Dat în urmărire de autoritățile române, Horațiu Potra s-ar fi refugiat la Dubai, după ce a reușit să dispară înainte ca procurorii Parchetului General să găsească în casa lui arme automate, pistoale, grenade, lingouri de aur și o sumă uriașă de bani. Surse judiciare au explicat de ce ar fi ales mercenarul să fugă în Emiratele Arabe Unite.
Cu toate că nu s-a stabilit în mod oficial, anchetatorii l-ar fi localizat pe fugarul Horațiu Potra în Emiratele Arabe, la Dubai. Surse judiciare au spus, pentru Gândul, că Dubaiul nu este doar un obiectiv turistic de lux, ci este și o destinație în care liderii armatelor private cu afaceri în Orientul Mijlociu și țările africane preferă să-și țină încasările. Totodată, locația este considerată oarecum apropiată de zonele de conflict unde acționează soldații lor.
Conform legislației din Emirate, proprietarii de firme pot fi 100% străini; impozitul pe venit este 0%, timp de 50 de ani; conturile de afaceri pot fi deschise mult mai ușor; patronii sunt scutiți de TVA prin operațiunile internaționale; proprietarii pot cere o viză de ședere în Dubai, cu numeroase avantaje și, foarte important pentru cei aflați în situația lui Horațiu Potra, nu există schimb de informații cu țările de origine ale proprietarilor, care sunt considerați rezidenți în Emiratele Arabe Unite.
În același timp, spun sursele Gândul, orașul este o destinație de relaxare pentru mercenari, care primesc de la angajatorii lor pachete de vacanță în Dubai, în condițiile în care, din cauza stresului de pe front, au nevoie de perioade lungi de refacere psihică.
Horațiu Potra a primit un mandat de arestare preventivă, în lipsă, la data de 28 februarie, de la magistrații Înaltei Curți de Casație și Justiție, pentru acuzațiile de tentativă la comiterea unor acțiuni împotriva ordinii constituționale, nerespectarea regimului armelor și munițiilor și nerespectarea regimului materiilor explozive.
Mandatul de arestare a fost emis după ce, în 26 februarie, anchetatorii au descins la 47 de adrese din mai multe județe, de unde au fost ridicate 27 de persoane. Totodată, au fost verificate și patru firme, în contextul unei anchete legate de posibile finanțări ilegale pentru campania electorală a lui Călin Georgescu.
CITEȘTE ȘI: