Florin Cîțu: Pandemia a accentuat inegalitățile între femei și bărbați. Încă mai sunt inechități în ceea ce privește accesul acestora în funcțiile de conducere

Florin Cîțu: Pandemia a accentuat inegalitățile între femei și bărbați. Încă mai sunt inechități în ceea ce privește accesul acestora în funcțiile de conducere
Publicat: 08/05/2021, 14:25
Actualizat: 08/05/2021, 14:27

Premierul Florin Cîţu afirmă, de Ziua Naţională a Egalităţii de Şanse, că pandemia COVID-19 a arătat cât de important este rolul femeilor în această perioadă, ele fiind, de cele mai multe ori, în prima linie a luptei împotriva acestui virus. „Pandemia a accentuat însă inegalităţile între femei şi bărbaţi, în aproape toate domeniile vieţii”, adaugă el.

„Marcăm astăzi Ziua Naţională a Egalităţii de Şanse între Femei şi Bărbaţi, instituită în România încă din anul 2015. Un motiv bun de a reflecta la combaterea segregării ocupaţionale şi la creşterea nivelului de participare a femeilor în funcţiile de decizie. Pandemia COVID-19 ne-a arătat cât de important este rolul femeilor în această perioadă. De cele mai multe ori, au fost în prima linie a luptei împotriva acestui virus şi pentru asta le mulţumesc!”, a arătat Florin Cîţu.

Premierul a subliniat că, acum, mai mult ca niciodată, este nevoie de empatie, solidaritate şi trebuie să fim recunoscători.

„Pandemia a accentuat însă inegalităţile între femei şi bărbaţi, în aproape toate domeniile vieţii. A condus la o creştere a violenţei împotriva femeilor, în timp ce sarcinile şi responsabilităţile casnice ale acestora au crescut.

Deşi instituţiile din România care gestionează cele mai importante domenii de activitate au făcut deja paşi importanţi pentru includerea principiului egalităţii de şanse şi de tratament între femei şi bărbaţi, încă mai sunt inechităţi în ceea ce priveşte accesul acestora în funcţiile de conducere.

Mai avem de lucru în această privinţă, dar vreau să ştiţi că sprijin egalitatea de şanse între femei şi bărbaţi şi cred cu tărie că doar împreună putem trece cu bine peste această perioadă dificilă!„, a adăugat Cîţu.

La 8 mai 2021 este marcată Ziua egalităţii de şanse între femei şi bărbaţi

 A fost instituită prin Legea 23/2015 pentru promovarea egalității de şanse între sexe ca parte integrantă a politicii sociale.

Egalitatea între femei şi bărbaţi este parte integrantă a obiectivelor Uniunii Europene. Legislaţia, jurisprudenţa şi modificările aduse tratatelor, de-a lungul timpului, au contribuit la consolidarea acestui principiu şi la implementarea sa în spaţiul comunitar, potrivit www.europarl.europa.eu. Egalitatea între femei şi bărbaţi este promovată de UE prin art. 2 şi 3 din Tratatul privind Uniunea Europeană, obiectivele legate de nediscriminare fiind consacrate şi la articolul 21 din Carta drepturilor fundamentale. În plus, articolul 8 din Tratatul privind funcţionarea Uniunii Europene specifică faptul că este responsabilitatea Uniunii Europene de a elimina inegalităţile şi de a promova egalitatea între bărbaţi şi femei la nivelul tuturor activităţilor.

La 5 martie 2020, Comisia Europeană a prezentat strategia privind egalitatea de şanse şi de tratament între femei şi bărbaţi în Europa pentru perioada 2020-2025, care prezintă acţiuni-cheie pentru perioada vizată şi angajamentul executivului comunitar de a integra perspectiva egalităţii în toate domeniile de politică ale UE, potrivit unui comunicat al Comisiei. Printre acţiunile-cheie prevăzute în această strategie se numără şi încetarea violenţei bazate pe gen şi eliminarea stereotipurilor, asigurarea unei participări şi a unor oportunităţi egale pe piaţa forţei de muncă, inclusiv a egalităţii de remunerare, şi realizarea unui echilibru între bărbaţi şi femei în procesul decizional şi în politică. Strategia solicită adoptarea de măsuri juridice de incriminare a violenţei împotriva femeilor.

Pentru promovarea şi consolidarea egalităţii de gen, la nivelul Uniunii Europene funcţionează, ca organism autonom, Institutul European pentru Egalitatea de Gen.

Citește și: 8 mai, Ziua Egalității de Șanse. Ludovic Orban: „Generaţiile actuale şi cele viitoare trebuie educate în spiritul respectării egalităţii de gen”

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Patru tineri germani s-au dus până în Austria ca să pună flori la casa lui...
Ce făcea, de fapt, Vali Vijelie în timp ce soția lui anunța că divorțează după...
FOTO. Ioana Țiriac a făcut ravagii într-un costum de baie spectaculos!
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Misterul unei crime a fost elucidat după 30 de ani. Mărturia unui copil de 4...
A pierdut la Marriott banii de la cămătari și... De ce a cedat Mititelu Jr.?!...
Declarațiile SFÂȘIETOARE ale unei vedete: de ce nu a devenit mamă până acum!
Tradiţii, obiceiuri şi superstiţii de Sfântul Gheorghe. Ce să faci astăzi, în ziua Purtătorului de...
Mesaje de Sf. Gheorghe 2024: Urări și felicitări cu La mulți ani. „Îți doresc să...
Un nou val de praf saharian vine peste România zilele acestea! La ce trebuie să...
Poveştile de iubire care au rămas doar o amintire! Imagini tari cu Gina Pistol, Răzvan...
Preț în România pentru cel mai interesant SUV din 2024
Românii vor să trăiască mai sustenabil, dar le lipseşte infrastructura. Cum se poate implica mediul...
ANUL în care Pământul NU a avut VARĂ! Cum a fost posibil?
TRAGEDIE. A murit o legendă a fotbalului din România: Nu îl vom uita niciodată
Ce a putut să pună Regina Întunericului în farfuria Iuliei, atunci când ea nu era...
Turistă sfârtecată de urs pe Transfăgărășan! Scosese mâna pe geam ca să...
De ce crede Patrick despre Ștefan că este un pârâcios. Rebecca și Roberta au ajuns...
Ioana Dichiseanu, cu lacrimi in ochi, despre ultimele clipe ale tatălui ei: "Mi-a luat mana...
BANCUL ZILEI. Bula îsi întreabă dirigintele: - Dom’ profesor, care e diferența dintre bărbați și...
Musculițele care zboară în jurul fructelor nu sunt muște de fructe. Cum să scăpăm de...