Firmele care ignoră regulile impuse pentru gestionarea pandemiei de COVID-19 vor putea avea activitatea suspendată. Legea merge la promulgare

Firmele care ignoră regulile impuse pentru gestionarea pandemiei de COVID-19 vor putea avea activitatea suspendată. Legea merge la promulgare
Sursa foto: Alexandra Pandrea - caracter ilustrativ
Publicat: 16/11/2021, 19:54
Actualizat: 16/11/2021, 21:41

Camera Deputaților a decis, marți, în calitate de for decizional, că firmele care ignoră regulile stabilite de în timpul stării de alertă, în contextul pandemiei de COVID-19, vor putea fi sancționate cu suspendarea activității. Astfel, după promulgare și publicarea în Monitorul Oficial, autoritățile vor putea decide suspendarea activității firmelor care nu respectă regulile pentru 15 sau 30 de zile, în plus față de amendă.

 Proiect de Lege pentru modificarea şi completarea Legii nr.55/2020 privind unele măsuri pentru prevenirea şi combaterea efectelor pandemiei de COVID-19 a fost adoptat, marți, de Camera Deputaților, cu un vot destul de strâns: „pentru” –171, „contra” – 128, abțineri, 10.

Traseul legislativ

Noua lege a fost propusă de Guvern și trimisă spre aprobarea Parlamentului, în aprilie, după o hotărâre a Comitetul Național pentru Situații de Urgență (CNSU) care propusese ca firmele care nu respectă regulile stabilite în contextul epidemiologic actual să fie sancționate, pe lângă amendă, și cu suspendarea temporară a activității. Propunerea a fost făcută în contextul în care numărul de infectări era ridicat, iar, în urma verificărilor din teren, agenții constatatori au văzut că agenții economici sancționați au continuat să încalce prevederile legale, din dorința de a face profit, conform notei de fundamentare.

„Se propune elaborarea unui act normativ prin care să fie instituită măsura complementară a suspendării activității, pe o perioadă determinată, pentru operatorii economici care nu respectă măsurile de prevenire și combatere a răspândirii COVID-19”, scrie, mai exact, în Hotărârea CNSU nr. 5/2021.

În prezent, firmele ce nu respectă condițiile impuse de autorități riscă o amendă între 1.000 și 5.000 de lei, în timp ce firmele care ignoră faptul că trebuie să aibă activitatea oprită riscă o amendă între 2.000 și 10.000 de lei, conform articolelor 5, 65 și 66 din Legea nr. 55/2020.

Prin proiectul de lege care va ajunge la promulgare va introduce și sancțiunea suspendării activității cu 15 sau 30 de zile, care se va aplica suplimentar față de amendă.

Concret, sancțiunea complementară se va aplica distinct, după cum explică Avocatnet.ro, astfel:

  • suspendare de 15 zile în cazul firmelor care funcționează fără respectarea condițiilor impuse de autorități: în acest caz, se va afișa o atenționare la intrare în care va scrie că activitatea este oprită temporar din cauza nerespectării regulilor; dacă firma va redeschide mai devreme decât trebuie, autoritățile vor aplica un sigiliu, iar ruperea sigiliului va atrage consecințe penale;
  • suspendare de 30 de zile în cazul firmelor care funcționează, deși ar trebui să aibă activitatea oprită din cauza restricțiilor impuse de autorități: în acest caz, se va aplica direct sigiliul, iar ruperea acestuia va atrage consecințe penale.

În ambele cazuri, îndepărtarea ulterioară a sigiliilor în vederea reluării activității va putea fi considerată infracțiune (rupere de sigilii). Conform articolului 260 din Codul penal, ruperea de sigilii se pedepsește cu închisoare de la trei luni la un an sau cu amendă penală, scrie Avocatnet.ro.

În plus, actul normativ, așa cum a ajuns la Cameră după aprobarea Senatului, prevede că o eventuală plângere împotriva procesului verbal de constatare a contravenției și de aplicare a sancțiunii nu suspendă executarea acestora.

Madalina Prundea
Absolventă a Universității „Babeș-Bolyai” din Cluj-Napoca, Departamentul de Limbi Moderne Aplicate din cadrul Facultății de Litere, Mădălina mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Doi soți au renunțat la toată averea de 24 de milioane $ ca să se...
Câți bani au primit Bontea, Scărlătescu și Dumitrescu ca să revină la MasterChef. Suma este...
FOTO. Ea e bomba sexy pentru care a divorțat Paszkany! Imagini incendiare cu noua iubită...
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
După ce a recrutat pușcăriași să lupte pe front, Rusia se confruntă cu un număr...
Familia lui Costel Corduneanu refuză să deschidă sicriul cu trupul neînsuflețit. Motivul pentru care apropiații...
Mihaela Bilic a deslușit misterul cartofilor congelaţi. De ce îi RECOMANDĂ pentru consum
Reacţia unui clujean după ce s-a trezit cu maşina lovită de o trotinetă electrică aruncată...
IREAL ce s-a întâmplat cu sicriul lui Corduneanu! Avem VIDEO
Cât a ajuns să coste un kilogram de roșii românești în piețele din București! Ce...
Amante celebre din showbiz-ul românesc! Unele au ajuns în faţa altarului, altele au rămas doar...
Poate fi anulat permisul auto dacă nu ai condus mașina mai mult de 2 ani?
CE a propus stabilirea în acest an a datei de eliminare a controalelor la frontierele...
Întrebare SIMPLĂ ca „bună ziua”: Ce sunt ROȘIILE? Fructe SAU legume?
Obligatoriu pentru toți șoferii din România. A intrat în vigoare astăzi, 18 Aprilie
Un oraș vrea ca ziua să se mărească. Se cer 26 de ore, în loc...
Ce avere are Paul Nicolau, zis Pescobar. Suma impresionantă pe care o câștigă patronul de...
Imagini exclusive de la priveghiul lui Costel Corduneanu. Berbecuții se rumenesc la proțap, prietenii din...
Robi și Rebecca, discuție în camera roșie! S-ar vedea sau nu într-un cuplu cu Robi?...
Momentul în care o femeie merge cu unchiul mort la bancă să ia un împrumut:...
BANCUL ZILEI. O moldoveancă la McDonald’s: - O rație di șolduri di pui cu barabuli...
Gazul înghețat de pe Uranus și Neptun ne-ar putea spune cum s-au format aceste planete