EXCLUSIV VIDEO | Seismolog român în Japonia: ”România trebuie să fie pregătită pentru cutremure care pot fi și cu magnitudini mari. Sunt clădiri cu probleme și asta trebuie să preocupe”

Publicat: 21/02/2023, 19:30

Seismologul Bogdan Enescu, profesor asociat la Universitatea din Kyoto, Japonia, a vorbit într-un interviu la GÂNDUL EXCLUSIV despre zona seismică a României, în contextul cutremurelor cu magnitudine peste 5 și a sutelor de replici produse în ultima perioadă în Gorj, o zonă care era cunoscută cu activitate seismică slab-moderată. Seismologul român care lucrează de ani buni în Japonia, acolo unde s-a și stabilit împreună cu familia sa, susține că România este o țară în care se produc frecvent cutremure, dar în special în zona Vrancea, Oltenia nemaiavând un seism cu magnitudine peste 5 de aproape 80 de ani.

  • Două cutremure cu magnitudini de 5,2 și 5,7, produse în Gorj, în 13 și 14 februarie, și urmate de sute de replici sunt catalogate ca “inexplicabile” de către specialiști. Ultimul cutremur-replică, cu magnitudine 3, s-a produs pe 20 februarie, la o adâncime de 3 kilometri.
  • Cutremurele din Gorj s-au produs la o săptămână după seismul cu magnitudine 7,8 care a zguduit, în 6 februarie, partea central-sudică a Turciei și a afectat totodată nord-vestul Siriei, fiind cel mai grav din ultimii aproape 25 de ani în Turcia. Seismul a fost urmat de alte două cutremure, cu magnitudini de 6,7 și 7,5, precum și de alte replici.
  • Cutremurele devastatoare din Turcia şi Siria s-au soldat cu zeci de mii de morți mulți dintre aceștia rămași sub ruinele clădirilor prăbușite în câteva secunde.
  • Japonia a avut în 2011 un cutremur de 9,1, cu replici care au avut și magnitudini peste 7, fiind considerat cel mai mare din istoria țării.

„Zona Olteniei avusese ultimul cutremur peste 5 în 1943”

Seismologul român din Japonia a spus că România nu are cum să evite producerea unor cutremure, pentru că este într-o zonă cu activitate seismică, de aceea trebuie să fie pregătită pentru astfel de situații și să ia măsuri din timp pentru ca populația să fie cât mai protejată de urmări.

„România este o țară seismică și, pe lângă cutremurele știute, cu frecvențe mai mari, cu activitate susținută, precum sunt cele din Vrancea, sunt și aceste zone cu seisme de adâncime superficială. Sunt destul de bine cunoscute, de exemplu în zona Banatului, Câmpulung, Făgăraș etc.

Zona Olteniei, cea care a creat probleme de data aceasta, nu a mai avut un cutremur cu magnitudine peste 5 de o perioadă mare de timp, de aproximativ 80 de ani. Ultimul cutremur, cu magnitudine 5,2, s-a produs în 1943, pe data de 20 iunie. Din punctul ăsta de vedere, sigur că a fost mai puțin așteptat.

Trebuie să fim pregătiți, cumva, pentru cutremur, pentru că România are cutremure crustale în diverse zone și bineînțeles, uneori, pot fi de mărimi mai mari și de magnitudini importante, așa cum a fost cazul de față (din Gorj – n.r.)”, a explicat seismologul Bogdan Enescu.

”A se construi solid este partea cea mai importantă. Să ne uităm la ce s-a întâmplat în Turcia”

Japonia este o țară lovită frecvent de cutremure majore, dar autoritățile au învățat lecția siguranței în construcții și o aplică riguros, iar urmările seismelor sunt minime. Regulile sunt respectate cu strictețe, instituțiile și oamenii primesc alerte de cutremur, periodic se fac exerciții pentru ca populația să știe cum să reacționeze.

Bogdan Enache, profesor asociat la Universitatea din Kyoto, a spus că, din experiența Japoniei, știe cât de important este ca într-o țară în care se produc frecvent cutremure să se construiască durabil și să se respecte standardele în construcții.

În cazul ultimelor cutremure din Turciei, s-a văzut cel mai bine „decontul” în vieți omenești al clădirilor construite de mântuială, susține seismologul.

„Dacă este să vorbesc puțin din experiența japoneză, ideea este de a se construi bine, și aici mă refer la a se respecta standardele existente în construcții. A se construi solid, asta este partea cea mai importantă. Dacă ne uităm ce s-a întâmplat în Turcia, este ușor de văzut că materialele de construcții și felul în care s-au realizat au fost făcute de mântuială. Partea asta este foarte importantă.

Revenind la România, și aici sunt clădiri care au probleme și asta trebuie să preocupe factorii de decizie. Standardele de construcție trebuie respectate. Foarte importantă este și educarea populației în cazul unui cutremur, prin exerciții, nu doar explicate la televizor. Trebuie făcute exerciții în școli, în instituții, în fabrici„, a mai spus Bogdan Enescu, seismologul român din Japonia.

Turcia nu și-a învățat lecțiile cutremurului din 1999

Dezastrul din Turcia a deschis Cutia Pandorei și în ceea ce privește calitatea clădirilor prăbușite sau avariate și respectarea normelor de siguranță în construcție. The Guardian vorbește într-un material despre faptul că, după cutremurul din 1999, soldat cu peste 17.000 de morți, Turcia a adoptat – se pare însă că doar pe hârtie – unele dintre cele mai stricte norme de siguranță în construcții.

Aproape 24 de ani mai târziu, după cele două seisme care au îngenuncheat Turcia și Siria, oamenii își caută nu doar familiile, ci și răspunsuri pentru clădirile puse la pământ în câteva secunde. Experții în urbanism cer ca măcar la reconstrucție să fie respectate normele.

După cutremurul din 1999, autorităţile din Turcia au promis că vor implementa norme mult mai stricte privind regulile de siguranță în construcții. Mai mult, a fost introdusă și așa-numita „taxă de cutremur”, iar banii strânși ar fi trebuit să fie folosiți pentru pregătirea instituțiilor statului pentru a răspunde la dezastre.

Anchetă în cazul clădirilor prăbușite la cutremurele din Turcia

Vicepreședintele turc Fuat Oktay anunța, în 11 februarie, că 113 persoane suspectate de neglijență în ridicarea clădirilor care s-au prăbușit au fost reținute, iar alte 20 au fost identificate. Dezvoltatorul unui complex rezidențial de lux din Antakya a fost prins la aeroport, când se pregătea să fugă în Muntenegru.

Ministrul Justiției a afirmat că cei responsabili vor fi pedepsiți, anunțând că pentru investigațiile legate de urmările devastatoare ale cutremurelor au fost formate echipe speciale de procurori.

Preşedintele Recep Erdogan a promis că reconstrucția clădirilor dărâmate se va finaliza într-un an.


Urmăriți interviul integral: 

CITEȘTE ȘI:

Mii de oameni vor să o ÎNFIEZE pe Aya, „semnul de la Dumnezeu”. Fetița s-a născut printre ruine, în Siria devastată de cutremur

EXCLUSIV | Turcia, în doliu după cele două cutremure apocaliptice. Seismolog: „În toată cariera mea de 32 de ani nu am văzut așa ceva. Primul cutremur, cu magnitudinea 7,8, este de 15 ori mai mare decât seismul nostru din ’77”

CUTREMUR în TURCIA. Imaginile groazei, filmate cu drona în provincia de frontieră Hatay

INCREDIBIL: cutremurele de luni au „mutat” Turcia cu 3 metri spre sud-vest!

Mara Răducanu
Mara Răducanu este jurnalist de eveniment. A terminat Facultatea de Jurnalism și Științele Comunicării din București și a lucrat la mai multe publicații, mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
O femeie bolnavă de cancer a decis să se mute împreună cu familia în „zona...
Ce secret a ascuns Prințul William de Kate Middleton. Nu a vrut să-și compromită căsnicia
FOTO. Cea mai sexy femeie din lume s-a filmat în timp ce se îmbrăca! Fanii...
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Unde este Fito? Povestea celui mai notoriu infractor din Ecuador, care a fugit din închisoarea...
Ce a pățit o moldoveancă de 39 de ani, după ce s-a cuplat cu un...
Adevărul despre DECESUL lui Naomi. Ce i-a adus sfârșitul. Dezvăluiri de ultimă oră
ANIMAŢIE. Cum s-a produs accidentul înfiorător de pe A1, în care Valentin a fost străpuns...
"Am călătorit în timp". Un profesor ieșit din comă spune că a fost în anul...
Detalii halucinante au ieșit la iveală în cazul presupusului criminal din Orhei. Bărbatul este bănuit...
Poveştile de iubire care au rămas doar o amintire! Imagini tari cu Gina Pistol, Răzvan...
Poate fi anulat ITP-ul dacă mașina scoate prea mult fum?
Biden a promulgat pachetul de ajutor pentru Ucraina
LAC de lavă SPECTACULOS, observat din satelit! Are peste 200 km lungime
Obligație FĂRĂ EXCEPȚII pentru proprietarii de locuințe din ROMÂNIA. Toată lumea trebuie să plătească
Exclusiv: Mihai Morar, ipostază rar văzută . Cum a fost surprins în parc
Lovitură grea pentru chef Richard. Juratul a pierdut un concurent după al treilea battle: „Am...
Turistă sfârtecată de urs pe Transfăgărășan! Scosese mâna pe geam ca să...
Gabriela Cristea, dezamăgită de lipsa de curaj pentru a-i refuza pe alții! Prezentatoarea TV și-a...
Lovitura dură pentru TikTok! Comisia Europene suspendă noul program al platformei: ”Există riscuri pentru sănătatea...
BANCUL ZILEI. Bulă: - Nevastă, dacă un arab ţi-ar da o mie de parai te-ai...
Chitara cu care John Lennon a înregistrat piesa „Help!”, găsită după 50 de ani