Anchetatorii care îl cercetează pe Horațiu Potra au declanșat o serie de expertize speciale care privesc zecile de arme militare descoperite în casa mercenarului, în urma perchezițiilor declanșate, la sfârșitul lunii februarie, de procurorii Parchetului General. Criminaliștii caută detalii care ar putea aduce mai multă lumină în dosarul mercenarilor care plănuiau să declanșeze haosul în Capitală, prin metode de inspirație militară.
Horațiu Potra este urmărit internațional după ce, la data de 28 februarie, a primit un mandat de arestare preventivă, în lipsă, de la magistrații Înaltei Curți de Casație și Justiție, în dosarul în care este acuzat de tentativă la comiterea unor acțiuni împotriva ordinii constituționale, nerespectarea regimului armelor și munițiilor și nerespectarea regimului materiilor explozive.
În urma unei percheziții care a vizat locuința cunoscutului mercenar, anchetatorii au descoperit un important arsenal. Este vorba despre peste 40 de încărcătoare, de la arme letale, de diferite calibre, 51 de grenade militare, ofensive și defensive, 44 de bucăți de lovituri de lansator de grenadă, 21 de pistoale letale, majoritatea calibrul 9X19mm, șapte pistoale mitralieră de calibru 7,62 mm, inclusiv Kalașnikov, peste 20 de cutii cu muniție letală, șase piese de arme, patru materiale explozive, două aruncătoare/lansatoare de grenade, precum și veste antiglonț. De asemenea, au fost găsite sume mari de bani și lingouri de aur.
Surse judiciare au declarat, pentru Gândul, că fiecare armă de foc va fi supusă unor expertize criminalistice. Polițiștii încearcă să afle, printre altele, cui au aparținut armele respective și dacă au fost folosite la comiterea de infracțiuni, atât pe teritoriul României, cât și în străinătate. În acest sens, se va trage cu ele, iau urmele unice imprimate pe suprafața gloanțelor vor fi introduse într-o bază de date internațională.
Totodată, spun sursele citate, criminaliștii vor ridica toate amprentele de pe suprafețele armelor de foc. În felul acesta, există șanse mari să se stabilească dacă Horațiu Potra le-a obținut de la persoane din mediile infracționale și, mai mult decât atât, s-ar putea elucida chiar și modul în care au fost introduse în țară.
Sursele citate au mai precizat că, după finalizarea tuturor expertizelor criminalistice, armele ar putea fi distruse, însă, cel mai probabil, instanța va decide trecerea lor în custodia Armatei.
Șeful mercenarilor, Horațiu Potra, fiul său și o rudă au fost dați în urmărire de autorități, după ce Înalta Curte de Casație și Justiție a emis mandate de arestare preventivă, în lipsă, pentru aceștia.
CITEȘTE ȘI:
Horațiu POTRA, refugiat în orașul mercenarilor. Ce caută la Dubai șefii armatelor private