Fost oficial al Pentagonului: ”Apărarea cibernetică a SUA, în unele departamente guvernamentale, este la nivelul grădiniței”

Fost oficial al Pentagonului: ”Apărarea cibernetică a SUA, în unele departamente guvernamentale, este la nivelul grădiniței”
Foto - Profimedia Images/ Caracter ilustrativ
Publicat: 11/10/2021, 11:18
Actualizat: 11/10/2021, 11:19

Avertisment îngrijorător al unui fost înalt oficial al Pentagonului, după ce acesta a demisionat în urmă cu o săptămână. Nicolas Chaillan a ocupat o funcție de top în cadrul Pentagonului, în domeniul securităţii cibernetice, și atrage atenția că dominația mondială a Chinei – la nivelul inteligenței artificiale – este o realitate dură.

Nicolas Chaillan şi-a dat demisia în semn de protest faţă de ritmul lent al transformării tehnologice din armata SUA, iar într-un interviu acordat Financial Times spune că amenințările Chinei, din punct de vedere cibernetic, nu sunt contracarate de măsuri concrete ale SUA, ceea ce pune în pericol viitorul ”copiilor săi”.

Acest comentariu al lui Nicolas Chaillan survine după ce o comisie de securitate naţională a SUA – mandatată de Congres – a avertizat încă la începutul anului 2021 că există riscul ca ţara asiatică să depășească SUA, ca superputere IT a lumii, în următorii zece ani.

 ”Nu avem nicio șansă, este o afacere încheiată”

Tabloul zugrăvit de fostul oficial al Pentagonului este unul sumbru. Următorii 10-15 ani se anunță decisivi, în ceea ce privește inteligența artificială, învăţarea automată şi capacitatea cibernetică, iar SUA ar fi pierdut deja această luptă.

 ”Nu avem nicio şansă împotriva Chinei în 15-20 de ani. În acest moment, este deja o afacere încheiată; în opinia mea, s-a terminat deja ”, a declarat fostul oficial al Pentagonului.

El a mai declarat că aceste tehnologii emergente sunt mult mai critice pentru viitorul Americii decât partea de hardware, dând ca exemplu noile avioanele de luptă F-35.

”Indiferent dacă este nevoie de un război sau nu este un fel de anecdotic”, a mai spus el. Mai mult, Nicolas Chaillan  a adăugat că apărarea cibernetică a SUA în unele departamente guvernamentale se află la ”nivel de grădiniţă”.

Securitatea cibernetică a SUA și ”reticența Google”

Nicolas Chaillan a îndreptat un deget acuzator și către Google, acuzând compania de ”reticență” în ceea ce privește colaborarea cu departamentul de Apărare al SUA în domeniul inteligenţei artificile (IA), dar s-a referit și la dezbaterile ample despre ”etica IA” și la ”modul lent” în care SUA au avansat în domeniu. Fostul oficial al Pentagonului a mai precizat că Beijingul are, acum, un avantaj indiscutabil, tocmai prin faptul că majoritatea companiilor chineze sunt obligate să colaboreze cu statul şi fac ”investiţii masive” în domeniul inteligenței artificiale ”fără a ţine cont de etică”.

În același timp, Nicolas Chaillan a anunțat că intenţionează să depună mărturie în Congres în legătură cu ameninţarea cibernetică chineză la adresa supremaţiei SUA.

Chaillan şi-a anunţat demisia de la Pentagon prin intermediul unei scrisori neașteptate, la începutul lunii septembrie, trasnsmițând că oficialii militari au fost – în mod repetat – responsabili de iniţiative cibernetice pentru care nu aveau experienţa necesară.

 ”Nu am pune un pilot în cabină fără un antrenament de zbor extins; de ce ne-am aştepta ca cineva fără experienţă IT să fie aproape de succes?”, a a mai scris în scrisoarea prin care și-a anunțat demisia.

Înalți oficiali ai apărării au recunoscut că ~trebuie să facă mai mult” pentru a atrage, instrui și reține tinerele talente cibernetice, în contextul în care China avansează, în acest domeniu, cu o viteză alarmantă.

Cristian Lisandru
S-a născut în București, pe data de 18 iulie 1968, și este absolvent al Facultăţii de Jurnalism, specializarea Comunicare. Activitatea jurnalistică mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
O femeie de 60 de ani, cu un aspect uluitor de tânăr, a câștigat un...
Gestul făcut de Alexandru Ciucu față de Alina Sorescu, după ce și-a ascuns relația paralelă...
FOTO. Ce frumoasă e iubita celebrului fotbalist! Poze hot cu manechinul
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Replica ironică a unui general finlandez, după ce Rusia a amenințat că va trimite rachete...
Umilită din cauza listei de cumpărături! Ce a pățit Lili din Iași, după ce a...
Alimentul pe care Nadia Comăneci îl mănâncă zilnic, imediat cum se trezește. Dieta de nota...
Românii care se pot pensiona cu 5 ani mai devreme, din toamnă. Noua lege aduce...
Știrea momentului despre Iliescu! Breaking news!
Doliu la Casa Regală Britanică. Prințesa Beatrice a trecut prin clipe grele după ce primul...
Wow sau Bau? Cât de mult le-a schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
China ne bate și la diesel! A creat un motor REVOLUȚIONAR
USR a depus plângere pentru grup infracţional organizat împotriva „caracatiţei lui Piedone”
Semnal CIUDAT de la o galaxie DIN APROPIERE! Cercetătorii din toată lumea l-au primit
INTERDICȚIE clară pentru românii cu casă la curte. Statul nu-ți dă voie să treci de...
Alte vești proaste de la meteorologi. Ploi abundente, vineri
Cât costă cea mai ieftină înmormântare organizată de „Regina Întunericului”. Suma este accesibilă pentru toate...
Turistă sfârtecată de urs pe Transfăgărășan! Scosese mâna pe geam ca să...
Getuța Sterp, mesaj pentru urmăritorii care spun că prețurile produselor de la stână sunt scumpe....
Cansu Dere, motivul pentru care a luat o pauză de la aparițiile pe micile ecrane
BANCUL ZILEI. Polițistul la stomatolog: - Măseaua este moartă! Îi punem coroană?
Ziua în care sute de mii de oameni au ieşit în stradă pentru Regele Mihai