Explicații CNCAV după ce a crescut procentul de infectare în rândul persoanelor vaccinate anti-COVID: ”Vaccinurile sunt eficiente”

Explicații CNCAV după ce a crescut procentul de infectare în rândul persoanelor vaccinate anti-COVID: ”Vaccinurile sunt eficiente”
Explicații CNCAV după ce a crescut procentul de infectare în rândul persoanelor vaccinate anti-COVID
Publicat: 21/07/2021, 15:07

Comitetul Național de Coordonare a Activităților privind Vaccinarea împotriva COVID-19 (CNCAV) oferă explicații în legătură cu procentul crescut de infectări în rândul persoanelor vaccinate anti-COVID, transmițând că o astfel de situație este normală, iar vaccinurile sunt, în continuare, eficiente.

Alarmați în perspectiva unui val 4 al pandemiei, din ce în ce mai mulți români își pun întrebări referitoare la eficiența vaccinurilor anti-COVID, manifestându-și îngrijorarea față de această creștere a procentului persoanelor vaccinate și, din păcate, infectate.

Reprezentanții CNCAV susțin, însă, că este normal să fie așa.

”Pe măsură ce numărul persoanelor vaccinate crește, este firesc ca – din totalul cazurilor confirmate – un procent semnificativ să fie din rândul acestei categorii. Raportat la populația expusă, procentul celor pozitivi din rândul populației vaccinate este semnificativ mai scăzut, comparativ cu cei nevaccinați. Vaccinurile autorizate în urma evaluării Agenției Europene a Medicamentului (EMA) sunt eficiente în prevenirea infecției, a bolii simptomatice, a spitalizărilor și a deceselor”, precizează CNCAV.

Până la data de 19.07.2021, în Uniunea Europeană acoperirea vaccinală a persoanelor era de 57%, pentru doza 1, iar pentru doza 2 de 44%. Totodată, eficiența vaccinării împotriva spitalizării rămâne de peste 90%, chiar și în cazul infectării cu tulpina Delta, după vaccinarea cu regim complet.

CNCAV

”Eficiența vaccinării împotriva spitalizării rămâne de peste 90%”

CNCAV mai precizează că eficiența vaccinării împotriva spitalizării rămâne de peste 90%, chiar și în cazul infectării cu tulpina Delta, după vaccinarea cu regim complet, iar ”respectarea măsurilor de protecție   non-farmaceutice rămâne extrem de importantă”.

Analiza numărului cazurilor de spitalizare, raportate în urma infectării cu tulpina Delta – în funcție de statusul vaccinal – reflectă următoarele:

  • doar 15% din cazuri au fost înregistrate la persoanele vaccinate cu schemă completă;
  • doar 4% din cazurile care au necesitat spitalizare la persoane tinere (sub 50 de ani) provin din rândul celor vaccinați cu schemă completă;
  • 46% din persoanele de peste 50 de ani, care au necesitat spitalizare, au fost vaccinate cu schemă completă.

CNCAV, explicații pe marginea unei situații ipotetice: ”Vaccinarea ar reduce de 4 ori riscul de spitalizare”

Reprezentanții CNCAV au prezentat, de altfel, și o situație ipotetică din care reiese că vaccinarea poate reduce de până la 4 ori riscul de spitalizare în cazul persoanelor infectate.

Ca bază de pornire a fost luată o acoperire vaccinală de 80%, pe o grupă de vârstă 50-55 de ani. Din 100 de persoane, 80 ar fi vaccinate, iar 20 nevaccinate, calculul ratei de incidență arătând beneficiile vaccinării.

”Explicații pe marginea unei situații ipotetice. Pe fondul unei acoperiri vaccinale de 80%, în rândul grupei de vârstă 50-55 de ani, din 100 de oameni, 80 sunt vaccinați și 20 sunt nevaccinați. Câte 8 din fiecare categorie sunt spitalizați, ceea ce ar indica faptul că din numărul celor pozitivi, 50% sunt vaccinați și 50% sunt nevaccinați. Pentru o comparație corectă, rata de incidență trebuie calculată pentru fiecare categorie în parte (vaccinați/nevaccinați), astfel: 8 persoane spitalizate, din 80 de persoane vaccinate cu schemă completă, reprezintă un procent de 10%; 8 persoane spitalizate, din 20 de persoane nevaccinate, reprezintă 40% din totalul acestora. Important!: Chiar și în această situație ipotetică, vaccinarea ar reduce de 4 ori riscul de spitalizare”, concluzionează CNCAV.

Cristian Lisandru
S-a născut în București, pe data de 18 iulie 1968, și este absolvent al Facultăţii de Jurnalism, specializarea Comunicare. Activitatea jurnalistică – editorialist GÂNDUL.RO, scriind articole de investigație, politică internă, politică citeste mai mult