Hacker român căutat de opt ani de americani, capturat în Columbia. Bărbatul ar fi virusat inclusiv calculatoarele NASA

Hacker român căutat de opt ani de americani, capturat în Columbia. Bărbatul ar fi virusat inclusiv calculatoarele NASA
Hacker român căutat de ani de zile de americani, capturat în Columbia. Bărbatul ar fi virusat inclusiv calculatoarele NASA / Foto: Finance Columbia / Pixabay
Publicat: 30/06/2021, 13:31
Actualizat: 30/06/2021, 17:14

Autoritățile columbiene l-au reținut pe aeroportul din Bogota pe românul Mihai Ionuț Păunescu, un hacker internațional căutat de ani buni de anchetatorii federali americani. Păunescu ar fi unul dintre „arhitecții” și principalul distribuitor al virusului „Gozi”, care ar fi furat informații din peste un milion de PC-uri, inclusiv de la NASA.

Acesta este urmărit în SUA pentru crearea de viruși, hacking, fraude bancare, fraudă electornică și acuzațiile contra lui datează încă din 2012, scrie Finance Columbia, citat de Digi24.ro.

În 2013, procurorul general din SUA a declarat că „Gozi” este unul dintre cei mai periculoși viruși informatici din istoria ciberneticii.

Păunescu, care era urmărit inclusiv de FBI, este acuzat de procurorii americani că face parte din rețeaua cibernetică care a conceput malware-ul „Gozi”.

Cum funcționa „Gozi”

Virusul era trimis pe mail. Când fișierul era deschis, se „infliltra” în PC-uri și asigura accesul hackerilor la toate datele confidențiale. Hackerii făceau inclusiv transferuri frauduloase și pagubele produse de ei sunt de zeci de milioane de dolari.

Mai mult, potrivit Departamentului de Stat al SUA, acest virus troian ar fi infectat PC-uri din SUA, Germania, Marea Britanie, Polonia, Franța, Finlanda, Italia și Turcia.

Virusul „a atacat” inclusiv NASA

De asemenea, victime ale lui „Gozi” au fost mai multe bănci și chiar agenția spațială NASA.

Mihai Ionuț Păunescu a fost pus la dispoziția Procuraturii Generale din Columbia după reținerea sa de către poliția națională. Ambasada SUA a fost contactată imediat pentru a fi demarate procedurile de extrădare.

Mihai Georgescu
Mihai a urmat cursurile Facultății de Jurnalism din cadrul Universității București între anii 2009-2012, după un an petrecut la SNSPA. A lucrat la numeroase publicații, dar și în agenții de presă românești și din Europa. Scrie la citeste mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase