EXCLUSIV VIDEO | Sute de camioane grele cu tehnică de luptă circulă pe drumurile României. Precizările Ministerului Apărării Naționale

Publicat: 10/06/2023, 16:12
Actualizat: 10/06/2023, 16:26

Un convoi format din mai multe camioane militare se deplasa, sâmbătă după ora prânzului pe A2, pe sensul spre mare, fiind filmat la câțiva kilometri de Fundulea. La solicitarea Gândul, oficialii Ministerului Apărării Naționale (MApN) au transmis celor care au văzut sau vor vedea zilele acestea astfel de transporturi și cred că merg în Ucraina precizări cu privire la natura transportului.

Purtătorul de cuvânt al MApN, generalul de brigadă Constantin Spînu, a explicat, la solicitarea Gândul, că acest transport este unul normal, la finalul Saber Guardian 23, cel mai amplu mare exercițiu militar NATO din România.

Potrivit oficialului, este vorba de faza de redislocare a forțelor care au participat la exercițiul multinațional, iar camioanele grele, încărcate cu echipamente și tehnică de lucru circulă zilele acestea pe drumurile și autostrăzile din România spre garnizoanele de unde provin.

Convoiul surprins în imaginile video de echipa Gândul s-a oprit la o benzinărie OMV de pe A2, la kilometrul 46, să alimenteze, iar la kilometrul 60, pe sens opus, veneau alte 6 TAB-uri.

Cel mai mare exercițiu NATO din România

Timp de 12 zile, din 29 mai, până vineri, 9 iunie, peste 10.000 militari din 12 țări membre NATO și alte două partere – din care peste 5.000 de militari români, au participat la acțiunii în 11 facilități de instruire din țară. Seria bienală de exerciții „Saber Guardian” a început în anul 2013 și vizează intensificarea interoperabilității într-o gamă largă de misiuni pentru forțe din state NATO și partenere.

Potrivit reprezentanților MApN, activitățile de instruire din cadrul acestui exercițiu cuprind deplasări terestre în cadru tactic, forțări ale cursurilor de apă, exerciții tactice cu și fără trageri de luptă (cu tehnica tuturor categoriilor de forțe), parașutări, precum și antrenamente de evacuare și tratament al răniților. De la un exercițiu la altul, „Saber Guardian” s-a materializat într-o platformă pentru dezvoltarea progresivă a procesului de instruire. Creșterea numărului de secvențe de instruire conexate în cadrul „Saber Guardian” a adus creșterea complexității operaționale și a participării militarilor în format multinațional. Din acest an, în „Saber Guardian 23” a fost introdusă și o componentă de pregătire în domeniul apărării cibernetice la care iau parte specialiști din România, SUA și Muntenegru.

Forțele dislocate

Exercițiul a fost planificat de Statul Major al Apărării și este condus de Comandamentul Forțelor Întrunite „General Ioan-Emanoil Florescu”, potrivit datelor MApN, au participat:

  • 12 țări NATO: Albania; Bulgaria; Franța;Grecia; Italia; Muntenegru; Țările De Jos; Macedonia De Nord; Polonia; Portugalia; România; Statele Unite ale Americii ) și 2 țări partenere (GEORGIA Șirepublica MOLDOVA).
  • 10.000 militari (din care peste 5.000 de militari români);
  • 700 de echipamente și tehnică militară;
  • Tancuri, transportoare blindate, sisteme de artilerie, sisteme antiaeriene, echipamente de geniu, elicoptere: AH64, CH47, UH 60, HH60 (USA), IAR 330, SU-25 (BUL), F-16, C-27 SPARTAN, NAVE FLUVIALE.
  • 11 facilități de Instruire pe teritoriul României: Bordușani, București, Cincu, Capu Midia, Fetești, Frecăței, Insula Ialomiței, Mihail Kogălniceanu, Slobozia, Smârdan, Vărsătura-Stânca.

Oficialii MApN anunțaseră la debutul exercițiului că aceste a fost precedat, în cursul lunii mai, de afluirea efectivelor și echipamentelor pe căile de comunicații rutiere, navale și aeriene din țară, către zonele de antrenament, după care va urma etapele defluirii forțelor, din a doua decadă a lunii iunie.

Sursa: MApN

„Saber Guardian 23”, un vârf al pregătirii profesionale, este integrat în complexul de exerciții „DEFENDER 23”, desfășurat de militarii americani din US Army V Corps. „DEFENDER 23” este planificat de Comandamentul Forțelor Armate ale SUA în Europa (USEUCOM) și condus de Comandamentul Forțelor Terestre ale SUA în Europa și Africa (USAREUR-AF). Exercițiul „Saber Guardian 23” este inclus în programul de exerciții de antrenament comun al USAREUR-AF, pentru creșterea interoperabilității forțelor armate din state aliate și partenere.

Madalina Prundea
Absolventă a Universității „Babeș-Bolyai” din Cluj-Napoca, Departamentul de Limbi Moderne Aplicate din cadrul Facultății de Litere, Mădălina mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Cine a ucis-o pe Karen în 1966? Misterul a fost elucidat abia acum, iar descoperirea...
Anunţul momentului! Este vorba despre Florin Piersic
Scandalul care a distrus-o pe faimoasa jucătoare de tenis: tatăl ei, acuzat că a avut...
El este fotbalistul român care a murit în accidentul cumplit de la Băița. Denis nu...
Unei femei i s-a cerut să se târască și să mugească la interviul pentru job....
De necrezut! Pe ce dată pică Paștele în 2025? Se întâmplă asta o dată la...
Boala RARĂ care îl face să pară 'însărcinat' tot timpul. Nici măcar medicii nu se...
Mesaje de Paște 2024. Urări calde și felicitări pentru cei dragi
Ce conținea peștele mâncat de fetița de 4 ani și bunica ei, decedate după ziua...
Program Metrorex și STB de Paște 2024. Cum vor circula mijloacele de transport în Capitală,...
Amante celebre din showbiz-ul românesc! Unele au ajuns în faţa altarului, altele au rămas doar...
La cât timp se face verificarea uleiului? Un detaliu foarte important
Xi Jinping vizitează Franţa, Ungaria şi Serbia pe fondul disputei privind tarifele comerciale din UE
SURPRIZĂ de PAȘTE: o frumoasă PLOAIE de METEORI!
Șoferii nu pot fi obligați prin lege. Gestul la volan pentru care niciun polițist nu...
Daniel Pavel se pregătește de nuntă. Detalii legate de marele eveniment
Felicitări și mesaje de Paște Fericit 2024. Urări frumoase de trimis pe Whatsapp și SMS-uri
Georgiana Lobonț a izbucnit în plâns! "Bebelușii mei..."
Gabriela Cristea, mesaj pentru cei care nu vor primi cozonacii săi de Paște. Care este...
Ce a declarat Florin Piersic de pe patul de spital: "Asta e cel mai important"
BANCUL ZILEI. Profesorul:- Bulă, poți sa-mi spui ce înseamnă abstract?
Urangutan văzut în premieră cum a folosit plante medicinale pentru a se trata