Familiile luptătorilor de la Azovstal fac apel la președintele turc „sa fie eroul” care să inițieze o procedură de extracție la uzina bombardată de ruși

Familiile luptătorilor de la Azovstal fac apel la președintele turc sa fie eroul care să inițieze o procedură de extracție la uzina bombardată de ruși
sursa: Twitter/Hanna Liubakova
Publicat: 12/05/2022, 18:55

Familiile luptătorilor din regimentul Azov, blocați în uzina Azovstal din Mariupol, au trimis un apel emoționant președintelui turc Recep Erdogan, îndemnându-l să „fie un erou” și să inițieze o procedură de extracție pentru toți luptătorii rămași în uzină.

În cadrul unui briefing de presă la Kiev, tatăl unui luptător în vârstă de 18 ani l-a îndemnat pe liderul turc să profite de „o oportunitate istorică de a intra în istorie ca un pacificator, ca un erou”.

„Ca de la om la om, de la tată la tată, vă implor să îmi salvați fiul și pe camarazii săi”, a implorat Evheni Suharnikov, făcând referire la experiența Turciei în operațiunile de extracție militară din Orientul Mijlociu.

Folosindu-se de exemplele extracțiilor din Siria și de la Dunkerque în timpul celui de-al Doilea Război Mondial, Suharnikov a cerut ca o navă civilă să fie trimisă pentru preluarea luptătorului din Azovstal. Tatăl luptătorului a sugerat, de asemenea, ca aceștia să fie duși într-o țară neutră, departe de ostilități, potrivit CNN.

„Avem nevoie de un erou, de o persoană cu suficientă autoritate politică pentru a efectua această procedură. Din punct de vedere politic și geografic, credem că Turcia poate fi acea țară și Erdogan poate fi acea persoană”, a adăugat el.

Familiile luptătorilor au strâns 1,5 milioane de semnături pe o petiție pe care au inițiat-o pentru a asigura o ieșire în siguranță din uzină pentru luptătorii din Azov.

„ONU și Crucea Roșie sunt interesate doar de civili”, a declarat soția unui luptător din Azovstal.

O prietenă a unui luptător Azov spune că, dacă luptătorii sunt abandonați, „Ucraina nu va avea un viitor luminos”.

Ucraina s-a oferit să elibereze prizonierii de război ruși în schimbul evacuării soldaților ucraineni răniți din oțelăria Azovstal asediată. Se crede că mai sunt câteva sute de soldați în ultima fortăreață ucraineană din Mariupol. Rusia continuă bombardamentele regulate asupra uzinei, potrivit atât armatei ruse, cât și celei ucrainene.