EXCLUSIV VIDEO| Victor Negrescu, despre comasarea alegerilor: ”Încă se evaluează juridic dacă este posibil sau nu. Trebuie să fie de necontestat”

Publicat: 18/03/2023, 09:00

Europarlamentarul PSD Victor Negrescu spune, într-un interviu la GÂNDUL EXCLUSIV, că nu este exclusă posibilitatea comasării alegerilor din 2024, dar subliniază că trebuie să se analizeze cu atenție dacă o astfel de măsură respectă prevederile constituționale. Afirmația sa vine pe fondul unor dispute publice referitoare la neconstituționalitatea comasării alegerilor parlamentare cu cele locale. O altă variantă luată în calcul este comasarea alegerilor parlamentare cu cele prezidențiale.

Cum 2024 va fi anul cu toate cele patru rânduri de alegeri – europarlamentare, locale, parlamentare și prezidențiale -, s-a tot discutat despre o eventuală comasare, fiind vehiculate două posibile scenarii de organizare a acestor scrutine electorale. Prima variantă, cea a organizării alegerilor locale în același timp cu cele parlamentare, a fost susținută de PNL încă de la începutul anului trecut, prin vocea lui Florin Cîțu, atunci lider al partidului, care menționa însă că trebuie căutată calea legală pentru această decizie.

Motivul invocat de liberali pentru a comasa alegerile parlamentarele cu locale este legat de reducerea costurilor suportate din bugetul de stat cu cele patru scrutine electorale. Problema este că această comasare ar reduce din durata mandatului parlamentarilor aleși în 2020, ceea ce ar fi neconstituțional și împotriva recomandărilor Comisiei de la Veneția.

Pe de altă parte, o mutare a datei alegerilor parlamentare cu câteva luni înainte de terminarea mandatului lui Klaus Iohannis ar însemna că tot acesta va numi noul premier. De asemenea, unele voci susțin că suprapunerea celor două campanii îi va motiva în mod direct pe primari să deruleze o campanie electorală puternică.

A doua variantă luată în calcul este comasarea alegerilor parlamentare cu cele prezidențiale, și în acest caz argumentul principal fiind că vor fi reduse costurilor electorale.

Europarlamentarul Victor Negrescu a vorbit în interviul la GÂNDUL EXCLUSIV, despre varianta alegerilor comasate susținută de PSD.

Fie că acele alegeri sunt comasate sau nu sunt comasate, ce este clar este că acele decizii trebuie să respecte prevederile constituționale și legile țării, și nu vrem să mergem pe o zonă în care să luăm o decizie care poate fi la limită pe acest aspect juridic”, susține Victor Negrescu.

Vicepreședintele socialiștilor europeni a subliniat că, în prezent, se fac evaluări, pentru a se vedea dacă se pot organizeze alegeri parlamentare și locale în aceeași zi, fără încălcarea Constituției.

Noi spunem că nu-și dorește nimeni o forțare a Constituției sau a legii pe acest subiect. Dacă se vor identifica soluții legale pentru acest lucru, le putem discuta. În momentul de față, încă se evaluează din punct de vedere juridic dacă este posibil sau nu”, a precizat Victor Negrescu

”Nu vrem ca opoziția să spună că am comasat alegerile pentru unele interese”

Europarlamentarul PSD susține că deși varianta comasării ar reduce costurile organizării separate a celor patru tipuri de alegeri, opoziția ar putea critica posibile avantaje strategice aduse de comasare cel puțin unuia dintre partidele aflate la guvernare.

Ne-am dori să avem costuri cât mai mici pentru organizarea respectivelor alegeri și poate comasarea ar ajuta la acest aspect. În același timp, nu vrem ca opoziția, eventual, să spună că am comasat alegerile pentru că avem nu știu ce fel de interes.

Posibila organizare la limita legii a alegerilor – cum este varianta comasării localelor cu parlamentarele – ar putea aduce contestații la rezultatul votului, din partea celorlalte partide, susține social-democratul.

România are nevoie ca procesul democratic electoral să fie unul foarte transparent și de necontestat de niciun partid politic, pentru că acest lucru ne permite să avem în continuare stabilitatea de care avem nevoie în contextul actual”, a mai spus Victor Negrescu.

Urmărește interviul integral:


CITEȘTE ȘI:

EXCLUSIV VIDEO | Ce înseamnă pentru România amânarea discutării aderării la Schengen? Europarlamentar: ”Dacă nu avem o perspectivă de aderare până la alegerile europene, va fi un obiectiv complicat de atins într-un termen scurt”

EXCLUSIV VIDEO | Ce spune un sociolog despre votul la cele patru rânduri de alegeri din 2024. ”Dacă românii vor vedea că și pentru ei se dezvoltă ceva, vor veni la urne în număr mai mare. Politicienii au o frică legată de cine votează”

Lia Ruscea
Jurnalist Politic
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
VIDEO. Se vinde o fostă vilă a lui Ceaușescu. Cât cere statul pe clădire, după...
Ultimele ore din viața lui Andrei Versace. Pe cine a sunat înainte de a muri...
FOTO. Fotomodelul de 33 de ani se iubește în secret cu jucătorul mai tânăr cu...
Andrei Versace a sunat la Ambulanță, înainte să fie găsit mort în casă: "A avut...
Detaliul care a dus la prinderea criminalului din Brăila. Ce a început să facă după...
S-a transformat total în câteva luni: acuzată că a luat OZEMPIC pentru a slăbi! Vedeta...
Petruţa a plătit 12.000 de euro pe meditaţii şi a fost admisă pe poziţia 71....
Bombă în cazul morții lui Andrei Versace! Cine era cu el în apartament
Când și unde va avea loc înmormântarea lui Andrei Versace. Sicriul cu trupul neînsuflețit al...
Au peste 40 de ani, dar arată ca la 20. Ele sunt vedetele pentru care...
Cele mai ieftine SUV-uri cu transmisie automată. Care sunt rivalii lui DUSTER?
Războiul din Ucraina, ziua 881. Kievul primeşte în august 1,4 miliarde de euro din profiturile...
Obiceiul CIUDAT al lui Darwin! L-a ajutat să trăiască mai mult?
Adio, maestre! Marele actor s-a dus în ceruri. Era iubit și adorat de toți
Marele anunț pentru pensionari. Când vor primi bani în plus
Imagini din apartamentul în care Andrei Versace a fost găsit fără suflare. Ce se observă...
Bombă în cazul morții lui Andrei Versace
Ce i s-a întâmplat Getuței Sterp în timp ce mergea la oi? Tânăra și soțul...
Fratele lui Andrei Versace rupe tăcerea după moartea lui: ”Nu a fost ucis, nu avea...
BANCUL ZILEI. Costică îl întreabă pe Mitică: –De ce porți verigheta pe mâna cealaltă?
Cum a plecat un medic român la război: Tată-meu mi-a dat sabia şi revolverul lui,...