești dacă mănâci așa...
Ce bust, ce posterioare! Divele sunt bine tare din cap până în picioare
Când intri pe autostradă, dai semnal STÂNGA sau DREAPTA? Ce semnale luminoase sunt impuse de...
Curtea Penală Internaţională solicită mandate de arestare pentru premierul Netanyahu şi Yahya Sinwar - liderul...
O PREDICȚIE extraordinară a lui EINSTEIN, tocmai a fost CONFIRMATĂ
Se schimbă buletinele în România. Când se emit noile cărți de identitate
Mesaje si felicitări de Sf. Constantin și Elena 2024 cu „La mulți ani”. Cele mai...
Bunicul Florentinei, fata ucisă la Sibiu, detalii șocante! "Nu a..."
Culiță Sterp a apelat de urgență la mama Geta! Cu ce bunătăți s-a dus femeia...
Ei sunt cei trei tineri care au murit în cumplitul accident din Iași. George și...
BANCUL ZILEI: - Bulă, cocoșul tău de ce nu cântă dimineața? - Pentru că este...
Victorie pentru Julian Assange! Decizia luată de judecători în procesul împotriva extrădării în SUA
×