Fără restricții la Hramul Sfintei Parascheva de la Iași. Numărul uriaș de credincioși așteptați la pelerinaj. Doar de la Voluntari pleacă 100 de autocare

Publicat: 05/10/2022, 13:40

Peste 300.000 de pelerini din toată țara sunt așteptați să ajungă zilele acestea la Hramul Sfintei Cuvioase Parascheva de la Iași. Autoritățile publice locale susțin că este anticipat un număr mare de participanți având în vedere că este primul an în care se renunță la restricțiile din perioada pandemiei.

Încă din noaptea de 7 spre 8 octombrie vor ajunge la Iași 100 de autocare cu pelerini din orașul Voluntari. Manifestările propriu-zise vor începe de pe data de 8 octombrie, de la ora 06.00, când racla cu Moaștele Sfintei Cuvioase Parascheva va fi depusă în baldachinul din curtea Catedralei Mitropolitane și unde va rămâne timp de o săptămână, până pe 15 octombrie.

„Așa cum se întâmplă și cu alte ocazii, cum ar fi 24 ianuarie, 1 decembrie, cei de la Gruparea Mobilă de Jandarmi de la Bacău vor veni și vor prelua această activitate pentru a putea da un ajutor colegilor noștri de la Inspectoratul de Jandarmi Județean Iași, deoarece așteptăm un număr foarte mare de pelerini. Am solicitat tuturor o atenție sporită și o comunicare continuă astfel încât să fie dispuse toate măsurile necesare pentru ca manifestările să se desfășoare în deplină siguranță atât pentru pelerini, cât și pentru ieșeni”, a precizat Bogdan Cojocaru, prefectul județului Iași.

Pe data de 14 octombrie va fi oficiată slujba Sfintei Liturghii

Reprezentanții Mitropoliei Moldovei și Bucovinei, ai Primăriei municipiului Iași, ai structurilor Ministerului Afacerilor Interne – Gruparea de Jandarmi Mobilă „Alexandru cel Bun” Bacău, Inspectoratul de Jandarmi Județean Iași, Inspectoratul de Poliție Județean Iași, Inspectoratul pentru Situații de Urgență Județean Iași, precum și ai altor instituții au discutat despre măsurile care vor fi luate în această perioadă.

„Normalitatea devine particularitate în acest an, pentru că în 2020 și 2021 au fost restricții care au impus luarea unor măsuri în ceea ce privește deplasarea, le cunoaștem, învățăm din ele. În acest an ne angajăm din punct de vedere tactic pe scenariul anului 2019 și al anilor anteriori”, a precizat colonelul Ioan Sandu, comandantul Grupării de Jandarmi Mobile Bacău.

Pe data de 14 octombrie va fi oficiată slujba Sfintei Liturghii, începând cu ora 9.00 pe un podium amplasat pe Bulevardul Ștefan cel Mare și Sfânt, în dreptul altarului Catedralei Mitropolitane. Slujba va putea fi urmărită și de le distanță, pe câteva ecrane de mari dimensiuni amplasate de Primăria Municipiului Iași.

Mădălina Olariu
Mădălina Olariu a absolvit licența și masteratul în Jurnalism și Științe ale Comunicării la Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” din Iași. Din anul 2016 este reporter responsabil de domeniul „Sănătate” la Ziarul de Iași, unde acoperă citeste mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase