Explozia de la Petromidia. Mai mulţi angajaţi acuză lipsa reviziilor şi a modernizării rafinăriei

Explozia de la Petromidia. Mai mulţi angajaţi acuză lipsa reviziilor şi a modernizării rafinăriei
FOTO: Facebook.com/Garda-de-Mediu-Constanța
Publicat: 20/07/2021, 12:54

Mai mulți muncitori de la Petromidia acuză lipsa reviziilor și a modernizării rafinăriei. Angajații spun că șefii cunosc problemele, însă nu iau măsuri, iar un nou accident se poate întâmpla în orice moment.

O explozie puternică, urmată de un incendiu, s-a produs vineri, 2 iulie, la Rafinăria Petromidia. Evenimentul tragic s-a soldat cu decesul a trei persoane.

Mai mulți oameni care lucrează sau au lucrat la Petromidia au declarat că există probleme punctuale acute în anumite secții ale rafinăriei. Totuși, în ciuda faptului că aceste probleme sunt cunoscute la nivelul superiorilor, nu se iau măsuri pentru îndreptarea lor.

De asemenea, angajații au declarat că reviziile nu se fac „în mod serios”, iar modernizarea presupune schimbarea unor piese, instalațiile fiind vechi, aceleași de la momentul înființării companiei.

Când vine vorba de o problemă, angajații sunt îndemnați să se descurce singuri sau să fie mai atenţi, mai spun oamenii.

Explozia din data de 2 iulie a dus la moartea a trei bărbați. Petromidia este cea mai mare rafinărie din România și una din cele mai mari din sud-estul Europei, fiind operată de grupul Rompetrol.

Rafinăria Petromidia, amendată cu 50.000 de lei după explozia urmată de incendiu, în care au murit trei angajați. Ce nereguli a găsit Garda de Mediu, care a încadrat evenimentul ca fiind un „accident major”

Garda de Mediu Constanţa a anunțat luni, 18 iulie, pe pagina de Facebook a instituției, că a aplicat o amendă de 50.000 de lei în urma incendiului de la rafinăria Petromidia, provocat de o explozie. Evenimentul a fost încadrat ca „accident major”.

„În data de 2 iulie, pe platforma Petromidia – Uzina Rafinărie s-a produs un accident la una dintre instalaţii, constând într-un incendiu, generat de o explozie la un echipament. Incendiul s-a manifestat violent, cu flacără puternică şi degajări mari de fum negru. Din momentul producerii incidentului, au fost luate măsuri de oprire controlată a tuturor instalaţiilor tehnologice, în prezent activitatea de producţie fiind suspendată temporar. În timpul evenimentului, o persoană a decedat, iar 4 persoane au fost rănite. Având în vedere acest fapt, conform prevederilor Legii nr. 59/2016, accidentul se încadrează drept accident major”, se arată într-un comunicat postat luni pe pagina de Facebook a Gărzii de Mediu Constanţa.