Ziua Regalității. Gabriela Firea, omagiu adus Regelui Mihai: „A fost un exemplu de loialitate față de statul român, un simbol al demnității”

Ziua Regalității. Gabriela Firea, omagiu adus Regelui Mihai: „A fost un exemplu de loialitate față de statul român, un simbol al demnității”
Regele Mihai și Regina Ana / Sursa foto: Facebook Gabriela Firea
Publicat: 10/05/2023, 09:29
Actualizat: 10/05/2023, 09:30

Ministrul Familiei, Gabriela Firea, a adus un omagiu Regelui Mihai, cu ocazia Zilei Regalității. „A fost un exemplu de loialitate față de statul român și Coroană, un simbol al demnității și patriotismului”, spune demnitarul despre fostul monarh.

„Dați Cezarului cele ce sunt ale Cezarului și lui Dumnezeu, cele ale lui Dumnezeu”, își începe mesajul ministrul Gabriela Firea.

Ea continuă și arată că milioane de „români au avut onoarea să-i fie contemporani” Regelui Mihai.

„Astăzi, de Ziua Regalității, vreau să-i aduc un pios omagiu celui care a fost Regele Mihai, căruia milioane de români au avut onoarea să-i fie contemporani. A fost un exemplu de loialitate față de statul român și Coroană, un simbol al demnității și patriotismului.

Am avut privilegiul, în calitate de edil al Capitalei, de a propune schimbarea numelui parcului Herăstrău în cel de Mihai Întâi, în semn de respect față de instituția regalității în general și a Majestății Sale, în special”, a scris, miercuri, pe Facebook, Gabriela Firea.

Gabriela Firea și Principesa Margareta / Sursa foto: Facebook Gabriela Firea
Gabriela Firea și Principesa Margareta / Sursa foto: Facebook Gabriela Firea

„Regina Maria, o lecție de patriotism pur”

„De curând am întâlnit-o pe Majestatea sa Margareta, Custodele Coroanei Române, căreia i-am prezentat programele aflate în derulare ale Ministerului Familiei, Tineretului și Egalității de Șanse, privind susținerea cuplurilor infertile, sprijinul victimelor violenței domestice și susținerea familiilor vulnerabile. Majestatea Sa s-a dedicat muncii de caritate și este interesată și implicată în cauze precum cele susținute de noi.

„Te binecuvântez, iubită Românie, țara bucuriilor şi durerilor mele, frumoasă țară, care ai trăit în inima mea şi ale cărei cărări le-am cunoscut toate. Frumoasă țară pe care am văzut-o întregită, a cărei soartă mi-a fost îngăduit să o văd împlinită. Fii tu veșnic îmbelșugată, fii tu mare şi plină de cinste, să stai veșnic falnică printre națiuni, să fii cinstită, iubită şi pricepută.“, sunt cuvintele din testamentul Reginei Maria, care emoționează și acum, după 100 de ani de când au fost scrise. O lecție de patriotism pur!”, conchide Gabriela Firea.

Gabriela Firea / Sursa foto: Facebook Gabriela Firea
Gabriela Firea / Sursa foto: Facebook Gabriela Firea

10 mai, Ziua Regalităţii. Tripla semnificaţie istorică a acestei zile

Pe 10 mai 1866 Carol I începe o domnie de 48 de ani, cea mai lungă din istorie. Dupa moartea lui Carol I, Ferdinand reuşeşte unirea tuturor românilor. Revenirea regelui Mihai în ţară a fost salutată de peste un milion de români.

Ziua de 10 mai are o însemnătate aparte în istoria modernă a României.

Venit în ţară pe ascuns, sub paşaport fals, din cauza conflictului pe care ţara sa, Prusia, îl avea cu Imperiul Habsburgic, Carol I intră triumfător în capitala României, pe 10 mai 1866, aclamat de peste 30.000 de bucureşteni.

Odată cu acest episod, ziua de 10 mai a devenit Ziua Naţională a României, rămânând până în zilele noastre cunoscută ca Ziua Regalităţii.

Tot de 10 mai şi de Carol I se leagă o altă mare izbândă românească. În 1877, România îşi anunţă indepenedenţa în faţa Imperiului Otoman, iar cu Carol I în fruntea armatelor româneşti şi ruseşti aliate, ţara noastră îşi câştiga independenţa şi pe câmpul de luptă.

Pe 10 mai 1881, într-o ceremonie fastuoasă, a avut loc încoronarea principelui Carol I ca Rege al României, notează Mediafax.

Domnia lui Carol I avea să se încheie după 48 de ani, fiind cea mai lungă domnie din istoria statelor româneşţi. I-a succedat Regele Ferdinand, nepotul său, sub domnia căruia România a cunoscut cea mai vastă întindere teritorială. Dinastia Hohenzollern avea să conducă România până la abdicarea Regelui Mihai din 1947 şi preluarea puterii de către comunişti.

La doi an după Revoluţie, Regele Mihai avea să se întoarcă în ţară şi să fie primit de un număr impresionant de români. Se spune că aproape un milion de oameni au ieşit în stradă să-şi vadă fostul Rege.

Otilia Serescu
Absolventă a Universității „Alexandru Ioan Cuza” din Iași, Facultatea de Jurnalism și Științe ale Comunicării, Otilia Serescu a debutat în mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
6 sfaturi pentru o viață cât mai lungă de la un bărbat de 110 ani....
Tatuajul ireal care a produs controverse în mediul online. Bărbatul de 60 de ani nu...
FOTO. Cât de bine arată cea mai frumoasă hocheistă din lume!
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Cea mai „nebună” ofertă vine de la Lidl! Ce o să găsiți în supermarketuri de...
I-a ÎNNEBUNIT pe toți bărbații! Imagini de vis cu vedeta! Are trup de zeiță la...
De ce este bine să mănânci pește de Florii. Conform tradiţiei, îţi poate aduce un...
VIDEO. Viteza l-a ucis pe Florin de ziua numelui său. Drama tulburătoare a tânărului de...
Sâmbătă a început distribuirea pensiilor pentru luna mai. Anunțul a fost dat de directorul Poștei...
Wow sau Bau? Cât de mult le-au schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
China ne bate și la diesel! A creat un motor REVOLUȚIONAR
S-a realizat al doilea transplant de rinichi de porc către un pacient uman
Omul care a spus ADEVĂRUL despre Zona 51 și Farfuriile Zburătoare
ORDINUL s-a dat deja de la primărie. Se întâmplă în FIECARE NOAPTE, începând cu ora...
Femeile din aceste zodii vor fi marcate de succes în viața profesională. La ce vor...
Vestea tristă a momentului pentru Prințul Paul de România. Momente grele pentru descendentul familiei regale
Momente pline de emoție în familia Sterp. Getuța a făcut mărturisiri înduioșătoare despre regretata ei...
Secretul Laurei Cosoi în timpul sarcinii! Cum reușește să se mențină într-o formă de zile...
BANCUL ZILEI. Un dinamovist merge împreună cu câinele său într-un bar: - Dom’le, incredibil ce...
România este paradisul băncilor