După ce jurnalistul și realizatorul TV Marius Tucă a postat pe canalul său de YouTube – Marius Tucă Show – un comentariu video în care a criticat decizia Biroului Electoral Central (BEC) de a-l elimina pe Călin Georgescu din cursa pentru fotoliul de la Cotroceni, membrii Consiliului Național al Audiovizualului (CNA) au hotărât, în ședința publică din data de 26 martie 2025, să emită o decizie privind ordinul de eliminare a „conținutului ilegal”.
În urma ședinței CNA s-a stabilit că intervenția jurnalistului Marius Tucă a încălcat prevederile art. 3 alin. (2) din Legea audiovizualului.
„Consiliul a hotărât să emită decizii privind ordinul de eliminare a conținutului ilegal pentru materiale audiovizuale care încalcă prevederile art. 3 alin. (2) din Legea audiovizualului, identificate pe platforma de partajare a materialelor video YouTube:
Ordinul de eliminare a „conținutului ilegal” a fost propus de Valentin Jucan, membru CNA, pentru încălcarea articolul 3, alineat 2, din Legea Audiovizualului, care precizează: „Toţi furnizorii de servicii media audiovizuale au obligaţia să asigure informarea obiectivă a publicului prin prezentarea corectă a faptelor şi evenimentelor şi să favorizeze libera formare a opiniilor.”
Totuși, în urma acestei decizii tranșante a CNA se ridică și un mare semn de întrebare, referitor la „conținutul ilegal” al postării video a lui Marius Tucă și la „fundația” pe care s-au bazat membrii Consiliului Național al Audiovizualului atunci când au analizat respectiva postare.
În cazul lui Marius Tucă, nu a fost vorba despre o astfel de emisiune care să intre în atenția CNA, ci doar despre un punct de vedere al acestuia, un comentariu asumat, exprimat printr-o postare video.
Speța „CNA vs. Marius Tucă” este cu atât mai interesantă cu cât Curtea Europeană a Drepturilor Omului (CEDO) stabilește că presa are nu doar dreptul, ci și obligația de a critica autoritățile publice, iar libertatea de exprimare a jurnaliștilor trebuie să fie protejată constant. În același timp, CEDO a atras în repetate rânduri semnale de alarmă și a precizat că autoritățile publice trebuie să se abțină de la orice acțiuni care ar aduce atingere libertății de exprimare.
De altfel, în rezoluția din 25 noiembrie 2020, Parlamentul European a atras atenția că libertatea de exprimare a jurnaliștilor este esențială în orice stat democratic.
„Parlamentul European își exprimă îngrijorarea profundă și continuă cu privire la situația libertății mass-mediei în UE în contextul abuzurilor și atacurilor încă comise împotriva jurnaliștilor și a profesioniștilor din mass-media din unele state membre din cauza muncii acestora, precum și cu privire la denigrarea publică și vulnerabilitatea din ce în ce mai mare a acestei profesii, care afectează în special jurnalismul local, de investigație și cel transfrontalier.
Subliniază că, în conformitate cu recomandarea Consiliului Europei din 7 martie 2018 privind pluralismul mass-mediei și transparența proprietății în mass-media, statele membre au obligația pozitivă de a încuraja un mediu favorabil libertății de exprimare, offline și online, în care fiecare persoană să își poată exercita dreptul la libertatea de exprimare și invită statele membre să acorde tot sprijinul acestei recomandări și să o aprobe”, s-a precizat în rezoluție.
În data de 14 martie 2025, în videoclipul postat sub titlul „Democrație a fost călcată în picioare”, Marius Tucă a spus că încă nu-i vine să creadă cum a fost dată o „lovitură de stat” în România și că „iluștrii anonimi” de la BEC au venit „într-o seară” și „ne-au tăiat lumina, au tăiat democrația”.
„Dispreț față de lege și de oameni”, a conchis Marius Tucă, „o călcare în picioare a democrației” în România.
„Bună dimineaţa, mie tot nu-mi vine să cred cum au dat ăştia lovitura de stat, nu ăştia de la Curtea Constituţională, că ăştia au fost… adică te aşteptai de la ei.
Dar cum au dat ăştia de la BEC, nişte iluştri anonimi puşi să redactezi înainte de a da hotărârea. Au venit aşa într-o duminică seara şi ne-au tăiat lumina, au tăiat democraţia, au tăiat ce mai rămăsese din statul ăsta şi aşa mafiot.
Atâta bătaie de joc, eu n-am… atât… atâta dispreţ faţă de lege, faţă de oameni, nu mai vorbesc faţă de un candidat care, repet, a 100-a oară, a venit cu mâinile în buzunar de pe stradă, să se lupte cu tot sistemul. Sigur, acuma sunt foarte mulţi candidaţi, nu mai log de semnături, mă interesează atât de puţin asta, cel puţin deocamdată şi ar trebui să ne intereseze chestiunile esenţiale, cum a fost această lovitură de stat dată de reprezentanţii partidelor.
Aşadar, o să mă tot întorc la ideea de libertate în România în fiecare zi şi la ideea de lovitură de stat. Ştiţi că se una se anulează pe cealaltă, adică ce a făcut acum BEC-ul, Biroul Electoral Central, e un lucru peste care nu putem trece niciodată. Turul doi înapoi!”, a spus Marius Tucă în videoclipul care a dus la decizia CNA.
Narcisa Iorga – fost membru al Consiliului Național al Audiovizualului – a declarat, în exclusivitate pentru Gândul, că libertatea de opinie „poate fi limitată printr-o lege aplicabilă de 11 persoane, care nu au ca obligație experiența în jurnalism”.
„Din pacate, libertatea de opinie, în România, poate fi limitată printr-o lege aplicabilă de 11 persoane, care nu au ca obligație experiența în jurnalism. Or, jurnalismul reprezintă definiția libertății de opinie. Libertatea de opinie este garantată prin Carta Drepturilor Omului, art. 11, astfel:
Din păcate, în țara noastră, până și Carta Drepturilor Omului este negociabilă politic. Legea audiovizualului a fost modificată în sensul reglementării drastice a mediului online printr-un proiect adoptat de guvernul Florin Cîțu, liberal, în cazul în care a uitat cineva, chiar în ultima ședință dinaintea dezbaterii moțiunii de cenzură, care l-a demis.
Apoi, a fost adoptată cu bucurie de parlamentari din toate partidele. Acum, CNA, cu cei 11 membri ai săi, din care doar doi sunt foști jurnaliști, nu face decât să aplice o lege pe care unii o pot considera strâmbă, pe care alții o pot considera dreaptă, dar care dă puteri uriașe asupra conținutului online, mai mari decât asupra audiovizualului pentru care, în fapt, instituția CNA a fost creată. Legea audiovizualului modificată limitează, în mod cert, libertatea de opinie.
Scopul este, acum, să fie liniște în campania electorală. Mijloacele prin care se obține această liniște nu mai contează, câtă vreme există și o lege care atestă și, deci, scuză aceste mijloace”, a declarat Narcisa Iorga, în exclusivitate pentru Gândul.
Contactat de Gândul, Radu Herjeu, fost membru CNA, a explicat – în exclusivitate – că trebuie reținut un cuvînt-cheie din articolul invocat de CNA în luarea acestei decizii care a stârnit discuții aprinse în spațiul public.
„Din punctul meu de vedere, «obiectiv» este cuvântul-cheie din articolul invocat de CNA pentru ordinul de eliminare a fragmentului de emisiune (articolul 3, alineatul 2 din Legea Audiovizualului).
S-a considerat, cel mai probabil, că afirmațiile respective ale moderatorului reprezintă o opinie subiectivă, o evaluare proprie a unor fapte, care depășea cadrul firesc al libertății de interpretare a unui eveniment, în contextul în care conțineau acuzații foarte grave la adresa unei instituții și, implicit, a membrilor ei.
În mod firesc, legislația solicită să existe o contrabalansare a unor astfel de afirmații cu caracter personal, care atârnă greu în formarea opiniilor telespectatorului, tocmai pentru că aparțin moderatorului, deci cel privit a fi «imparțial», prezentarea punctului de vedere al celor care, în acest caz, fuseseră acuzați de, practic, subminarea statului de drept, nu doar pe fond (adică evaluarea corectitudinii morale a deciziei BEC), ci și pe formă (dreptul legal al lor de a lua o asemenea decizie).
Lipsind acest punct de vedere în emisiune, s-a considerat că informarea publicului nu poate fi considerată obiectivă, ea nefavorizând «libera formare a opiniilor acestuia».
Ideea este că, dacă se întâmpla la TV, Marius Tucă ar fi primit și minim 10.000 de lei amendă”, a declarat Radu Herjeu, în exclusivitate pentru Gândul.
După decizia surprinzătoare a CNA, Marius Tucă l-a avut ca invitat – în emisiunea Marius Tucă Show, difuzată pe canalul de YouTube Gândul – pe Adrian Severin, fost ministru de Externe al României.
Marius Tucă a spus că, de două zile, CNA a lăsat deoparte televiziunile și analizează conținut postat pe platforma YouTube, Facebook sau TikTok.
„(…) Eliminarea clipului pentru început. E primul pas spre democrație, după aia urmează alți pași”, a spus Marius Tucă, ironic, la începutul emisiunii, citându-l apoi pe Vasile Bănescu, membru CNA.
«Personal, consider că a contrazice o instituţie în decizile ei nu face parte din fişa postului unui jurnalist obiectiv».
Adrian Severin a spus că ar fi foarte bine dacă Marius Tucă ar primi de la CNA și o „listă cu termeni aprobați, cu termeni interziși”.
„Vi s-a dat o orientare, un jurnalist nu critică instituțiile statului într-o democrație”, a punctat Adrian Severin.
„Oamenii ăștia se duc acolo (n.red. – la CNA), dar ei nu înțeleg meseria de jurnalist, înainte de a înțelege altceva”, a completat Marius Tucă, iar Adrian Severin a recunoscut că l-a luat prin surprindere o astfel de decizie tranșantă.
„Eu n-am trăit comunismul în anii lui de început, revoluționari, radicali, am trăit pe la mijloc și sfârșitul. Auzeam că existau asemenea politruci, asemenea securiști și mă întrebam cum pot fi oamenii așa de răi, nu-mi venea să cred. (…) Este pentru prima oară – și nu vreau să spun că era o democrație înfloritoare în timpul lui Ceaușescu –, dar așa ceva, astfel de lucruri efectiv nu se întâmplau”, a conchis Adrian Severin, fost ministru de Externe al României.
Jurnalistul Marius Tucă a comentat și pe canalul său de TikTok decizia susprinzătoare a CNA, spunând că libertatea de expresie este „în pericol” în România și invitându-l pe Vasile Bănescu – membru CNA – să își dea demisia din Consiliul Național al Audiovizualului și să învețe ce înseamnă „meseria de gazetar”.
„CNA cere scoaterea clipului în care Marius Tucă a vorbit de lovitura de stat. Vedeți, că tot vorbeam despre libertatea de expresie. Nu degeaba a venit JD Vance până la Munchen să le spună europenilor – și arătând cu degetul spre România – că se încalcă libertatea de expresie, că se încalcă dreptul la vot. (…)
Deci eu am conținut ilegal, da? Dați-mi voie să vă spun că eu, în 35 de ani de meserie, meseria de gazetar, pe care am făcut-o și în presa scrisă, unde am fost 22 de ani directorul unui cotidian, și în televiziune, și în radio, și pe YouTube, și pe TikTok, eu nu am auzit o enormitate mai mare.
Dar, ca să vedeți despre ce vorba cu adevărat, haideți să vă citesc din mărturia lui Vasile Bănescu, un domn care a fost la Patriarhie, să-i dea Dumnezeu sănătate -Domnul fie cu tine, Bănescu! – și acum e la CNA din partea PSD. Sunteți atenți? Sunteți atenți? Sigur? N-ați auzit ceva mai tare în viața vieilor voastre.
Libertatea de expresie este în pericol mare în România, dacă asta se întâmplă acum și, mai ales, i se întâmplă unui ziarist ca mine. Ca mine, pentru că îmi fac meseria asta de 35 de ani, în cele mai înalte forme, dacă vreți.
Vasile Bănescu: «Personal, consider că a contrazice o instituţie în decizile ei nu face parte din fişa postului unui jurnalist obiectiv».
Poftim? Să vă mai citesc o dată, poate n-ați auzit, n-ați înțeles bine (n.red. – repetă afirmația lui Vasile Bănescu, membru CNA).
Bănescu, mâine la reeducare, la 7 dimineața, vii să te învăț ce înseamnă meseria de gazetar. Și trebuie să te dezvăț de a cenzura. Ceea ce spui tu aici este o definiție a cenzurii.
Deci, îți iei frumos merindele, un sendviș, un măr și mâine dimineață, la ora 7, vii la cursuri de reeducare. Mai ales, trebuie să înveți ce înseamnă meseria de gazetar. Nu ai ce să cauți acolo (n.red. – la CNA), mâine să îți dai demisia. Habar nu ai ce înseamnă meseria de gazetar, ce înseamnă libertatea de expresie și tu judeci ziariștii, mă judeci pe mine? Doamne ferește! Turul 2 și țara înapoi!”, a spus Marius Tucă pe canalul său de TikTok.
Citește și: