EXCLUSIV VIDEO | Senator PNL, despre gestionarea cerealelor ucrainene: ”Trebuie să existe o oarecare formă de protecție și a producției autohtone”

Publicat: 03/08/2023, 10:00

George Scarlat, președintele Comisiei pentru agricultură, industrie alimentară şi dezvoltare rurală din Senat, a vorbit într-un interviu la GÂNDUL EXCLUSIV despre sprijinul, drepturile, dar și obligațiile pe care România le are în cadrul Uniunii Europene. Senatorul liberal a menționat, referitor la politicile Bruxelles-ului de sprijinire a fermierilor ucraineni, că ”trebuie să existe o oarecare formă de protecție și a producției autohtone”.

Acesta a detaliat, în cadrul interviului, și de ce fermierii români nu pot rezista în competiția cu alți fermieri din piața comunitară.

George Scarlat a menționat că PNL a depus o inițiativă legislativă care prevede ca, la sfârșit de săptămână, transporturile grele să fie restricționate, susținând că aceeași legislație ar trebui să se aplice pe teritoriul României pentru toți transportatorii.

Președintele Comisiei pentru agricultură din Senat a mai spus că, până la începerea unei noi sesiuni parlamentare, ar trebui să aibă loc o întâlnire cu actualul ministru al Agriculturii, Florin Barbu, în vederea stabilirii noii inițiative legislative în domeniu, conform promisiunii ministrului.

Un alt punct care ar trebui discutat cu ministrul, susține liberalul George Scarlat, este cel legat de efectele generate de războiul de la graniță, la nivel de agricultură. În acest context regional, în care legislația este reglementată de Bruxelles, statul român trebuie să găsească formule prin care să-și protejeze proprii agricultori.

”Sper ca, în decursul acestei veri, până la începerea sesiunii parlamentare, la 1 septembrie, să avem o întâlnire. Acesta a fost și angajamentul, promisiunea actualului ministru al Agriculturii, să putem să punem pe ordinea de zi anumite inițiative legislative care să vină în colaborare sau ca suport pentru politicile pe care le are actuala conducere a ministerului pe termen scurt, cel puțin, pentru că traversăm totuși ani destul de dificili și nu mai vorbesc de producție primară, unde am venit după 2022 – 2023, un an agricol extrem de greu, cum a fost, de altfel, și 2019-2020.

Mai venim și pe acest context, cu războiul la graniță, pe partea de vegetal cu Ucraina, unde discutăm aici de măsuri într-adevăr luate la Bruxelles, pe care trebuie să ni le însușim ca și stat membru. Dar, trebuie să existe o oarecare formă de protecție și a producției autohtone, și nu mă refer strict aici la producătorii și la fermierii români, mă refer la fermierul european, pentru că ceea ce se întâmplă în România e preponderent. Cifrele o arată, 68% din cerealele din Ucraina tranzitează sau ajung în porturile din România”, a spus președintele Comisiei pentru agricultură din Senat.

”Ne-am dori să fim în marea familie europeană, avem sprijin, avem și drepturi, avem și obligații”

În ceea ce privește susținerea acordată fermierilor ucraineni în domeniul cerealelor, venită din partea UE, George Scarlat menționează că, odată cu aderarea la Uniunea Europeană, România și-a asumat și niște obligații, motiv pentru care senatorul consideră că decizia luată de Ungaria, Bulgaria sau Polonia, de a interzice importurile de cereale ucrainene, este una greșită.

Chiar dacă e greu de înțeles, am fost de acord că nu ne-am grăbit în a lua o măsură intempestivă, așa cum au luat-o Ungaria, Bulgaria, Polonia, să interzicem radical. Nu poți. Ne-am dorit să fim în marea familie europeană, avem sprijin, avem și drepturi, avem și obligați.

Cei de la Bruxelles au înțeles foarte bine. Noi am raportat anumite date, anumite stocuri care veneau în media ultimilor cinci ani, mai puțin anul cel mai bun și anul cel mai slab ca media ultimilor cinci ani și, în momentul acela, clar nu s-a văzut o diferență foarte mare între stocuri. E adevărat că a fost și un context nefavorabil, unde am avut un an prost agricol, unde am avut producții mici, și atunci nu aveam cum să avem stocuri foarte mari, și din cifre au apărut că n-am fost impactați, dar noi suntem impactați de cu totul alt domeniu” susține George Scarlat.

”Înțelegem să-i ajutăm pe ucraineni, dar nu poți să-i omori pe fermierii tăi”

George Scarlat a subliniat că fermierii români nu au cum să concureze cu cei ucraineni, din cauza reglementărilor pe care trebuie să le respecte în ceea ce privește utilizarea pesticidelor și a altor substanțe interzise. Senatorul a vorbit chiar de un fenomen de ”acaparare a ceea ce înseamnă capitalul românesc”.

Când vorbim de producție și de alimente sănătoase, să spunem, mai sănătoase, am interzis în piața europeană și chiar ne-am însușit și noi anumite produse cu pesticide, pe partea de tot ceea ce folosim ca inputuri în agricultură. Or, în țări terțe, nemembre ale Uniunii Europene, multe dintre produsele care sunt interzise în Europa sunt folosite de către fermieri. Clar, poți vorbi de tehnologii unde ai costuri la inputuri mai mici, unde poți să obții producții mai mari folosind acele produse interzise astăzi la noi și în momentul acela vii pe o piață comună cu un produs care clar a avut costuri, dincolo de situația nefericită și tragică prin care trece poporul ucrainian.

Înțelegem să fim frați, înțelegem să-i ajutăm, înțelegem să întindem o mână, dar nu poți să-i omori pe ai tăi, pentru că, la un moment dat, vei avea o problemă pe termen mediu și lung cu fermierii. A existat acum câțiva ani de zile, din nou, un fenomen de acaparare a ceea ce înseamnă capitalul românesc”, susține președintele Comisiei pentru Agricultură din Senat.

Un alt element punctat de George Scarlat în cadrul interviului este nevoia fermierilor de predictibilitate și stabilitate legislativă. O altă problemă de competitivitate a fermierului român ține de dobânzile bancare foarte ridicate.

Vrei să obții producții, trebuie să investești. Aici apare problema. Cu ce? Când vrei să te duci la bancă, ai o dobândă scumpă, deci nu poți să fii competitiv cu un alt fermier din piața comună, piața europeană, dar în momentul în care aduci o producție existentă, care avea cu totul altă piață, în bazinul Mării Negre, cu Ucraina era un competitor pe plan mondial și avea cu totul o altă desfacere, alte țări”, a explicat președintele Comisiei pentru agricultură din Senat.

PNL propune restricționarea traficului pentru camioanele de marfă, în weekend

Partidul Național Liberal a depus o propunere legislativă care vizează restricționarea traficului pentru camioanele de marfă și transporturile grele în weekend. Rolul acestei legi ar fi unul de aliniere la legislația europeană, susține senatorul PNL.

Grupul Partidul Național Liberal a depus o astfel de inițiativă cu privire la restricționarea pe perioada de weekend a camioanelor de marfă în general, și nu numai, a transportului greu și, implicit, a celui ucrainian. Totuși, suntem un stat în care ar trebui să respectăm legile. Dacă transportatorului tău îi impui să meargă cu 24 de tone masă netă, atunci, cel ucrainean trebuie să meargă cu tot cu 24 de tone, pentru că drumurile noastre nu suportă mai mult. De ce alor noștri le impui acest lucru, iar pe ceilalți îi primești să intre cu 40 de tone în țară?

Doi, am înțeles că, din punct de vedere al costurilor, nu trebuie să plătească rovinietă sau nu plătesc alte taxe de drum. Ai noștri trebuie să plătească. Este neconcurențial. Pe o perioadă determinată, de șase luni de zile, o faci, dar nu poți să o faci la infinit. Vedem un grad accelerat și un indicator, că sunt accidente grave în care sunt implicați șoferi ucraineni, turci și alții. Aici va trebui să existe o intervenție din punct de vedere legislativ, fie a Executivului, prin OUG, fie prin lege.

Deci, legea este egală pentru toți într-un stat, așa cum este și susține România a fi, stat democratic. Noi avem o inițiativă legislativă care în primă fază va avea un recul și așteptăm în dezbateri, clar, reprezentanții autorităților de transport și bineînțeles a formelor asociative ale transportatorilor, pentru că cel puțin sâmbăta și duminica, în toată Europa, transportul, cu excepția produselor alimentare, animalelor vii – pentru că nu poți să le tragi pe dreapta – și câteva acțiuni care pot circula, restul mărfurilor sunt oprite. Și noi putem să facem acest lucru”, a explicat George Scarlat cum doresc liberalii să rezolve problema transporturilor externe care nu respectă reglementările interne.

”De ce doar noi trebuie să facem concesii?”

Senatorul PNL se arată revoltat de situația în care a ajuns România, în ceea ce privește gradul ridicat de importuri ale produselor agricole. George Scarlat lasă de înțeles că statul român este mult prea permisiv în ceea ce privește apărarea propriilor interese.

Ne uităm la Ungaria și pentru că vorbim de produse alimentare, este a doua țară care furnizează produse agroalimentare României. O țară care este un pic mai mare decât Dobrogea. Este inadmisibil.

Taxa pentru a tranzita doar Ungaria este de 350 de lei, în bani românești. 350 de lei pentru un autoturism. Este de ordinul a 260 – 270 euro pentru un camion. Or noi tot facem concesii. Nu cred că în Ungaria există concesii pentru vreun tir ucrainean. Toată lumea plătește. Nu ai plătit, amenda este de la 1.000 de euro în sus. Legea este respectată de absolut toată lumea. De ce doar noi trebuie să facem concesii?”, a mai spus președintele Comisiei pentru agricultură din Senat. 

Urmărește interviul integral:

Lia Ruscea
Jurnalist Politic
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
O celebră influenceriţă pe TikTok a fost asasinată în fața casei sale. Atacatorul s-a prefăcut...
Povestea care a făcut ocolul lumii. Ce au găsit părinții în camera fiicei lor, în...
FOTO. Ce frumoasă e iubita celebrului fotbalist! Poze hot cu manechinul
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
O fetiță le-a spus părinților că are un monstru în cameră, dar ei nu au...
Vești proaste pentru șoferi! Riscă amenzi de cinci ori mai mari. Greșeala care le poate...
Dieta Monicăi Anghel. A slăbit enorm în ultimii ani: alimentele la care a renunțat total!...
Cine sunt românii care trebuie să plătească "taxa pe lux" pentru locuinţele şi maşinile pe care...
A început livrarea pensiilor pe luna mai. Data exactă când intră banii pe card. Poșta...
O cisternă cu etanol s-a răsturnat pe carosabil, în Vrancea! Șoferul a decedat
Wow sau Bau? Cât de mult le-au schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
China ne bate și la diesel! A creat un motor REVOLUȚIONAR
Răsturnare de situaţie din piaţa muncii. Exodul a luat sfârşit: Procentul românilor care caută activ...
RUINELE unui ORAȘ imens, găsite pe planeta Marte? Cercetătorii, ULUIȚI!
O NOUĂ TAXĂ obligatorie în România. Trebuie să dai banii până pe 30 APRILIE
Vacanța perfectă e în acest oraș. Cea mai bună destinație de mers pe jos
Cine a câștigat a 11-a gală Te cunosc de undeva!. Punctele concurenților de la canapea...
A început livrarea pensiilor pe luna mai. Data exactă când intră banii pe card. Poșta...
Momente pline de emoție în familia Sterp. Getuța a făcut mărturisiri înduioșătoare despre regretata ei...
De ce Lora nu a devenit mamă până la 41 de ani: "Eu mă simt...
BANCUL ZILEI. Un dinamovist merge împreună cu câinele său într-un bar: - Dom’le, incredibil ce...
Vaccinurile au salvat în ultimii 50 de ani cel puțin 154 de milioane de copii