Exclusiv. Există o legătură între cazurile de Covid-19 și cele de hepatită atipică la copii? Ipotezele prezentate de Ștefan Dascălu, cercetător român la Oxford

Exclusiv. Există o legătură între cazurile de Covid-19 și cele de hepatită atipică la copii? Ipotezele prezentate de Ștefan Dascălu, cercetător român la Oxford
Publicat: 27/04/2022, 16:00
Actualizat: 27/04/2022, 16:12

Ștefan Dascălu, cercetător român la Oxford, specializat în imunologie, a explicat pentru gandul.ro ce înseamnă, în momentul de față, cazurile de hepatită atipică, severă, apărute la copii. Cercetătorul a punctat câteva ipoteze care ar putea fi piste de urmărit pentru  astfel de cazuri.   

Reamintim că, în țara noastră,  hepatita acută de origine necunoscută a fost identificată la o fetiță de 5 ani din zona București Ilfov, în timp ce 169 de astfel de cazuri au fost înregistrate în 11 țări, potrivit Ministerului Sănătății. Dintre cazurile de hepatită acută, cel puțin un copil a murit și 17 copii au avut nevoie de transplant hepatic, a anunțat OMS într-un comunicat de presă, potrivit CNN.

Trecem de la o epidemie de Covid la una de hepatită?

„La momentul de față au fost raportate cazuri de hepatită atipică la copii în întreaga lume. Fenomenul respectiv a fost identificat prima oară chiar aici în Marea Britanie unde au apărut aceste cazuri de hepatită la copii și, din păcate, unele dintre aceste cazuri chiar au fost atât de grave încât copiii respectivi au necesitat transplant hepatic. A existat chiar și un deces. Cauzele încă nu le cunoaștem cu exactitate, dar cel mai probabil ese vorba despre o infecție cu un adenovirus, deci un alt tip de virus care poate cauza și aceste manifestări gastrointestinale foarte severe, uneori chiar cu complicații hepatice, cum este și cazul aici.

Încă se cercetează acest lucru, tocmai pentru a stabili exact cauza și pentru a ști cum să gestionăm situația mai departe și cum să administrăm cel mai bun tratament în caz că se întâmplă acest lucru. Încă nu am putea vorbi neapărat despre asfel de cazuri. În primul rând, trebuie să știm dacă este de natură infecțioasă, cel mai probabil este, dar după cum spuneam trebuie să stabilim cu exactitate cauzele.” 

 Care sunt particularitățile acestor adenovirusuri și ce ar trebui să știm despre ele?

„Sunt o grupă mare de virusuri care adesea la om cauzează infecții, fie asimptomatice, fie cu manifestări ale răcelii sezoniere. Unele tipuri de adenovirus cauzează infectii gastrointestinale și într-adevărar, pentru copii, sunt a treia cea mai comună cauză de manifestări gastrointestinale severe. Deci, din acest motiv, practic trebuie să avem grijă și să le comunicăm copiilor importanța igienei, spălatului pe mâini. Din această perspectivă, virusul acesta care este bănuit că ar fi cauzat aceste forme severe, în general nu cauza manifestări grave, în niciun caz nu se vorbea de hepatită sau de alte lucruri de genul acesta.

Ipoteze sunt câteva pentru motivul pentru care un astfel de virus ar cauza aceste manifestări grave, printre care chiar limitarea expunerii copiilor la acest germen în timpul pandemiei Covid-19 din cauza măsurilor restrictive și de sănătate. Practic, copiii nu au mai intrat în contact cu virusul în fereastra de timp în care ar fi contactat virusul și nu ar fi dezvoltat simptome. Și asta este o posibilitate. Alta ar fi o infecție anterioară cu Covid -19.

Deci, dacă un copil ar fi avut o infecție cu Covid-19 și ulterior a intrat în contact cu acest virus, ar fi dezvoltat o simptomatologie severă. Încă nu cunoaștem această cauzatlitate. Rămâne de văzut dacă este vorba despre acest adenovirus și dacă nu există altă posibilitate pentru aceste manifestări grave de hepatită”, a explicat Ștefan Dascălu.

Vaccinurile împotriva Covid-19 și cazurile de hepatită atipică

Ștefan Dascălu infirmă un mit despre care spune că circulă pe rețelele de socializare, în ceea ce privește legătura dintre vaccinurile Covid-19 și cazurile de hepatită atipică în cazul copiilor. 

„Un alt subiect care a început să circule, din nefericire, pe internet și nu numai este că vaccinurile Covid ar fi cauzat acest lucru și trebuie să excludem din start această ipoteză pentru că majoritatea copiilor care au suferit astfel de simptome nu au fost vaccinați împotriva copiilor. Atenție, vorbim de foarte mulți copii sub vârsta de 5-6 ani care, din nefericire, au dezvoltat această simptomatologie severă și au dezvoltat hepatită”, conchide cercetătorul Ștefan Dascălu.

169 de cazuri de hepatită severă de cauza necunoscută

Biroul Regional OMS pentru Europa a raportat pana la data de 21 Aprilie 169 de cazuri de hepatită severă de cauza necunoscută (nu au fost detectate virusurile hepatitice cunoscute pană în prezent), înregistrate la copii cu vârsta între 1 luna și 16 ani. Acest cazuri au prezentat insuficiență hepatică, adesea severă, niveluri ridicate ale enzimelor care indică citoliza hepatică și icter

Potrivit ministerului Sănătății, din cele 169 de cazuri înregistrate în lume, la 74 de cazuri a fost detectată prezența adenovirusului F41.

Mara Răducanu
Mara Răducanu este jurnalist de eveniment. A terminat Facultatea de Jurnalism și Științele Comunicării din București și a lucrat la mai multe publicații, mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Vedeta de filme pentru adulți Jenna Jameson a mai primit o lovitură după ce medicii...
IMAGINILE DURERII 😢 Mama lui Costel Corduneanu s-a prăbușit de durere când a văzut sicriul...
FOTO. Ea e bomba sexy pentru care a divorțat Paszkany! Imagini incendiare cu noua iubită...
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Românca al cărei nume este gravat pe mașinile Tesla se luptă acum cu Elon Musk....
Locul de poveste unde se va muta Kate Middleton, după diagnosticul de cancer. Prințesa de...
Alimentul-minune pe care japonezii îl mănâncă înainte de a merge la somn. Se trezesc fericiți...
Cum s-a schimbat viața "europenilor" din Siliștea Gumești, după aderarea la UE: "Noi avem nici...
Ultimul mesaj al Anei, gravida dispărută în drum spre casă: Eu...
Costel Corduneanu va fi înmormântat într-un sicriu de lux! Prețul lui atinge sume de ordinul...
Amante celebre din showbiz-ul românesc! Unele au ajuns în faţa altarului, altele au rămas doar...
Poate fi anulat permisul auto dacă nu ai condus mașina mai mult de 2 ani?
Un inginer Boeing spune că producătorul american de avioane a ignorat îngrijorările legate de siguranţă:...
S-a aflat ADEVĂRUL: de ce NU se vrea UN LEAC pentru cancer?
S-a dat interdicție totală în România din data de 3 Mai. Decizia este finală şi...
Mașina preferată a românilor dispare. Nu se va mai găsi deloc în Europa
A nins în România! Imagini cu florile de aprilie acoperite de stratul de omăt: „Iarna...
Mădălin s-a izbit de un copac când a aflat că iubita îl înșală! Ireal ce...
Tavi Clonda s-a săturat de jignirile din mediul online! Artistul intenționează să îi blocheze pe...
De ce Denisa Tănase nu a devenit mamă până la 37 de ani: " Îmi...
BANCUL ZILEI. La ușa lui Bulă sună un neamț.- Nu vă supărați, mă puteți găzdui...
Corpurile femeilor au devenit „câmpuri de luptă”, avertizează ONU