VIDEO | Florin Cîțu, declarații despre cota de refugiați pentru România, în contextul evacuărilor din Afganistan

Publicat: 20/08/2021, 13:32
Actualizat: 20/08/2021, 17:46

Premierul Florin Cîțu a detaliat, vineri, într-o declarație de presă de la Palatul Victoria, cele mai recente acțiuni ale Celulei de criză interinstituționale pentru evacuarea cetățenilor români aflați în Afganistan, dar și probabilitatea creșterii cotei de migranți din zonă în România. 

Șeful Executivului a anunțat, vineri că autoritățile române au luat legătura cu majoritatea cetățenilor afgani care studiază în România și câțiva dintre ei și-au exprimat dorința de a fi evacuați din Afganistan.

Declarațiile au venit după ce Ministerul Afacerilor Externe (MAE) a anunțat că aeronava militară românească a evecuat patru cetățeni din Kabul – un român, un bulgar, un britanic și un american –, iar alti 14 români au reușit să ajungă în siguranță pe aeroportul internațional și sunt pe cale să fie preluați pentru a fi duși, de asemenea, în Pakistan, la Islamabad.

„Discuţii vor avea loc în primul rând la nivelul Comisiei, al Uniunii Europene”

„Azi dimineaţă, la Kabul, am mai extras patru persoane: un cetăţean român şi alte trei persoane de altă cetăţenie. Suntem în contact permanent cu încă 14 persoane care au ajuns la aeroport şi vom pregăti acum procedura de a-i duce în Islamabad. Am luat legătura cu bursierii afgani care veneau în România, cu nouă dintre ei s-a luat legătura – erau 14, parcă, toţi -, câţiva dintre ei şi-au exprimat dorinţa de a veni în România şi facem toate demersurile de a-i aduce în România. Pentru personalul care a lucrat cu Ministerul Apărării Naţionale în Afganistan, se fac toate demersurile, acea procedură este în derulare”, a spus premierul, vineri, la Palatul Victoria.

„În ceea ce priveşte o eventuală cotă de refugiaţi în România, aceste discuţii vor avea loc în primul rând la nivelul Comisiei, al Uniunii Europene şi după aceea vom discuta şi în România. Bineînţeles, vom discuta şi în şedinţa de CSAT de săptămâna viitoare”, a spus premierul într-o declaraţie de presă susţinută după o sedință privind pregătirile pentru începerea anului școlar.

Președintele a dispus luni, la propunerea premierului, implicarea urgentă a Forțelor Aeriene Române pentru evacuarea concetățenilor din Afganistan, iar marți, Klaus Iohannis a convocat, pentru 25 august, ședința Consiliului Suprem de Apărare a Țării, pentru a discuta situația de securitate din Afganistan și implicațiile pentru România.

Criza din Afganistan a provocat, ca într-un joc de domino, și criza refugiaților. Din pricina deteriorării situației, populația civilă cere acum protecție internațională, inclusiv în România.

Preşedintelui Parlamentului European, David Sassoli, declara, miercuri, că refugiaţii care sosesc din Afganistan, țară controlată în prezent de talibani, ar trebui să fie repartizaţi proporţional între statele membre ale UE.

„Noi trebuie să-i protejăm pe cei care au lucrat şi cooperat cu noi. Nu putem permite ca ei să fie lăsaţi să se confrunte cu răzbunarea”, a insistat David Sassoli într-o declaraţie făcută presei la Vilnius, capitala Lituaniei, unde se afla în vizită.

”Avem o responsabilitate. Comisia Europeană poate autoriza o repartizare egală a refugiaților afgani între statele membre, pentru a păstra o paritate. Acest lucru se poate realiza rapid”, a mai spus Sassoli.

Gândul a publicat, în exclusivitate, mărturiile cutremurătoare pe care refugiații le-au făcut în tentativa de a-i îndupleca pe judecătorii români și de a obține luarea în custodia statului. Ei se tem că, odată predați noului regim de la Kabul, vor fi executați sub acuzația de trădare.

Madalina Prundea
Absolventă a Universității „Babeș-Bolyai” din Cluj-Napoca, Departamentul de Limbi Moderne Aplicate din cadrul Facultății de Litere, Mădălina Prundea a debutat în presa regională, la „Evenimentul Zilei de Transilvania”, la finalul anuluiciteste mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Cătălin Bordea, ARS la bani după ce a câştigat America Express? Producătorii au luat foc,...
FOTO. Imagini hot cu soția lui Dan Petrescu în costum de baie! Cum arată la...
GALERIE FOTO Patru morți și trei mașini Porsche implicate într-un accident rutier groaznic petrecut în...
6 pești TOXICI, de evitat ☢️ Au foarte mult MERCUR
Soțul milionar al Alinei Vidican, cadou de sute de mii de dolari pentru ea! Nu...
Banca Transilvania vinde o mașină cu motorul și cutia defecte. Merită “Cinciarul” 5000€?
Subiecte simulare română Bacalaureat 2023. Subiecte, barem și rezolvări pe EDU.ro! Emoții mari pentru candidați!
BANCUL ZILEI. Bulă vrea să agațe o tipă bună: Domnișoară, pot să vă servesc cu...
Cifrele României doboară Ungaria. Capitolul la care vecinii au fost ajunşi din urmă
Adevărul despre Visuri la Cheie. Ce se întâmplă, de fapt, în emisiunea de la Pro...
Tocmai PENTAGONUL spune că suntem urmăriți de o NAVĂ-MAMĂ extraterestră
Motivul pentru care băieții răi din filmele de la Hollywood nu folosesc iPhone
SE DAU 20.000 de lei de persoană! Vestea cea mare a venit CHIAR ACUM. Cine...
Oana Lis, diagnosticată cu o boală teribilă. „Mi s-a părut ceva ciudat și am mers...
Nicolae Ciucă a stat la masa trativelor cu președintele Consiliului European. Ce subiecte au fost...