Prima pagină » Actualitate » Explicații CNCAV după ce a crescut procentul de infectare în rândul persoanelor vaccinate anti-COVID: ”Vaccinurile sunt eficiente”

Explicații CNCAV după ce a crescut procentul de infectare în rândul persoanelor vaccinate anti-COVID: ”Vaccinurile sunt eficiente”

Explicații CNCAV după ce a crescut procentul de infectare în rândul persoanelor vaccinate anti-COVID: ”Vaccinurile sunt eficiente”
Explicații CNCAV după ce a crescut procentul de infectare în rândul persoanelor vaccinate anti-COVID

Comitetul Național de Coordonare a Activităților privind Vaccinarea împotriva COVID-19 (CNCAV) oferă explicații în legătură cu procentul crescut de infectări în rândul persoanelor vaccinate anti-COVID, transmițând că o astfel de situație este normală, iar vaccinurile sunt, în continuare, eficiente.

Alarmați în perspectiva unui val 4 al pandemiei, din ce în ce mai mulți români își pun întrebări referitoare la eficiența vaccinurilor anti-COVID, manifestându-și îngrijorarea față de această creștere a procentului persoanelor vaccinate și, din păcate, infectate.

Reprezentanții CNCAV susțin, însă, că este normal să fie așa.

”Pe măsură ce numărul persoanelor vaccinate crește, este firesc ca – din totalul cazurilor confirmate – un procent semnificativ să fie din rândul acestei categorii. Raportat la populația expusă, procentul celor pozitivi din rândul populației vaccinate este semnificativ mai scăzut, comparativ cu cei nevaccinați. Vaccinurile autorizate în urma evaluării Agenției Europene a Medicamentului (EMA) sunt eficiente în prevenirea infecției, a bolii simptomatice, a spitalizărilor și a deceselor”, precizează CNCAV.

Până la data de 19.07.2021, în Uniunea Europeană acoperirea vaccinală a persoanelor era de 57%, pentru doza 1, iar pentru doza 2 de 44%. Totodată, eficiența vaccinării împotriva spitalizării rămâne de peste 90%, chiar și în cazul infectării cu tulpina Delta, după vaccinarea cu regim complet.

CNCAV

”Eficiența vaccinării împotriva spitalizării rămâne de peste 90%”

CNCAV mai precizează că eficiența vaccinării împotriva spitalizării rămâne de peste 90%, chiar și în cazul infectării cu tulpina Delta, după vaccinarea cu regim complet, iar ”respectarea măsurilor de protecție   non-farmaceutice rămâne extrem de importantă”.

Analiza numărului cazurilor de spitalizare, raportate în urma infectării cu tulpina Delta – în funcție de statusul vaccinal – reflectă următoarele:

  • doar 15% din cazuri au fost înregistrate la persoanele vaccinate cu schemă completă;
  • doar 4% din cazurile care au necesitat spitalizare la persoane tinere (sub 50 de ani) provin din rândul celor vaccinați cu schemă completă;
  • 46% din persoanele de peste 50 de ani, care au necesitat spitalizare, au fost vaccinate cu schemă completă.

CNCAV, explicații pe marginea unei situații ipotetice: ”Vaccinarea ar reduce de 4 ori riscul de spitalizare”

Reprezentanții CNCAV au prezentat, de altfel, și o situație ipotetică din care reiese că vaccinarea poate reduce de până la 4 ori riscul de spitalizare în cazul persoanelor infectate.

Ca bază de pornire a fost luată o acoperire vaccinală de 80%, pe o grupă de vârstă 50-55 de ani. Din 100 de persoane, 80 ar fi vaccinate, iar 20 nevaccinate, calculul ratei de incidență arătând beneficiile vaccinării.

”Explicații pe marginea unei situații ipotetice. Pe fondul unei acoperiri vaccinale de 80%, în rândul grupei de vârstă 50-55 de ani, din 100 de oameni, 80 sunt vaccinați și 20 sunt nevaccinați. Câte 8 din fiecare categorie sunt spitalizați, ceea ce ar indica faptul că din numărul celor pozitivi, 50% sunt vaccinați și 50% sunt nevaccinați. Pentru o comparație corectă, rata de incidență trebuie calculată pentru fiecare categorie în parte (vaccinați/nevaccinați), astfel: 8 persoane spitalizate, din 80 de persoane vaccinate cu schemă completă, reprezintă un procent de 10%; 8 persoane spitalizate, din 20 de persoane nevaccinate, reprezintă 40% din totalul acestora. Important!: Chiar și în această situație ipotetică, vaccinarea ar reduce de 4 ori riscul de spitalizare”, concluzionează CNCAV.

S-a născut în București, pe data de 18 iulie 1968, și este absolvent al Facultăţii de Jurnalism, specializarea Comunicare. Activitatea jurnalistică – editorialist GÂNDUL.RO, scriind articole ... vezi toate articolele

Citește și

Mediafax
Pericolul insolației: Care sunt primele simptome și cum poți acționa la timp
Digi24
Organizațiile paramilitare din Iran au ieșit la vânătoare de agenți Mossad. Ce este Basij, gruparea care trezește temeri populației
Cancan.ro
Doliu în lumea influencerilor! O fostă concurentă a emisiunii ‘Bravo, ai stil!’ a murit răpusă de anorexie
Prosport.ro
Gimnasta cu aur pentru România la Jocurile Olimpice, luptă dură cu depresia: „Am ajuns aproape în comă”
Adevarul
Găselnița comercianților de pe litoral pentru ca prețurile să pară mai mici: „E jecmăneală pe față!”
Mediafax
Prognoza meteo pentru următoarele patru săptămâni: Vreme caniculară în toată țara
Click
Ea este iubita lui Victor Ponta! Politicianul, alături de o tânără misterioasă, o șatenă naturală, care a cucerit scena mondenă la evenimentul regal!
Wowbiz
Ți se face pielea de găină! Mama Teodorei Marcu, distrusă de durere la aproape 3 săptămâni de când și-a pierdut fiica. Ipostaza sfâșietoare în care a fost surprinsă femeia
Antena 3
Vedeta OnlyFans atacată după ce a petrecut o vacanță cu starul minor al Barcelonei Lamine Yamal se scuză: Nu am 30 de ani, am doar 29
Digi24
Un asteroid masiv riscă să se ciocnească cu Luna. Efectele pentru Terra: sateliții vor fi în pericol, ploaie de stele spectaculoasă
Cancan.ro
ANM anunță cupolă de foc peste România! Zonele unde temperatura va depăși 38 de grade Celsius
Ce se întâmplă doctore
Ce face și cum arată Leticia Calderon, la 56 de ani. „Esmeralda” este de nerecunoscut la 27 de ani de la telenovela care a făcut-o celebră
observatornews.ro
Adevărul despre promisiunea cu un milion de locuințe la 35.000 de euro. Guda: "Faliment total"
StirileKanalD
VIDEO Donald Trump anunță un armistițiu între Israel și Iran. Garantează „încetarea completă şi totală a focului”: „Încheierea oficială a războiului de 12 zile”
KanalD
Când este sărbătorit ocrotitorul persoanelor bolnave, Sfântul Pantelimon! Calendar ortodox iulie 2025
Ciao.ro
Amante celebre din showbiz-ul românesc! Unele au ajuns în faţa altarului, altele au rămas doar cu amintirea
Promotor.ro
Diferența principală între un permis de conducere „automat” și unul „manual”. Ce e codul de restricție 78
Descopera.ro
ULUITOR: De ce este mai bine să mănânci cu betișoare?
Capital.ro
România a pierdut un mare nume. A fost o legendă a țării. Rămâne un exemplu pentru toate generațiile
Evz.ro
Schimbări majore pentru proprietarii de locuințe. Facilitățile eliminate de Guvern
A1
Neurochirurgul Leon Dănăilă, prima declarație după ce s-a scris că a murit. Cum a apărut știrea falsă despre decesul său
Stirile Kanal D
Pe Notino.ro, Summer Black Friday 2025 vine cu reduceri de până la 33%
Kfetele
Mama Elodiei Ghinescu își plânge dorul pentru unicul său nepot, Patrick! Ce s-a întâmplat cu el, în toți acești ani?
RadioImpuls
EXPLOZIV! Criss scoate la iveală secrete bine păzite: "A stat până a venit doamna Andreea". Fosta concurentă din Casa Iubirii rupe tăcerea despre Veronica. Nu o să-ți vină să crezi ce se întâmpla în spatele camerelor de filmat
Râzi cu lacrimi
BANCUL ZILEI. BULĂ: – Vreau și eu un conăcel, acolo, cu 100 mp, teren de tenis, piscină...
Descopera.ro
Un satelit NASA mort de aproape 60 de ani a emis brusc o explozie epică de energie