Rafinăria Petromidia, amendată cu 50.000 de lei după explozia urmată de incendiu, în care au murit trei angajați. Ce nereguli a găsit Garda de Mediu, care a încadrat evenimentul ca fiind un „accident major”

Rafinăria Petromidia, amendată cu 50.000 de lei după explozia urmată de incendiu, în care au murit trei angajați. Ce nereguli a găsit Garda de Mediu, care a încadrat evenimentul ca fiind un „accident major”
FOTO: Facebook.com/Garda-de-Mediu-Constanța
Publicat: 19/07/2021, 15:01
Actualizat: 19/07/2021, 15:49

Garda de Mediu Constanţa a anunțat luni, 18 iulie, pe pagina de Facebook a instituției, că a aplicat o amendă de 50.000 de lei în urma incendiului de la rafinăria Petromidia, provocat de o explozie. Evenimentul a fost încadrat ca „accident major”.

„În data de 2 iulie, pe platforma Petromidia – Uzina Rafinărie s-a produs un accident la una dintre instalaţii, constând într-un incendiu, generat de o explozie la un echipament. Incendiul s-a manifestat violent, cu flacără puternică şi degajări mari de fum negru. Din momentul producerii incidentului, au fost luate măsuri de oprire controlată a tuturor instalaţiilor tehnologice, în prezent activitatea de producţie fiind suspendată temporar. În timpul evenimentului, o persoană a decedat, iar 4 persoane au fost rănite. Având în vedere acest fapt, conform prevederilor Legii nr. 59/2016, accidentul se încadrează drept accident major”, se arată într-un comunicat postat luni pe pagina de Facebook a Gărzii de Mediu Constanţa.

Potrivit sursei citate, pe 15 iulie s-a finalizat acţiunea de verificare a respectării prevederilor legale din punct de vedere al mediului de către titularul de activitate, comisarii Gărzii de Mediu constatând că nu au fost respectate prevederile legale privind controlul asupra pericolelor de accident major în care sunt implicate substanţe periculoase. Din acest motiv, a fost aplicată o sancţiune contravenţională cu amendă în valoare de 50.000 lei.

„De asemenea, au fost impuse măsuri referitoare la identificarea factorilor care au condus la declanşarea incendiului şi refacerea documentelor impuse prin actul normativ menţionat anterior, în vederea evitării producerii în viitor a unui alt accident. La această dată este în desfăşurare o anchetă pentru stabilirea cauzelor care au dus la producerea accidentului, urmând ca organele de cercetare să se pronunţe la finalizarea acesteia”, se mai menţionează în comunicat.

O explozie puternică, urmată de un incendiu, s-a produs în data de 2 iulie la rafinăria Petromidia din Năvodari. În urma deflagrației, procurorii au deschis un dosar penal pentru ucidere din culpă, vătămare corporală din culpă şi distrugere din culpă.

Evenimentul tragic s-a soldat cu moartea unei persoane şi rănirea altor cinci. Doi dintre răniţi, care suferiseră arsuri grave, au fost ulterior transferaţi la un spital din Germania, unde au murit.

FOTO: Facebook.com/Garda-de-Mediu-Constanța

CITEȘTE ȘI:


Dragoș Tănase
Dragoș Tănase are o experiență de aproape 20 de ani în presa online. A absolvit Facultatea de Jurnalism din cadrul Universității Hyperion în anul 2001, iar în 2002 se angaja deja la portalul Apropo.ro, care aparținea Agenției de știri Mediafax,citeste mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase