Fabrica de zahăr din Luduș va fi închisă și demolată. Deși a promis că o va salva, statul român s-a retras din negocieri

Fabrica de zahăr din Luduș va fi închisă și demolată. Deși a promis că o va salva, statul român s-a retras din negocieri
Sursa foto: msnews.ro
Publicat: 30/09/2022, 13:44

Sindicatul Liber Zahărul Luduş SA a informat că patronatul a anunțat că planul de lichidare și demolare a fabricii de zahăr din localitate continuă.

Aceasta deoarece statul român s-a retras din negocieri, cu toate că a promis că va salva fabrica, iar niciun alt cumpărător nu s-a oferit să o achiziționeze.

„Vă transmitem această adresă ca un ultim strigăt de disperare şi totodată ca o rugăminte de încercare a salvării uneia din cele două fabrici de zahăr funcţionale din România, Fabrica de Zahăr de la Luduş, judeţul Mureş. Ne-aţi dat multă speranţă şi bucurie în primavară, în momentul când am fost anunţaţi că Statul, împreună cu fermierii din zonă, o să preia Fabrica de Zahăr. Ne gândeam că după 32 de ani de distrus, reuşim şi noi, românii, să salvăm ceva, însă astăzi, 28.09.2022, am fost anunţaţi că Tereos România SA îşi continuă planul de lichidare şi demolare a Fabricii de Zahăr de la Luduş, că Statul s-a retras şi în concluzie nu s-a găsit cumpărător”, a arătat Sindicatul Liber Zahărul Luduş, într-un comunicat citat de Agerpres.

Sindicat: „România pierde cu bună știință în favoarea speculanţilor şi aşa-zişilor investitori străini”

Sindicatul susține că, în contextul crizei alimentare și al războiului din Ucraina, statul român permite distrugerea unei fabrici perfect funcționale, dar și afectarea activității producătorilor de sfeclă de zahăr.

„Părerea noastră: suntem într-un război continuu de 32 de ani, război tăcut, pe care România îl pierde încet, cu bună ştiinţă, în favoarea speculanţilor şi aşa-zişilor investitori străini. Nu mai avem mori pentru a produce făina, nu mai avem fabrici de ulei, nu mai avem rafinării, nu mai avem industrie. În locul industriei române s-au făcut mall-uri şi cartiere, în care să stăm şi unde să ducem banii câştigaţi tot de la investitorii străini, bani care pleacă din ţară, nu rămân în România. În plină criză alimentară şi cu un război la graniţa de nord a ţării, autorizăm distrugerea unei fabrici perfect funcţională, cu angajaţi specializaţi pe industria zahărului şi producători de sfeclă performanţi. Vă rugăm, încă o dată, să găsiţi o soluţie pentru salvarea Fabricii de Zahăr de la Luduş”, se mai menţionează în comunicatul semnat de preşedintele Sindicatului Liber Zahărul Luduş SA, Ioan Trif.

În şedinţa Guvernului din 4 mai 2022, a fost aprobat un Memorandum prin care Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale fusese mandatat în demararea negocierilor pentru menţinerea activităţii fabricii de zahăr de la Luduş – SC Tereos RO SA.

Mandatarea a avut loc în contextul deciziei anunţate de Grupul Tereos, care deţine una dintre ultimele două fabrici de procesare a zahărului din sfeclă din România, de a închide fabrica situată de la Luduş, ce funcţionează de peste 60 de ani.

După ce patronatul francez a anunțat închiderea fabricii de zahăr din Luduș și disponibilizarea angajaților, ministrul Agriculturii de la acea vreme, Adrian Chesnoiu, a apelat la omologul său din Franța pentru un dialog constructiv cu investitorii de la Tereos.

„Am avut 33 de fabrici de zahăr. La ora actuală, mai sunt trei, dar numai una în funcțiune astăzi, cea de la Roman. Mai sunt două. Aceasta de la Luduș, anul trecut a funcționat, dar anul acesta, cei de la Tereos au anunțat oficial că închid fabrica și vor să o dărâme. Noi, aflând această chestiune, am făcut intervenții la minister, explicând că toată această treabă va crea probleme deosebite României, cultivatorilor, dar și consumatorilor din țara noastră”, a explicat inginerul Ioan Gherman, președintele Federației Cultivatorilor de Sfeclă, în exclusivitate pentru GÂNDUL.

Asta în contextul în care situația actuală, în ceea ce privește producția de zahăr, este una catastrofală: din 33 de fabrici, câte avea România după Revoluție, în prezent funcționează una singură. Cu toate acestea, în celebrul Plan Național de Redresare și Reziliență (PNRR), nu există trecut niciun leu pentru irigații și pentru refacerea fabricilor de zahăr desființate sau ajunse în paragină.

Conform datelor oficiale, România are nevoie de aproximativ 500.000 de tone de zahăr pentru consumul intern într-un singur an.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Una dintre celebrele gemene siameze Abby și Brittany s-a căsătorit. De ce nu au făcut...
VIDEO EXPLOZIV | Lider PNL, surprins când o posedă în mașina de serviciu pe tanti...
FOTO. Ea este cea mai sexy sportivă din culturismul românesc! Are un singur vis: „Asta...
Andreea Bălan a recunoscut tot despre certurile cu Victor Cornea: „Nu există împăcare”
Avertismentul lui Donald Tusk. „Ştiu că sună devastator, dar a început o nouă eră: era...
Este incredibil ce le-a spus Mirel părinților săi! Au ieșit înmărmuriți după dialogul cu fiul...
Actriţele din filmele pentru adulţi fără pic de machiaj. Galerie foto FABULOASĂ!
Vremea 1 - 29 aprilie 2024. Începem săptămâna cu 31 de grade Celsius. Meteorologii se...
Ies la iveală noi detalii despre Mirel. Tânărul este cunoscut pentru agresivitate: "Era foarte obsesiv,...
Autoritățile au decis. Cine va avea custodia Ritei, fiica regretatei Rona Hartner: ,,Tatăl are rolul...
S-au despărţit cu scandal! Cele mai scurte căsnicii ale vedetelor din România
Veste ȘOC pe piața mașinilor electrice. Chinezii au lansat mașina care bate TESLA! - GALERIE...
Actorul Steven Seagal le-a vizitat pe victimele atacului terorist de la Moscova
Bestia COSMICĂ din INIMA galaxiei noastre S-A TREZIT
RUSIA, în lacrimi! A MURIT împușcat de 3 ori! S-a încercat imposibilul
Răsturnare de situație la Survivor. Motivul real pentru care Alexandra a fost eliminată
Geamăna siameză Abby Hensel s-a căsătorit. Imagini cu ea și sora Brittany în rochie de mireasă....
Mama Andreei, prăbușită de durere la înmormântarea fiicei sale, ucise fără milă de studentul la...
Cum a petrecut mama Geta ziua ei de naștere și ce cadouri a primit? „N-am...
"Nu-mi pare rău că sunt la închisoare". Mirel Dragomir nu are remușcări după fapta comisă....
BANCUL ZILEI. Învățătoarea: Bulă, îți dau un bilet să îl duci lu’ taică-tu. Dar să...
Marina Voica, povestea unei vieți ca un Tango la ceas de seară | EXCLUSIV la...