Final neașteptat al epopeii corvetelor multifuncționale. Ministerul Apărării a decis anularea procedurii de înzestrare a Forțelor Navale

Final neașteptat al epopeii corvetelor multifuncționale. Ministerul Apărării a decis anularea procedurii de înzestrare a Forțelor Navale
Publicat: 08/08/2023, 18:52

Îndelungata procedură pentru dotarea Forțelor Navale Române cu patru corvete multifuncționale a luat sfârșit oficial, marți, când aceasta a fost anulată pe motiv că ofertatul declarat câștigător nu a semnat contractul, de  în termenul maxim stabilit, după cum au transmis reprezentații Ministerului Apărării Naționale (MApN).

Autoritatea contractantă din Ministerul Apărării Naționale a aprobat luni, 7 august, anularea procedurii specifice aferente Programului de înzestrare esențial „Corvetă multifuncțională”, propusă prin raport de comisia de evaluare constituită în baza HG nr. 48 din 15 februarie 2018, au anunțat, marți, oficialii Armatei.

„Decizia de anulare a procedurii specifice a fost luată în baza dispozițiilor secțiunii B.I, punctul 4, literele f) și g), coroborat cu dispozițiile secțiunii B.II, litera c), punctul 10, din HG nr. 48/2018, întrucât ofertantul declarat câștigător nu a semnat acordul-cadru în termenele solicitate de autoritatea contractantă și nu au fost identificate fondurile necesare declarării ca fiind câștigător a operatorului economic de pe locul următor”, au transmis reprezentații MApN.

Decizia anulării procedurii specifice a fost comunicată celor trei ofertanți marți.

Traseul procedurii

Procedura specifică de achiziție a produsului „Corvetă multifuncțională” s-a finalizat în anul 2019, o achiziție de aproximativ 1,2 miliarde de euro, s-a finalizat în 2019, prin declararea Asocierii formate din Naval Group din Franța și S.C. Șantierul Naval Constanța S.A. din România drept operator economic câștigător.

Povestea începuse însă în anul 2016, când contractul pentru corvete a fost atribuit direct companiei olandeze Damen, aceasta urmând să realizeze cele patru nave la șantierul său din Galați. Ulterior, în 2017, procedura a fost reluată, fiind organizată o licitație publică.

În iulie 2019, câștigător al licitației a fost desemnat parteneriatul dintre constructorul francez Naval Group și Șantierul Naval Constanța. Dar Damen a atacat rezultatul licitației în instanță, dar, deși Curtea de Apel s-a pronunțat în favoarea Naval Group, francezii nu au semnat contractul propriu zis.

Cum explica MApN amânarea semnării mega-contractului

Într-un răspuns la solicitarea Gândul, MApN a precizat că ofertantul este „Asocierea dintre Naval Group și Șantierul Naval Constanța”.

„Precizăm că, potrivit dispozițiilor H.G. nr. 48/2018, scopul procedurii specifice aferente Programului de înzestrare esenţial «Corvetă multifuncţională» este semnarea unui acord-cadru între autoritatea contractantă și ofertantul declarat câștigător. Acest ofertant este, așa cum a fost comunicat oficial, Asocierea dintre Naval Group și Șantierul Naval Constanța. Ca atare, nu există nicio prevedere referitoare la vreo înțelegere între statul român și Naval Group”, transmitea MApN, în exclusivitate pentru GÂNDUL.

Potrivit răspunsului primit de la MApN, din decembrie 2021, erau purtate discuții cu „ofertantul declarat câștigător”, aceste discuții fiind parte integrantă dintr-un proces de convenire a conținutului final al documentelor contractuale care trebuie semnate”.

Acesta ar fi, de altfel, motivul pentru care acest contract nu a fost încă semnat nici la finalul anului 2021. Totodată, MApN mai precizează că nu există un document oficial referitor la eventuale motive invocate de partea franceză, respectiv Naval Group.

„Autoritatea contractantă derulează în prezent discuții cu ofertantul declarat câștigător, respectiv asocierea dintre Naval Group și Șantierul Naval Constanța, în cadrul procesului de convenire a conținutului final al documentelor contractuale care trebuie semnate. Acest proces nu s-a finalizat încă și, prin urmare, acesta este motivul pentru care acordul-cadru nu a fost încă semnat. (…) precizăm că nu există niciun document emis de Asociere referitor la refuzul acesteia de a semna acordul-cadru sau la așa-zisele probleme interne invocate de partea franceză”, a mai transmis MApN, la solicitarea GÂNDUL.

De amintit că Vasile Dîncu, fostul ministru al Apărării Naționale, a semnat, în luna iulie a anului trecut, o scrisoare de intenție – împreună cu ministrul francez al Apărării, Sébastien Lecornu -, subiectul fiind achiziționarea de către România a unor elicoptere de luptă performante, dar și a unor submarine de atac Scorpene.

Scrisoarea de intenție a fost semnată după ce președintele francez Emmanuel Macron a vizitat România, inspectând și trupele din cadrul noului batalion NATO pe care Franța îl conduce în țara noastră.

Submarinele Scorpene sunt produse char de firma Naval Group, fosta firmă de construcții navale de stat franceză DCNS. Naval Group este aceeași firmă care a câștigat și contractul (în anul 2019) pentru construcția în România a 4 corvete multifuncționale și modernizarea celor două fregate T-22R ale Forțelor Navale Române.

Madalina Prundea
Absolventă a Universității „Babeș-Bolyai” din Cluj-Napoca, Departamentul de Limbi Moderne Aplicate din cadrul Facultății de Litere, Mădălina mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
"Nu există așa ceva". Reacția unui bărbat din Cehia la o terasă din România unde...
Florin Piersic este în pericol și trebuie dus de urgență la Viena! Scandal uriaș generat...
FOTO. Viciul lui sunt femeile! S-a logodit cu o actriță din filmele pentru adulți, iar...
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Primele rezultate în cazul fetiței de 4 ani care a murit după ce a mâncat...
Roxana i-a șocat pe toți de 1 mai! A ajuns să fie cea mai tunată,...
Declarații scandaloase ale unei vedete. Cum face sex la 85 de ani: „Încă pot să-mi...
Craterul din Slănic se mărește: a înghițit un stâlp și a dus la noi evacuări....
Biletul de adio al fetei de 13 ani care s-a aruncat de la etaj, pentru...
Dan Negru, imagini spectaculoase din locul Cinei cea de Taină! Joia Mare vine cu o...
Poveştile de iubire care au rămas doar o amintire! Imagini tari cu Gina Pistol, Răzvan...
La câți KM se schimbă ambreiajul mașinii? Primele semne al ambreiajului uzat
Rusia a recucerit oraşul Robotyne, principala aşezare eliberată de Ucraina în 2023
Marele GENIU al muzicii, îngropat FĂRĂ INIMĂ! S-a aflat abia acum
Se CONFISCĂ totul. Legea care se aplică în toată România. Românii au interzis
A murit starul rock and roll-ului. Este cel care i-a inspirat pe artiștii de la...
Ce a putut să găsească o tânără într-un burger de pui cumpărat de la un...
Se spală rufe azi, în Joia Mare? Ce spun preoții
Sebastian, provocat de băieți să o sărute pe Roberta. Cum au reacționat concurenții din casă....
"Nu a murit nimeni, a murit artistul Alex Mica în sufletele voastre". Cântărețul care a...
BANCUL ZILEI. Profesorul:- Bulă, poți sa-mi spui ce înseamnă abstract?
Guglielmo Marconi, inventatorul telegrafiei fără fir. Părintele radioului modern