Florin Cîțu: Salariul mediu nominal crește semnificativ. Pregătim economia pentru perioada post – pandemie

Florin Cîțu: Salariul mediu nominal crește semnificativ. Pregătim economia pentru perioada post – pandemie
8 ȘTIRI DE LA ORA 8. Comisia Europeană a transmis PNRR înapoi cu zeci de observații (Surse) / Reacția lui Cîțu: „Fake news. PNRR nu a fost respins sau retrimis” (Update) / Sursa foto: Eduard Vînătoru/MEDIAFAX FOTO
Publicat: 14/05/2021, 09:27

Premierul Florin Cîţu afirmă, după ce INS a anunţat creşterea câştigului salarial mediu nominal net, că puterea de cumpărare a românilor creşte semnificativ, subliniind că Guvernul pregăteşte economia pentru perioada post – pandemie.

„Veşti excelente pentru toţi românii! Salariul mediu nominal CREŞTE semnificativ. Puterea de cumpărare a românilor CREŞTE semnificativ. Pregătim economia pentru perioada post – pandemie. Creşterea economică în 2021, de care vor beneficia toţi românii, o să fie peste toate estimările de la începutul anului. Vă garantez”, afirmă premierul, citând datele prezentate de INS.

Luna martie a adus, pe ansamblul economomiei, creșteri de 5% ale câștigurilor angajaților față de februarie și de 4,5% față de acum un an, luând în calcul și indicele prețurior de consum din perioadele analizate. Cei care lucrează în activităţi de asigurări, reasigurări şi ale fondurilor de pensii (cu excepţia celor din sistemul public de asigurări sociale) au urcat pe locul secund în topul celor mai mari salarii din țară, după locul I deja consacrat deținut de angajații din IT, cu un câștig salarial net de 8.210 lei.

Câștigul mediu net în martie: 3.547 de lei

La nivelul economiei, în martie, câștigul salarial mediu nominal net a crescut cu 5,4% față de februarie, respectiv cu 182 de lei, și a ajuns la 3.547 de lei. Creșterea e de 5%, în raport cu inflația.

Similar, față de luna martie 2020, creșterea câștigului salarial mediu nominal net a crescut cu 7,7%, de la 3.294 de lei, dar avansul real a fost de 4,5%, luând în calcul și evoluția prețurilor de consum.

În ceea ce privește câştigul salarial mediu nominal brut, în luna martie 2021 acesta a fost 5.785 lei, cu 288 lei (+5,2%) mai mare decât în luna februarie 2021, și cu 399 lei (7,4%) peste cel din martie 2020, de 5.386 de lei, din martie 2020, în termeni nominali.

Topul celor mai mari creșteri salariale este condus de angajații cu activităţi de asigurări, reasigurări şi ale fondurilor de pensii (cu excepţia celor din sistemul public de asigurări sociale), cu un avans de 46,7% al câștigului mediu net, de la 5.597 de lei în februarie, la 8.210 în martie, urcând pe locul doi în clasamentul celor mai mari salarii din martie. Raportat la martie 2020, creșterea lor salarială nominală este de 23%.

Pe locul trei al salariilor se află cei cu activități de editare din domeniu informații și comunicații, cu un câștiga salarial mediu nominal net de 6.853 lei, în creștere cu 23% de la 5.572 de lei, din februarie, a doua cea mai mare creștere pe economie în acest interval. Față de martie 2020 creșterea este de 9%, în termeni nominali.

Angajații din HORECA, cel mai prost plătiți

Angajații din transporturi aeriene au avut în martie o creștere de 5,5% a câștigului salariului net față de februarie, până la 4.217 lei. Asta după ce luna anterioară ei aveau cele mai mari scăderi ale salariilor de la an la an, respectiv, de 29,3%, de la 5.650 de lei în februarie 2020, la 3.999 lei, în februarie 2021. Scăderea din martie 2021, față de martie 2020 s-a mișcșorat astfel la 22,2%, rămânând cea mai ridicată scădere pe economie, de la an la an.

Citește mai mult: Salariile continuă să crească în economie. Angajații din asigurări au câștigat cu 50% mai mult. Își revin câștigurile celor din transporturi aeriene

Inventatorul vaccinului anti-COVID a murit în condiţii misterioase! Descoperire frapantă despre vaccin
Anamaria Prodan a dat-o pe amanta lui Reghe pe mâna interlopilor! IREAL ce a vrut...
FOTO. Cât de mult a slăbit Oana Roman! Acum vrea să apeleze la operații estetice...
Ce se întâmplă dacă iei antiinflamatoare prea des. Ai putea ajunge să ai nevoie de...
O mai știi pe Irina de la A.S.I.A? Uite cum arată la 42 de ani,...
Gigi Becali și-a mărit averea în pandemie! `A fost de cinci ori mai bine`. Câte...
Câte zile va ține canicula în România. Meteorologii vorbesc despre disconfort termic ridicat
Israelul îşi ameninţă adversarii. Ce a transmis premierul Naftali Bennett inamicilor statului
BANCUL ZILEI – Amor nebun cu vecina, din răzbunare!
Premierul care consideră că femeile sunt violate din cauza hainelor pe care le poartă: „Dacă...
Anamaria Prodan a dat-o pe amanta lui Reghe pe mâna interlopilor! IREAL ce a vrut...
Ce declanşează la FEMEI dorinţa de a FACE sex? Răspunsul cercetătorilor este neaşteptat
Vine URGIA. Alertă de cod roşu în Ilfov, Prahova şi Dâmboviţa. Capitala, sub cod portocaliu
Exclusiv: Câți bani au strâns Smiley și Gina la botezul fiicei lor. Mulți nu ar...
Vă amintiți de momentul „Basic Instinct”? S-a întâmplat din nou, în direct la TV, iar...
Vestea care cutremură lumea muzicii românești: Celebrul artist a murit la doar 49 de ani
Klaus Iohannis A DAT ORDIN! O lege cheie se va schimba. A ajuns deja în...
Veste istorică! Medicamentul care învinge COVID. Scapă bolnavii de la moarte
S-a prăbuşit City Insurance, cea mai mare companie de RCA! Tot managementul este suspendat, Fondul...
Povestea tânărului din România care şi-a deschis prima afacere căutând-o pe Google. Acum face milioane...