EXCLUSIV VIDEO| Victor Negrescu, despre comasarea alegerilor: ”Încă se evaluează juridic dacă este posibil sau nu. Trebuie să fie de necontestat”

Publicat: 18/03/2023, 09:00

Europarlamentarul PSD Victor Negrescu spune, într-un interviu la GÂNDUL EXCLUSIV, că nu este exclusă posibilitatea comasării alegerilor din 2024, dar subliniază că trebuie să se analizeze cu atenție dacă o astfel de măsură respectă prevederile constituționale. Afirmația sa vine pe fondul unor dispute publice referitoare la neconstituționalitatea comasării alegerilor parlamentare cu cele locale. O altă variantă luată în calcul este comasarea alegerilor parlamentare cu cele prezidențiale.

Cum 2024 va fi anul cu toate cele patru rânduri de alegeri – europarlamentare, locale, parlamentare și prezidențiale -, s-a tot discutat despre o eventuală comasare, fiind vehiculate două posibile scenarii de organizare a acestor scrutine electorale. Prima variantă, cea a organizării alegerilor locale în același timp cu cele parlamentare, a fost susținută de PNL încă de la începutul anului trecut, prin vocea lui Florin Cîțu, atunci lider al partidului, care menționa însă că trebuie căutată calea legală pentru această decizie.

Motivul invocat de liberali pentru a comasa alegerile parlamentarele cu locale este legat de reducerea costurilor suportate din bugetul de stat cu cele patru scrutine electorale. Problema este că această comasare ar reduce din durata mandatului parlamentarilor aleși în 2020, ceea ce ar fi neconstituțional și împotriva recomandărilor Comisiei de la Veneția.

Pe de altă parte, o mutare a datei alegerilor parlamentare cu câteva luni înainte de terminarea mandatului lui Klaus Iohannis ar însemna că tot acesta va numi noul premier. De asemenea, unele voci susțin că suprapunerea celor două campanii îi va motiva în mod direct pe primari să deruleze o campanie electorală puternică.

A doua variantă luată în calcul este comasarea alegerilor parlamentare cu cele prezidențiale, și în acest caz argumentul principal fiind că vor fi reduse costurilor electorale.

Europarlamentarul Victor Negrescu a vorbit în interviul la GÂNDUL EXCLUSIV, despre varianta alegerilor comasate susținută de PSD.

Fie că acele alegeri sunt comasate sau nu sunt comasate, ce este clar este că acele decizii trebuie să respecte prevederile constituționale și legile țării, și nu vrem să mergem pe o zonă în care să luăm o decizie care poate fi la limită pe acest aspect juridic”, susține Victor Negrescu.

Vicepreședintele socialiștilor europeni a subliniat că, în prezent, se fac evaluări, pentru a se vedea dacă se pot organizeze alegeri parlamentare și locale în aceeași zi, fără încălcarea Constituției.

Noi spunem că nu-și dorește nimeni o forțare a Constituției sau a legii pe acest subiect. Dacă se vor identifica soluții legale pentru acest lucru, le putem discuta. În momentul de față, încă se evaluează din punct de vedere juridic dacă este posibil sau nu”, a precizat Victor Negrescu

”Nu vrem ca opoziția să spună că am comasat alegerile pentru unele interese”

Europarlamentarul PSD susține că deși varianta comasării ar reduce costurile organizării separate a celor patru tipuri de alegeri, opoziția ar putea critica posibile avantaje strategice aduse de comasare cel puțin unuia dintre partidele aflate la guvernare.

Ne-am dori să avem costuri cât mai mici pentru organizarea respectivelor alegeri și poate comasarea ar ajuta la acest aspect. În același timp, nu vrem ca opoziția, eventual, să spună că am comasat alegerile pentru că avem nu știu ce fel de interes.

Posibila organizare la limita legii a alegerilor – cum este varianta comasării localelor cu parlamentarele – ar putea aduce contestații la rezultatul votului, din partea celorlalte partide, susține social-democratul.

România are nevoie ca procesul democratic electoral să fie unul foarte transparent și de necontestat de niciun partid politic, pentru că acest lucru ne permite să avem în continuare stabilitatea de care avem nevoie în contextul actual”, a mai spus Victor Negrescu.

Urmărește interviul integral:


CITEȘTE ȘI:

EXCLUSIV VIDEO | Ce înseamnă pentru România amânarea discutării aderării la Schengen? Europarlamentar: ”Dacă nu avem o perspectivă de aderare până la alegerile europene, va fi un obiectiv complicat de atins într-un termen scurt”

EXCLUSIV VIDEO | Ce spune un sociolog despre votul la cele patru rânduri de alegeri din 2024. ”Dacă românii vor vedea că și pentru ei se dezvoltă ceva, vor veni la urne în număr mai mare. Politicienii au o frică legată de cine votează”

Lia Ruscea
Jurnalist Politic
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Una dintre celebrele gemene siameze Abby și Brittany s-a căsătorit. De ce nu au făcut...
Este incredibil ce le-a spus Mirel părinților săi! Au ieșit înmărmuriți după dialogul cu fiul...
FOTO. Ea este cea mai sexy sportivă din culturismul românesc! Are un singur vis: „Asta...
Andreea Bălan a recunoscut tot despre certurile cu Victor Cornea: „Nu există împăcare”
Un bărbat din Ploiești a fost ucis de un individ nemulțumit de cum parcase mașina
Imaginile durerii! Mama Andreei a clacat la înmormântarea fetiței sale. Scene îngrozitor de dureroase pe...
Actriţele din filmele pentru adulţi fără pic de machiaj. Galerie foto FABULOASĂ!
Tatăl criminalului Mirel, în lacrimi după ce şi-a vizitat fiul. "Ne pare rău şi de...
Imagini tulburătoare de la înmormântarea Andreei! Tânăra ucisă Mirel Dragomir va fi condusă astăzi pe...
"Nu pot să-l privesc în ochi!" Tatăl lui Mirel Dragomir, tânărul care a ucis-o pe...
S-au despărţit cu scandal! Cele mai scurte căsnicii ale vedetelor din România
Inspectorii RAR au ieșit la control în trafic. Ce au descoperit? GALERIE FOTO
Actorul Steven Seagal le-a vizitat pe victimele atacului terorist de la Moscova
Boala CIUDATĂ care apare DOAR în creierul oamenilor SĂRACI
Vouchere de 1.900 DE EURO pentru cei care au CASĂ LA CURTE. Anunțul venit chiar...
Vești proaste de la Casa de Pensii. Peste 1,5 milioane pensionari nu vor mai primi...
Geamăna siameză Abby Hensel s-a căsătorit. Imagini cu ea și sora Brittany în rochie de mireasă....
Mama Andreei, prăbușită de durere la înmormântarea fiicei sale, ucise fără milă de studentul la...
Cum a petrecut mama Geta ziua ei de naștere și ce cadouri a primit? „N-am...
Apropiații criminalului din Timișoara, detalii de-a dreptul șocante. Mirel Dragomir și-a agresat și fosta iubită....
BANCUL ZILEI. Tatăl către Bulă: Ce mai e nou pe la școală, băiete?
Topirea calotelor glaciare modifică forma Pământului și îi accelerează rotația