VIDEO EXCLUSIV | Președintele Comisiei de agricultură din Senat: ”Vor exista repercusiuni dacă va fi introdusă din nou creșterea impozitării muncii”

Publicat: 26/07/2023, 19:30
Actualizat: 26/07/2023, 20:17

George Scarlat, senator PNL, dar și președinte al Comisiei pentru agricultură, industrie alimentară şi dezvoltare rurală din Senat, a criticat, la Gândul Exclusiv, o posibilă creștere a impozitării pe muncă în agricultură, construcții și IT, discutată în Coaliție. Acesta susține că, dacă vor fi adoptate noile măsuri fiscale, ”pe termen scurt, vor exista repercusiuni” ce vor avea ”un recul foarte puternic atât în industrie, (…) cât și în construcții”. Senatorul liberal a făcut referire la o posibilă scădere a banilor colectați la buget dacă va crește impozitarea în agricultură și construcții deoarece în aceste domenii se va ajunge la șomaj. ”În prima etapă vor fi 20% din persoane care vor ajunge să obțină șomaj și în fapt o cheltuială tot a statului”, susține George Scarlat. Un alt aspect menționat de senatorul liberal pentru GÂNDUL este că data aplicării acestor noi măsuri fiscale ar putea fi amânată până la începerea noului an fiscal.

Liberalul George Scarlat a explicat pentru GÂNDUL ce efecte pot avea noile măsuri fiscale dezbătute în Coaliție asupra unor domenii precum agricultura sau construcțiile.

Acesta susține că eliminarea facilităților fiscale din agricultură, IT și construcții va conduce la creștere șomajului.

”Sunt, într-adevăr, singurul liberal din acea lege cu privire la scutirea de la plata a o parte a viramentelor pe salarii, mai exact a CAS-ului și a impozitului pe venit, pe salariul minim de bază garantat, cel de 3.000 lei, așa cum era în domeniul construcțiilor și IT-ului, pentru că mai nou, în baza Ordonanței de Urgență 168, salariul minim în construcții a crescut la 4.000 lei.

Eu sper să nu se ajungă la această măsură, întrucât va avea un recul foarte puternic atât în industrie, la cele două coduri, la codurile CAEN clasa 1 și clasa 10, dar și în construcții. Se discută și am văzut în spațiul public și clar în Coaliție au fost dezbateri dacă ar trebui din nou reintroduse, să fie unitar, o impozitare unitară la toate, în toate sectoarele”, a spus George Scarlat.

Scăderea taxelor pentru angajator reprezintă un sprijin direct pentru angajat

Președintele Comisiei pentru agricultură, industrie alimentară şi dezvoltare rurală din Senat susține că aplicarea facilităților fiscale la începutul anului pentru anumite sectoare vulnerabile a reprezentat o măsură stabilizatoare a forței de muncă, eliminarea acesteia crescând riscul creșterii șomajului, dar și al exodului angajaților din agricultură și construcții.

”Prima măsură a fost de stabilizare a forței de muncă, deci de la 01/01/2023, când a intrat în vigoare, s-a văzut în primul trimestru o stabilizare a forței de muncă. Românul, cel care își dorește să muncească, nu a mai fost atât de încântat și mă refer aici strict la industria alimentară și agricultură, să meargă în afară, fie și sezonier, pentru că i-a crescut salariul cu aproximativ 300 și ceva aproape 400 lei, ajungând la un 2.362 lei minim net în mână, față de 1.800 lei aproximativ, cât era salariul minim.

În fapt, sarcina fiscală scăzând pentru angajator, a mers ca sprijin direct, deci beneficiarul direct a fost angajatul. Și chiar dacă, la o primă vedere, nu pare o măsură liberală, ea este o măsură liberală, întrucât a venit, direct sau indirect, să sprijine angajatorul. Nemaiplătind impozite la stat, acele sume obținute prin scutirea de taxe sunt distribuite către angajat”, a mai susținut George Scarlat.

Partidul Național Liberal nu va susține reintroducerea taxelor pe salariul minim garantat

Ținând cont de discuțiile din Coaliție recunoscute și de liberalul George Scarlat, în ceea ce privește aplicarea unor noi măsuri fiscale, senatorul susține că PNL nu dorește reintroducerea taxelor pe salariu minim garantat.

”Nu susțin și eu cred că nici Partidul Național Liberal nu va susține reintroducerea taxelor pe salariul minim garantat. De ce? Pentru că, indirect, nu e un câștig. În fapt, cred că se vor încasa bani mai puțini. Discutând cu sectorul și chiar cu cei din mediul de construcții, au spus că se va ajunge rapid la dezangajări, cel puțin în prima etapă vor fi 20% din persoane care vor ajunge să obțină șomaj și în fapt o cheltuială tot a statului”, a explicat senatorul liberal pentru GÂNDUL.

În ceea ce privește excluderea aplicării noilor măsuri fiscale în domeniul IT, George Scarlat susține că ar putea fi ”discriminatoriu” și că, odată ce elimini facilitățile fiscale în agricultură și construcții, trebuie să o faci și în sectorul IT.

Deși consideră că taxarea suplimentară ”va avea efecte negative, încă de la introducerea ei”, George Scarlat a menționat că se vor face analize asupra impactului noilor măsuri, iar aplicarea lor ar putea începe odată cu ”noul an fiscal”, adică de la 1 ianuarie 2024.

”Să sperăm că nu va fi 1 septembrie. Se vor mai face analize, poate începând cu noul an fiscal. Vor exista dezbateri, poate pe legea bugetului de stat și asigurărilor sociale, vom analiza cu privire la această măsură, dacă într-adevăr va fi, pentru că noi vedem, ca liberali, o altă măsură în care ar trebui, bineînțeles, prin Guvern, inclusiv prin Parlament, prin legislație, dar legislația avem doar să punem în practică din punct de vedere al gradului de colectare.

Cred că aici ar trebui să vină cu o schimbare și o modernizare și o îmbunătățire și clar discutăm de digitalizare. Dar nici astăzi nu avem digitalizare făcută la nivelul ANAF-ului, astfel încât să avem un grad de colectare a taxelor mult mai mare și să acoperim acea nevoie de la buget, pentru că clar bugetul a fost creionat pe anumite încasări, dar se simte un recul de scădere economică, nu numai în România. O vedem din vest, se vede și din Statele Unite ale Americii. Acum, în țările din Vest ale Europei, Germania a declarat recesiune”, a menționat George Scarlat.

”Legea e făcută să apere mai mult angajatul față de angajator”

Liberalul George Scarlat a vorbit despre posibilele noi taxe ca fiind ”o povară pe mediul antreprenorial” și a susținut că principalele temeri pe care aceste măsuri le-ar putea genera în agricultură și construcții sunt legate de menținerea forței de muncă.

”Prima povară a mediului antreprenor este să aibă o resursă umană și nici nu mai discutăm de resursă de muncă mai mult sau mai puțin calificată. Să aibă cine să vină la serviciu, pentru că ăsta este un prim stres pentru antreprenorul român: oare mâine îmi vin toți la serviciu; să te duci să ai un contract în construcții, să spui că pleci cu o echipă de 30-40 de oameni și să te trezești că vin doar 25. Ori, astăzi, legea e făcută să apere mai mult angajatul față de angajator”, atrage atenția George Scarlat, care, în calitate de președinte al Comisiei pentru agricultură din Senat, susține că eliminarea facilităților fiscale din agricultură și construcții va genera repercusiuni rapide.

”Vor exista pe termen scurt repercusiuni dacă va fi introdusă din nou creșterea impozitării muncii în aceste domenii”, a conchis George Scarlat pentru GÂNDUL.

Urmăriți interviul integral:

Lia Ruscea
Jurnalist Politic
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Femeia care apără cerul României. Interviu cu tânăra care se asigură că rachetele rușilor nu...
Veste tristă despre Florin Piersic, la scurt timp după ce fusese externat
FOTO. Cea mai controversată jucătoare WTA din România face ravagii la început de vară! Imagini...
Unde au fugit azi noapte Irinel Columbeanu și Irinuca, direct de la aeroport. Avem imagini...
Ceva se întâmplă în Crimeea: Ucrainenii distrug antiaeriana rusă și par a pregăti terenul pentru...
Babasha a dat lovitura după huiduielile pe Arena Naţională! Anunţul oficial care îi va schimba...
Ce dietă ține Inna, pentru a se menține SEXY! Care sunt alimentele la care a...
Pariul făcut de Laurenţiu, un legumicultor din Oltenia, cu care a dat lovitura. Un kilogram...
Cea mai frumoasă zi, transformată într-o traumă! Zeci de copii au fost implicați într-un accident,...
Kate Middleton, prima apariție publică de când a fost diagnosticată cu cancer! Prințesa de Wales...
Au încins atmosfera la malul mării. Canicula le-a făcut pe vedete să renunţe la haine
La câți KM schimbi uleiul la cutia automată? Cât costă și care e cel mai...
Inteligenţa Artificială utilizată de Israel în Gaza ajută la reducerea victimelor civile, sugerează un expert
CRIPTOTEREȘTRII s-ar putea afla PRINTRE NOI, NEDETECTAȚI! Cine sunt aceștia?
Spunem ADIO marelui ACTOR al ţării! S-a stins încă o stea. Românii l-au iubit enorm
Dulceață de vișine și rubarbă. Delicatesă pentru zilele toride de vară
Ce este creatura cu ochi holbați și dinți ascuțiți care a eșuat la mal. A...
Fotografia sfâșietoare de la priveghiul Ancăi Molnar. Fiul de 14 ani, îndurerat lângă sicriu
Gagea și Alexandra, din nou împreună? Cum a fost sărutul din Camera roșie: „Am avut...
Saveta Bogdan, adevărul despre cererea în căsătorie făcută de Gheorghe Turda. Care este, de fapt,...
BANCUL ZILEI. Ștrulă: - Măi Bulă, familia ta din câte persoane e compusă?
Prima generație cu o rată a cancerului mai mare decât a părinților
×