Focar de COVID la Penitenciarul Iași. Ce se întâmplă cu deținuții infectați

Focar de COVID la Penitenciarul Iași. Ce se întâmplă cu deținuții infectați
Penitenciarul Iași. Sursa: captură video TVR Iași
Publicat: 07/02/2022, 19:46
Actualizat: 07/02/2022, 19:48

Numărul cazurilor de COVID-19 de la Penitenciarul Iași a crescut în ultima săptămână, luni fiind confirmați 14 deținuți cu infecție cu SARS-CoV-2.

Reprezentanții Penitenciarului Iași au declarat, pentru Gândul, că cei 14 deținuți care sunt confirmați luni cu infecție cu coronavirus nu au forme grave ale bolii.

”Cinci deținuți vor fi transferați, marți, la spitale-penitenciar din țară, conform protocolului”, a spus purtătorul de cuvânt al Penitenciarul Iași, Gabriela Topoliceanu.

Surse din penitenciar spun însă că numărul deținuților infectați a crescut în februarie. Dacă pe 1 februarie au fost confirmați 15 deținuți cu infecție cu SARS-CoV-2, o săptămână mai târziu au primit rezultate pozitive alți 14 deținuți.

O parte dintre cei infectați ar fi din secția unde sunt deținuții cu regim deschis de detenție. Situația ar fi trebuit să ducă la închiderea secției, pentru a fi prevenită o posibilă transmitere în exterior a infecției, de la deținuții care ies la muncă. Surse din penitenciar susțin însă că acest lucru nu s-a întâmplat.

Direcția de Sănătate Publică ar trebui să facă anchete epidemiologice după ce se confirmă cazuri de infecție cu COVID-19, iar spațiile în care au stat deținuții cu coronavirus ar trebui dezinfectate.

Județul Iași a avut peste 1.000 de cazuri noi de COVID, în medie, de la începutul lunii februarie. Luni au fost anunțate 505 cazuri de infecții cu SARS-CoV-2, în scădere pentru prima dată în ultima săptămână. Cu o rată de infectare de 13,87 la mia de locuitori, județul Iași este în continuare în scenariul roșu.

Cristian Lisandru
S-a născut în București, pe data de 18 iulie 1968, și este absolvent al Facultăţii de Jurnalism, specializarea Comunicare. Activitatea jurnalistică – editorialist GÂNDUL.RO, scriind articole de investigație, politică internă, politică citeste mai mult