VREMEA în noaptea de Înviere și în prima zi de Paște. Unde vor fi averse și descărcări electrice

VREMEA în noaptea de Înviere și în prima zi de Paște. Unde vor fi averse și descărcări electrice
Publicat: 14/04/2023, 08:00

După zilele însorite, meteorologii spun că vremea de Paște va fi una schimbătoare, marcată de averse și descărcări electrice. Specialiștii Administrației Naționale de Meteorologie (ANM) spun că anul acesta ne apropiem de ceea ce este normal pentru perioada calendaristică în care ne aflăm, respectiv a doua decadă a lunii aprilie.

Directorul general al Administrației Naționale de Meteorologie, Elena Mateescu, a declarat, pentru Gândul, că ziua de duminică va fi marcată de „valori de temperaturi specifice datei din calendar”, iar temperaturile maxime vor fi cuprinse între 15 și 20-21 de grade Celsius.

În noaptea de sâmbătă spre duminică, temperaturile minime vor fi unele pozitive, în cea mai mare parte a țării. Vorbim de temperaturi cuprinse între 1 și 10 grade Celsius, posibil ușor mai coborâte doar în zonele depresionare din estul Transilvaniei. Inclusiv în Capitală vorbim de o minimă pozitivă, de 7-9 grade Celsius.

Ziua de duminică aduce valori de temperaturi specifice datei din calendar, cu maxime care se vor încadra, în general, între 15 și 20-21 de grade Celsius.

Este posibil ca, în mod deosebit, începând din orele după-amiezii, să vorbim de perioade în care înnorările pot fi unele accentuate, averse însoțite de descărcări electrice, în special în partea de sud-est și centru a țării.

În Capitală, duminică, va fi o maximă de 16-18 grade Celsius și, de asemenea, și în București, începând de după-amiază, posibil înnorări temporar accentuate și perioade în care să consemnăm averse”, a spus meteorologul.

„Încălzirea vine la pachet cu fenomene de instabilitate atmosferică”

Întrebată dacă zilele acestea vor exista și ninsori în unele zone ale țării, meteorologul Elena Mateescu a specificat că nu este cazul, deoarece „vremea este una mai caldă”.

„Vorbim, în mod deosebit, pe fondul acestei încălziri, în special și pentru ziua de vineri, de temperaturi în creștere în cea mai mare parte a țării, cu valori de 14 și 24 de grade Celsius. Ne apropiem de maxima unei zile de vară, care înseamnă 25 de grade Celsius.

Inclusiv în Capitală, vineri, avem o maximă de 22-24 de grade Celsius, valori care sunt mai ridicate decât perioada din calendar.

În mod obișnuit, ar trebui să avem valori cuprinse între 13 și 19-20 de grade Celsius. Încălzirea vine la pachet, însă, cu fenomene de instabilitate atmosferică, care aduce averse cu caracter torențial, averse însoțite de descărcări electrice, posibil intensificări ale vântului, ce pot lua local aspect de vijelie și cantități de apă care pot depăși 25-30 de litri pe metru pătrat”, a precizat Elena Mateescu.

”Tradiția potrivit căreia cum va fi vremea de Florii, așa va fi de Paște, s-a respectat”

În ceea ce privește anii în care a fost cel mai frig și cel mai cald de Paște, directorul ANM a precizat că „depinde de datele în care au căzut Sărbătorile Pascale”.

„Putem să spunem că, în anul acesta, ne apropiem de ceea ce este normal pentru perioada din calendar, adică pentru a doua decadă a unei luni aprilie. Cu siguranță au fost alternanțe de vreme mai caldă, cel puțin în acest an, 2023. Tradiția potrivit căreia cum va fi vremea de Florii, așa va fi de Paște, s-a respectat.

În 2017, zilele de 16 și 17 aprilie, zilele Sfintelor Sărbători Pascale, au fost caracterizate de o vreme mai caldă, în special în partea de sud a țării, acolo unde valorile de temperaturi la nivelul maximelor au înregistrat 24 de grade Celsius la Giurgiu, iar în Capitală, la Afumați și Băneasa am avut 21 de grade Celsius.

Cel mai timpuriu Paște l-am avut pe 15-16 aprilie, în 2012, cu valori de temperaturi maxime de 21 de grade Celsius la Giurgiu, iar la Turnu Măgurele și în Capitală au fost 16-17 grade Celsius.

În 2020, a fost o vreme mai rece, cu valori la nivelul maximelor de 13 grade Celsius la Sulina, Constanța, și 29 de grade Celsius la Calafat și Drobeta-Turnu Severin. În general, perioada aceasta este una destul de capricioasă în anotimpul de primăvară.

În 24-25 aprilie, mai târziu, în ultima decadă, în 2022, a fost o vreme foarte călduroasă, cu valori care au atins 27 de grade Celsius. Am avut și la șapte stații recorduri ale temperaturilor minime, în noaptea de Înviere, la Călărași, Întorsura Buzăului, Oltenița, Rădăuți, Târgu Secuiesc.

În 5-6 mai, în 2013, am avut 28 de grade Celsius la București. În 2021, pe 2-3 mai, de asemenea, 30 de grade Celsius am avut la București, a fost o zi deosebit de caldă”, a explicat directorul ANM.

„Toată săptămâna 17-21 aprilie va fi caracterizată de ploi, în cea mai mare parte a intervalului”

Meteorologul a precizat că anii cu cele mai calde luni aprilie au fost „2018, cu o abatere termică pozitivă de 4,6 grade Celsius, urmat de 2000, 2016, cu 2,7 grade Celsius, iar anii cei mai reci au fost 1997, cu o abatere termică negativă de -4,1 grade Celsius și, iată, a patra lună aprilie, cea mai recentă, 2021, cea mai rece, cu abatere termică pozitivă de -2,3 grade Celsius”.

În ceea ce privește prima săptămână după Paște, Elena Mateescu a menționat că, luni, vor fi maxime care se vor situa între 10 și 18 grade Celsius.

„De asemenea, vor fi înnorări temporare în majoritatea regiunilor, dar, în mod deosebit, în partea de vest, sud-vest a țării. Practic, toată săptămâna 17-21 aprilie va fi caracterizată de ploi, în cea mai mare parte a intervalului, fenomene de instabilitate temporar accentuată și cantități mai importante de precipitații.

Din punct de vedere termic, va fi o vreme normală, pentru că valorile de temperaturi la nivelul maximelor se vor situa frecvent între 10 și 18-19 grade Celsius, iar minime, de asemenea, între 5 și 9-10 grade Celsius.

În București, vor fi maxime între 12 și 15 grade Celsius și minime pe parcursul nopților între 7 și 9 grade Celsius”, a spus directorul ANM.

Cea mai mare temperatură în aprilie, la București, nedepășită din aproape 90 de ani

Potrivit datelor ANM, temperatura maximă absolută a lunii aprilie, la Bucureşti, este de 34,4 grade Celsius, înregistrată la staţia meteorologică Bucureşti-Filaret, în 26 aprilie 1934.

La stația meteorologică Bucureşti-Băneasa, maxima absolută a fost înregistrată în 6 aprilie 1998 și are valoarea de 32,2 ºC, iar la Bucureşti-Afumaţi, aceasta s-a înregistrat în 17 aprilie 1956 și este 31,6 ºC.

Printre anii cu cele mai calde luni aprilie se numără 1968, 1989, 2000, 2016 și 2018.

De cealaltă parte, temperatura minimă absolută a lunii aprilie în România este -26 de grade Celsiusşi a fost înregistrată în zilele de 1, 3, 4, 8 şi 15 aprilie 1940, la staţia meteorologică Vârful Omu.

Temperaturi minime foarte scăzute, în luna aprilie, s-au mai înregistrat și în anii 2003, 1997, 1963, 1957,1954, 1929.


CITEȘTE ȘI:

Prognoza ANM: Cum va fi vremea de Paște și de 1 Mai 2023. Meteorologii au anunțat în ce zone va ploua în România

COD GALBEN de ploi și vânt puternic. Harta zonelor afectate

Ninge ca-n povești cu câteva zile înainte de Paște. Drumarii intervin pe DN 67C, la Rânca, și în Vâlcea | VIDEO

Bianca Iliescu
Bianca Iliescu și-a început cariera jurnalistică în 2019, la Prima TV, unde a lucrat ca redactor de știri externe pentru jurnalul "Focus". Ulterior, mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Una dintre celebrele gemene siameze Abby și Brittany s-a căsătorit. De ce nu au făcut...
VIDEO EXPLOZIV | Lider PNL, surprins când o posedă în mașina de serviciu pe tanti...
FOTO. Ea este cea mai sexy sportivă din culturismul românesc! Are un singur vis: „Asta...
Andreea Bălan a recunoscut tot despre certurile cu Victor Cornea: „Nu există împăcare”
„Hammer time”: O bombă de fabricație franceză lansată de ucraineni distruge o clădire plină de...
Este incredibil ce le-a spus Mirel părinților săi! Au ieșit înmărmuriți după dialogul cu fiul...
Actriţele din filmele pentru adulţi fără pic de machiaj. Galerie foto FABULOASĂ!
Vremea 1 - 29 aprilie 2024. Începem săptămâna cu 31 de grade Celsius. Meteorologii se...
Ies la iveală noi detalii despre Mirel Dragomir, ucigașul Andreei. Tânărul este cunoscut pentru agresivitate:...
Tatăl Andreei, studenta la Medicină, ucisă cu bestialitate, nu s-a putut dezlipi de sicriul cu...
S-au despărţit cu scandal! Cele mai scurte căsnicii ale vedetelor din România
Inspectorii RAR au ieșit la control în trafic. Ce au descoperit? GALERIE FOTO
Actorul Steven Seagal le-a vizitat pe victimele atacului terorist de la Moscova
Boala CIUDATĂ care apare DOAR în creierul oamenilor SĂRACI
Intră în vigoare de la 1 APRILIE. Schimbarea care afectează direct extrem de mulți români
Capcana STB pentru șoferii nesimțiți. Nimeni nu mai scapă
Geamăna siameză Abby Hensel s-a căsătorit. Imagini cu ea și sora Brittany în rochie de mireasă....
Mama Andreei, prăbușită de durere la înmormântarea fiicei sale, ucise fără milă de studentul la...
Cum a petrecut mama Geta ziua ei de naștere și ce cadouri a primit? „N-am...
Tatăl lui Mirel Dragomir, despre crima sângeroasă comisă de fiul său: "Nu pot să-l privesc...
BANCUL ZILEI. Tatăl către Bulă: Ce mai e nou pe la școală, băiete?
Test de cultură generală. Care a fost prima țară care a trecut la ora de...