Firmele care ignoră regulile impuse pentru gestionarea pandemiei de COVID-19 vor putea avea activitatea suspendată. Legea merge la promulgare

Firmele care ignoră regulile impuse pentru gestionarea pandemiei de COVID-19 vor putea avea activitatea suspendată. Legea merge la promulgare
Sursa foto: Alexandra Pandrea - caracter ilustrativ
Publicat: 16/11/2021, 19:54
Actualizat: 16/11/2021, 21:41

Camera Deputaților a decis, marți, în calitate de for decizional, că firmele care ignoră regulile stabilite de în timpul stării de alertă, în contextul pandemiei de COVID-19, vor putea fi sancționate cu suspendarea activității. Astfel, după promulgare și publicarea în Monitorul Oficial, autoritățile vor putea decide suspendarea activității firmelor care nu respectă regulile pentru 15 sau 30 de zile, în plus față de amendă.

 Proiect de Lege pentru modificarea şi completarea Legii nr.55/2020 privind unele măsuri pentru prevenirea şi combaterea efectelor pandemiei de COVID-19 a fost adoptat, marți, de Camera Deputaților, cu un vot destul de strâns: „pentru” –171, „contra” – 128, abțineri, 10.

Traseul legislativ

Noua lege a fost propusă de Guvern și trimisă spre aprobarea Parlamentului, în aprilie, după o hotărâre a Comitetul Național pentru Situații de Urgență (CNSU) care propusese ca firmele care nu respectă regulile stabilite în contextul epidemiologic actual să fie sancționate, pe lângă amendă, și cu suspendarea temporară a activității. Propunerea a fost făcută în contextul în care numărul de infectări era ridicat, iar, în urma verificărilor din teren, agenții constatatori au văzut că agenții economici sancționați au continuat să încalce prevederile legale, din dorința de a face profit, conform notei de fundamentare.

„Se propune elaborarea unui act normativ prin care să fie instituită măsura complementară a suspendării activității, pe o perioadă determinată, pentru operatorii economici care nu respectă măsurile de prevenire și combatere a răspândirii COVID-19”, scrie, mai exact, în Hotărârea CNSU nr. 5/2021.

În prezent, firmele ce nu respectă condițiile impuse de autorități riscă o amendă între 1.000 și 5.000 de lei, în timp ce firmele care ignoră faptul că trebuie să aibă activitatea oprită riscă o amendă între 2.000 și 10.000 de lei, conform articolelor 5, 65 și 66 din Legea nr. 55/2020.

Prin proiectul de lege care va ajunge la promulgare va introduce și sancțiunea suspendării activității cu 15 sau 30 de zile, care se va aplica suplimentar față de amendă.

Concret, sancțiunea complementară se va aplica distinct, după cum explică Avocatnet.ro, astfel:

  • suspendare de 15 zile în cazul firmelor care funcționează fără respectarea condițiilor impuse de autorități: în acest caz, se va afișa o atenționare la intrare în care va scrie că activitatea este oprită temporar din cauza nerespectării regulilor; dacă firma va redeschide mai devreme decât trebuie, autoritățile vor aplica un sigiliu, iar ruperea sigiliului va atrage consecințe penale;
  • suspendare de 30 de zile în cazul firmelor care funcționează, deși ar trebui să aibă activitatea oprită din cauza restricțiilor impuse de autorități: în acest caz, se va aplica direct sigiliul, iar ruperea acestuia va atrage consecințe penale.

În ambele cazuri, îndepărtarea ulterioară a sigiliilor în vederea reluării activității va putea fi considerată infracțiune (rupere de sigilii). Conform articolului 260 din Codul penal, ruperea de sigilii se pedepsește cu închisoare de la trei luni la un an sau cu amendă penală, scrie Avocatnet.ro.

În plus, actul normativ, așa cum a ajuns la Cameră după aprobarea Senatului, prevede că o eventuală plângere împotriva procesului verbal de constatare a contravenției și de aplicare a sancțiunii nu suspendă executarea acestora.

Madalina Prundea
Absolventă a Universității „Babeș-Bolyai” din Cluj-Napoca, Departamentul de Limbi Moderne Aplicate din cadrul Facultății de Litere, Mădălina mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Unul dintre polițiștii care i-au prins pe suspecții crimei din Vaslui este Marian Godină. Cum...
De necrezut! Cât costă un șnițel de pui cu piure de cartofi, la 'împinge tava'...
FOTO. Cum au apărut soția și fiica lui Adrian Ilie la nunta lui Ianis Hagi!
Gigi Becali, implicat într-un accident rutier! Ce se întâmplă în aceste momente cu patronul FCSB?
O grădină din Teleorman, plină cu palmieri, face furori pe internet. "Mulți nu cred că...
Avem primele IMAGINI cu Bordea & noua iubită! Cine e tipesa 'de pe Dubai' 😲
Cum arăta Shannen Doherty înainte de a muri: ultimele imagini cu actrița! Avea doar 53...
Jumătate de ţară, sub cod galben de furtuni de la ora 12:00. Judeţele care rămân...
Ea e medicul stomatolog găsită mort în cabinetul din Brăila. Soțul a făcut descoperirea macabră
Cod galben de furtuni puternice și GRINDINĂ în jumătate de țară, joi! Caniculă extrema în...
Vedete cu lenjeria intimă la vedere! Topul celor mai transparenți chiloței
Este legal să treci pe roșu pentru a face loc ambulanței sau pompierilor? Ce spune...
Caniculă şi furtuni violente. România, sub cod roşu, portocaliu şi galben simultan
ASTA înseamnă DACĂ ai coșmaruri noapte de noapte! Este ULUITOR
Nu vrea obligație pentru proprietarii de case. Iohannis refuză legea. A decis azi, 17 iulie
Ikea retrage un anumit produs din motive de siguranță. Există riscul de incendiu
Insula Iubirii, sezonul 8, 16 iulie 2024. S-a declanșat haosul după ce ispitele au oferit...
„Ne-am potolit cu furatul” Reciclarea PET-urilor a devenit o afacere profitabilă! Cât câștigă românii pe...
Ce spune Elena Merișoreanu despre căsnicia ei? Cum a reacționat artista când a aflat că...
Ea este dentista ucisă în propriul cabinet din Brăila. Ce au găsit oamenii legii la...
BANCUL ZILEI. Bulă: - Am mers, recent, într-un magazin unde scria că e deschis 24...
Timpul ar putea fi doar o iluzie creată de fizica cuantică