Florin Cîțu: Obligativitatea certificatului verde pentru personalul medical va fi adoptată săptămâna viitoare. Sindicaliștii Cartel Alfa cer retragerea proiectului

Florin Cîțu: Obligativitatea certificatului verde pentru personalul medical va fi adoptată săptămâna viitoare. Sindicaliștii Cartel Alfa cer retragerea proiectului
Florin Cîțu, invitat la „Ora prim-ministrului”. Tema: Campania de vaccinare anti-COVID-19 / Florin Cîțu/ Sursa: MEDIAFAX FOTO
Publicat: 28/09/2021, 15:24

Premierul Florin Cîțu a anunțat marți că Guvernul va aproba, cel mai probabil săptămâna viitoare, proiectul privind obligativitatea certificatului verde în cazul personalului medical și al angajațiilor din serviciile sociale.

Totodată, acesta a anunțat că proiectul va fi trimis în Parlament spre dezbatere și adoptare, potrivit Agerpres.

Florin Cîțu a participat la reuniunea Consiliului Național Tripartit de Dialog Social. În cadrul acestei reuniuni, liderul CNS Cartel Alfa, Bogdan Hossu, a cerut ca actele normative să fie retrase de Guvern pentru că, spune acesta, încalcă „prevederile legale și convenții internaționale”.

„Reprezentanţii Guvernului au lansat două acte normative: o modificare la Legea 55 pentru asistenţă socială şi un proiect de lege – e complet separat, o iniţiativă guvernamentală – pentru modificarea legată de personalul din sistemul de sănătate. Am rugămintea să le retrageţi, să le discutăm serios, pentru că încalcă prevederile legale şi convenţii internaţionale şi bănuiesc că vreţi o construcţie normală, legală.

Adică, suntem pentru vaccinare, deci noi susţinem, dar chestiunea vaccinării forţate sau transferării responsabilităţilor în sarcina salariaţilor fără respectarea problemelor de securitate în sănătate în muncă şi a prevederilor de cod, inclusiv desfacerea contractului individual de muncă, care este cea mai gravă, sunt chestiuni care vor crea prejudicii ideii de vaccinare”, a spus Bogdan Hossu la reuniune.

Florin Cîțu: Intenția noastră este să trecem propunerile prin Parlament

În replică, premierul Florin Cîțu a spus că aceste proiecte sunt doar niște variante ale Guvernului. Acesta a explicat că propunerile vor ajunge în Parlament, unde senatorii și deputații vor putea să le modifice înainte de a le adopta.

„Intenţia noastră este de a duce aceste iniţiative, pe care le vom aproba în şedinţă de Guvern, în Parlamentul României, care este forul suprem legislativ al statului român şi acolo vom avea varianta finală. Este interpretarea… sunt nişte variante pe care noi luăm în calcul aici, la Guvern, dar vor fi prin proiect de lege, vor merge în Parlamentul României şi acolo, bineînţeles, în comisiile de specialitate puteţi să interveniţi şi să veniţi cu alte variante.

Acum, putem să mai discutăm, ideea este că nu avem timp mult să mai discutăm, pentru că trebuie să le trimitem în Parlament. Dacă mai discutăm câteva luni de zile, nu mai au niciun sens aceste măsuri, de aceea noi mergem cu ele. Au fost în dezbatere publică, le găsiţi la Ministerul Sănătăţii în dezbatere publică. Nu o să fie acum, nu o să fie mâine, probabil că săptămâna viitoare, dacă aveţi o discuţie cu Ministerul Muncii şi cu Ministerul Sănătăţii, le puteţi discuta”, a declarat Florin Cîţu.

Cseke Attila: Măsurile se vor aplica doar în perioada stării de alertă

Măsurile privind obligativitatea personalului medical de a prezenta la muncă un certificat de vaccinare/trecere prin boală sau, dacă nu, efectuarea unor teste periodice pe propria cheltuială este necesară în condițiile în care o treime din medicii români nu sunt vaccinați anti-COVID, a anunțat ministrul interimar al Sănătății, Cseke Attila.  Măsurile din proiect se vor aplica doar pe perioada stării de alertă.

Conform documentului publicat la secțiunea „Transparență decizională” de pe portalul Ministerului Sănătății, personalul din cadrul unităților sanitare cu paturi publice și private au obligația să prezinte un certificat digital al UE privind COVID-19, în vederea desfășurării activității.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
O femeie de 60 de ani, cu un aspect uluitor de tânăr, a câștigat un...
Gestul făcut de Alexandru Ciucu față de Alina Sorescu, după ce și-a ascuns relația paralelă...
FOTO. Ce frumoasă e iubita celebrului fotbalist! Poze hot cu manechinul
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Replica ironică a unui general finlandez, după ce Rusia a amenințat că va trimite rachete...
Umilită din cauza listei de cumpărături! Ce a pățit Lili din Iași, după ce a...
Alimentul pe care Nadia Comăneci îl mănâncă zilnic, imediat cum se trezește. Dieta de nota...
Românii care se pot pensiona cu 5 ani mai devreme, din toamnă. Noua lege aduce...
Știrea momentului despre Iliescu! Breaking news!
Doliu la Casa Regală Britanică. Prințesa Beatrice a trecut prin clipe grele după ce primul...
Wow sau Bau? Cât de mult le-a schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
China ne bate și la diesel! A creat un motor REVOLUȚIONAR
USR a depus plângere pentru grup infracţional organizat împotriva „caracatiţei lui Piedone”
Semnal CIUDAT de la o galaxie DIN APROPIERE! Cercetătorii din toată lumea l-au primit
Dispare numerarul? Decizia finală UE pentru plata cu BANCNOTE
Cât costă cea mai ieftină înmormântare organizată de „Regina Întunericului”. Suma este accesibilă pentru toate...
Turistă sfârtecată de urs pe Transfăgărășan! Scosese mâna pe geam ca să...
Getuța Sterp, mesaj pentru urmăritorii care spun că prețurile produselor de la stână sunt scumpe....
Cansu Dere, motivul pentru care a luat o pauză de la aparițiile pe micile ecrane
BANCUL ZILEI. Polițistul la stomatolog: - Măseaua este moartă! Îi punem coroană?
Condamnarea pentru viol a lui Harvey Weinstein, anulată de o instanță din New York