Florin Cîțu: Salariul mediu nominal crește semnificativ. Pregătim economia pentru perioada post – pandemie

Florin Cîțu: Salariul mediu nominal crește semnificativ. Pregătim economia pentru perioada post – pandemie
8 ȘTIRI DE LA ORA 8. Comisia Europeană a transmis PNRR înapoi cu zeci de observații (Surse) / Reacția lui Cîțu: „Fake news. PNRR nu a fost respins sau retrimis” (Update) / Sursa foto: Eduard Vînătoru/MEDIAFAX FOTO
Publicat: 14/05/2021, 09:27

Premierul Florin Cîţu afirmă, după ce INS a anunţat creşterea câştigului salarial mediu nominal net, că puterea de cumpărare a românilor creşte semnificativ, subliniind că Guvernul pregăteşte economia pentru perioada post – pandemie.

„Veşti excelente pentru toţi românii! Salariul mediu nominal CREŞTE semnificativ. Puterea de cumpărare a românilor CREŞTE semnificativ. Pregătim economia pentru perioada post – pandemie. Creşterea economică în 2021, de care vor beneficia toţi românii, o să fie peste toate estimările de la începutul anului. Vă garantez”, afirmă premierul, citând datele prezentate de INS.

Luna martie a adus, pe ansamblul economomiei, creșteri de 5% ale câștigurilor angajaților față de februarie și de 4,5% față de acum un an, luând în calcul și indicele prețurior de consum din perioadele analizate. Cei care lucrează în activităţi de asigurări, reasigurări şi ale fondurilor de pensii (cu excepţia celor din sistemul public de asigurări sociale) au urcat pe locul secund în topul celor mai mari salarii din țară, după locul I deja consacrat deținut de angajații din IT, cu un câștig salarial net de 8.210 lei.

Câștigul mediu net în martie: 3.547 de lei

La nivelul economiei, în martie, câștigul salarial mediu nominal net a crescut cu 5,4% față de februarie, respectiv cu 182 de lei, și a ajuns la 3.547 de lei. Creșterea e de 5%, în raport cu inflația.

Similar, față de luna martie 2020, creșterea câștigului salarial mediu nominal net a crescut cu 7,7%, de la 3.294 de lei, dar avansul real a fost de 4,5%, luând în calcul și evoluția prețurilor de consum.

În ceea ce privește câştigul salarial mediu nominal brut, în luna martie 2021 acesta a fost 5.785 lei, cu 288 lei (+5,2%) mai mare decât în luna februarie 2021, și cu 399 lei (7,4%) peste cel din martie 2020, de 5.386 de lei, din martie 2020, în termeni nominali.

Topul celor mai mari creșteri salariale este condus de angajații cu activităţi de asigurări, reasigurări şi ale fondurilor de pensii (cu excepţia celor din sistemul public de asigurări sociale), cu un avans de 46,7% al câștigului mediu net, de la 5.597 de lei în februarie, la 8.210 în martie, urcând pe locul doi în clasamentul celor mai mari salarii din martie. Raportat la martie 2020, creșterea lor salarială nominală este de 23%.

Pe locul trei al salariilor se află cei cu activități de editare din domeniu informații și comunicații, cu un câștiga salarial mediu nominal net de 6.853 lei, în creștere cu 23% de la 5.572 de lei, din februarie, a doua cea mai mare creștere pe economie în acest interval. Față de martie 2020 creșterea este de 9%, în termeni nominali.

Angajații din HORECA, cel mai prost plătiți

Angajații din transporturi aeriene au avut în martie o creștere de 5,5% a câștigului salariului net față de februarie, până la 4.217 lei. Asta după ce luna anterioară ei aveau cele mai mari scăderi ale salariilor de la an la an, respectiv, de 29,3%, de la 5.650 de lei în februarie 2020, la 3.999 lei, în februarie 2021. Scăderea din martie 2021, față de martie 2020 s-a mișcșorat astfel la 22,2%, rămânând cea mai ridicată scădere pe economie, de la an la an.

Citește mai mult: Salariile continuă să crească în economie. Angajații din asigurări au câștigat cu 50% mai mult. Își revin câștigurile celor din transporturi aeriene

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
„Nu e bine deloc”. Starea de sănătate a Regelui Charles s-ar fi înrăutățit. Palatul Buckingham...
Chirie de 30 de bani pe zi în locul din România cu priveliște de vis!...
FOTO. Ce frumoasă e iubita celebrului fotbalist! Poze hot cu manechinul
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Doi angajați de la o bancă din București au văzut că un client avea o...
Ce a pățit o româncă, după ce a cumpărat o caserolă cu aripioare de pui...
Regele Charles este într-o stare REA! S-au activat planurile de înmormântare!
Craterul din Slănic se măreşte, iar crăpăturile au ajuns la blocurile şi la casele din...
Cine este Ramona, tânăra de 28 de ani care ar fi căzut în gol de...
Care este starea de sănătate a Regelui Charles al III-lea. Familia Regală Britanică a făcut...
Wow sau Bau? Cât de mult le-au schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
China ne bate și la diesel! A creat un motor REVOLUȚIONAR
„Este foarte bolnav”. Îngrijorările cu privire la Regele Charles sunt din ce în ce mai...
Un veteran NASA a descoperit o nouă FORȚĂ a naturii, neștiută până acum
Regulă pentru absolut toți șoferii din România. Se pedepsește cu închisoarea de la 2 la...
Băsescu îl spulberă iar pe Geoană. Întrebarea la care trebuie să răspundă
Cât costă cea mai ieftină înmormântare organizată de „Regina Întunericului”. Suma este accesibilă pentru toate...
Regele Charles în stare gravă! Se pregătește înmormântarea!
Leo de la Roșiori a făcut mărturisiri emoționante despre momentele de marginalizare pe care le-a...
Ce au de împărțit la partaj Oana Radu și Cătălin Dobrescu: "El mă amenință că...
BANCUL ZILEI. Un dinamovist merge împreună cu câinele său într-un bar: - Dom’le, incredibil ce...
Un studiu arată că vitamina D ar putea crește rezistența la cancer